Double J-stent

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog. Binnenkort wordt u opgenomen voor het plaatsen van een double J-stent via de plasbuis. Dit is een slangetje van de nier naar de blaas dat de afvoer van urine vanuit de nier regelt. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de double J-stent. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de operatie.

Inleiding

Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het plaatsen van een double J-stent via de plasbuis. Dit is een slangetje van de nier naar de blaas dat de afvoer van urine vanuit de nier regelt.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals marcoumar, sintrom(mitis) of ascal? Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie. De operatie vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats. Ook algehele anesthesie (narcose) of een ruggenprik is mogelijk. Dit bespreekt de anesthesioloog met u. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden leest u in de folder “Anesthesie”. Deze folder krijgt u als u zich inschrijft bij het opnameplein.

Het plaatsen van de double J-stent

Door uw plasbuis brengt de uroloog een slangetje (stent) in. De uroloog schuift deze stent via uw blaas op tot in uw nierbekken. Om ervoor te zorgen dat de stent blijft zitten legt de uroloog deze in een krul. Daardoor kan de stent niet terugzakken in de blaas. De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na het plaatsen van de double J-stent

De verpleegkundige controleert op de dag van de operatie regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Mogelijk heeft u een infuus. Dit is een naaldje in een bloedvat van uw hand of arm met daaraan een slangetje. U kunt hierdoor vocht en medicijnen krijgen. Ook kunt u een slangetje in de plasbuis hebben. Dit zorgt ervoor dat de urine vanzelf afloopt.

Het is normaal dat er wat bloed in de urine zit zolang de double J-stent in het lichaam zit, met name na lichamelijke inspanning. Ook is het normaal als u een steek in de zij voelt tijdens het plassen.

Complicaties na het plaatsen van een double J-stent

Krijgt u de eerste veertien dagen na het plaatsen van de double J-stent problemen die te maken hebben met deze ingreep? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Route

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 - 70 68 272.

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

05/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?