Duplex van de aderen in de benen

Voor u is afspraak voor een onderzoek van de bloedvaten in uw benen gemaakt. Het onderzoek gebeurt op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en waar u vooraf rekening mee moet houden. Dan kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U heeft een afspraak op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis voor een onderzoek van de bloedvaten. Met een vaatonderzoek kijken we of de aderen en de kleppen in de aderen van uw benen goed werken.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, vragen wij u het volgende:

 • Zorg dat u uw onderlichaam makkelijk kunt ontbloten.
 • Draag een korte ruime onderbroek.
 • Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.
 • Gebruik geen crème of bodylotion op benen.
 • Rook niet vlak voor het onderzoek.
 • Breng geen kinderen mee naar het onderzoek. Het kan de concentratie van de vaatlaborant tijdens het onderzoek verstoren.
 • Zorg dat u 10 minuten voor het onderzoek aanwezig bent. U bent dan uitgerust. Wanneer het onderzoek begint.
 • Eet en drink iets voor het onderzoek. U moet namelijk langere tijd staan.
 • Laat steunkousen en/of zwachtels (indien mogelijk) uit.
  Krijgt u dagelijks nieuwe zwachtels of schoon verband om de benen? Neemt u dan contact op met de instantie die dit bij u komt doen. Zij kunnen deze dan na het onderzoek bij u thuis opnieuw aanbrengen. Heeft u aansluitend aan het onderzoek een afspraak bij de specialist in het ziekenhuis? Breng dan de steunkousen en/of zwachtels mee naar het ziekenhuis.

Onderzoek

De vaatlaborant zal u vragen uw benen bloot te maken. Tijdens het onderzoek staat u vrijwel rechtop op een kantelbare onderzoekstafel. Voor uw eigen veiligheid maakt de vaatlaborant u mogelijk vast aan de onderzoekstafel met een band. Afhankelijk van de aanvraag onderzoekt de vaatlaborant één of beide benen. Om de functie van de kleppen in de aderen te testen krijgt u een bloeddrukband rond het been. De vaatlaborant pompt deze band tijdens het onderzoek meerdere keren op. Het oppompen kan een drukkend gevoel geven rond het been. Om goed contact te maken met de huid brengt de vaatlaborant gel aan op uw benen.

Daarna beweegt de vaatlaborant met een apparaatje (transducer) over uw benen heen om de bloedvaten zichtbaar te maken. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit en vangt ze op. Bij het meten van de bloeddoorstroming zijn de opgevangen signalen hoorbaar.

Eerst onderzoekt de vaatlaborant de voorkant van het hele been/benen vanaf de lies. Daarna draait u zich om en onderzoekt zij de achterzijde van het been/benen vanaf de knieholte. Tijdens het onderzoek duwt de vaatlaborant met de transducer op uw bloedvaten. Dit kan met name in de lies gevoelig zijn.
Het onderzoek duurt maximaal 20 minuten per been. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer hervatten.

 

Aanvullend onderzoek bij duplex van de aderen in de benen  (venal mapping)

De vaatlaborant:

 • markeert het been/de benen voor het onderzoek met een marker.
 • meet op verschillende plaatsen de diameter van het bloedvat.

De uitslag

De vaatlaborant mag de resultaten van het onderzoek niet met u bespreken.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend specialist bij uw eerstvolgende poliklinische controle.

Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Verhinderd

Kunt u niet op de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan polikliniek chirurgie. De polikliniek chirurgie is tijdens kantooruren te bereiken op 088 - 70 67 368.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren is polikliniek chirurgie te bereiken op 088 - 70 67 368.

 

12/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?