Double J-stent

Inleiding

Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor het plaatsen van een double J-stent . Dit gebeurt via de plasbuis. Een double J-stent is een slangetje dat van de nier naar de blaas loopt. Dit slangetje zorgt ervoor dat de urine uit de nier weg kan stromen. Er kan gekozen worden voor een double J-stent met een touwtje. Hiermee kunt u het slangetje (stent) zelf na een paar dagen verwijderen. Zo niet, dan zal het slangetje (stent) verwjderd worden door middel van een kijkoperatie van de blaas (cystoscopie). De arts zal dit met u bespreken.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners zoals marcoumar, sintrom(mitis) of ascal? Geeft dit op tijd door aan uw arts. In overleg met uw arts moet u deze medicijnen enige tijd voor de operatie stoppen. De operatie wordt onder algehele narcose (anesthesie) uitgevoerd. Dit bespreekt de anesthesioloog met u. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden, leest u in de folder Anesthesie. Deze folder krijgt u als u zich inschrijft bij het opnameplein.

Het plaatsen van de double J-stent

De arts brengt een slangetje (stent) in via uw plasbuis. De stent wordt via de blaas tot in uw nierbekken geschoven. Om ervoor te zorgen dat deze blijft zitten, legt de arts de stent in een krul. Daardoor kan de stent niet terugzakken in de blaas. De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na het plaatsen van de double J-stent

De verpleegkundige controleert na de operatie regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Misschien heeft u een infuus. Dit is een naaldje in een bloedvat van uw hand of arm met daaraan een slangetje. Via dit slangetje kunt u vocht en medicijnen krijgen. Ook kunt u een slangetje in de plasbuis (katheter) hebben. Dit zorgt ervoor dat de urine vanzelf afloopt. Het is normaal dat er wat bloed in de urine zit nadat u een double J-stent hebt gekregen. Dit is vaak het geval als je veel beweegt. Ook is het normaal als u een steek in de zij voelt tijdens het plassen. Er zijn geen beperkingen wat betreft lichamelijke activiteiten.

Complicaties na het plaatsen van een double J-stent

Door de irritatie van de stent/ het slangetje kunt u last krijgen van een vervelend aandrangsgevoel. Het gevolg hiervan is dat u waarschijnlijk vaak kleine beetjes moet plassen.

Krijgt u de eerste veertien dagen na het plaatsen van de dubbele J-stent problemen, die te maken hebben met de ingreep? Of krijgt u koorts? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

Heeft u een uitnodiging gekregen voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed?

Dan kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app.

 

De polikliniek urologie is te bereiken op telefoonnummer: 088 - 70 68 272.

Kijk op de website voor de actuele telefonische bereikbaarheid van de polikliniek.

Urologie | Bravis

 

Buiten deze tijden kunt u tot één week na uw ontslag bellen met de spoedeisende hulp: 

Bravis locatie Roosendaal:         088 - 70 68 889

Bravis locatie Bergen op Zoom: 088 - 70 67 302

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken op telefoonnummer: 088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl)

 

06/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?