Duplex van de halsvaten

Voor u is afspraak voor een onderzoek van de bloedvaten in uw hals gemaakt. Het onderzoek gebeurt op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en waar u vooraf rekening mee moet houden. Dan kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U heeft een afspraak op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis voor een onderzoek van de bloedvaten in de hals. Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van uw halsvaten.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, vragen wij u het volgende:

  • Draag een hemd of blouse met knopjes zodat u uw hals makkelijk kunt ontbloten.
  • Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.
  • Gebruik geen crème of bodylotion in de hals.
  • Draag geen sieraden rond de hals.
  • Rook niet vlak voor het onderzoek.
  • Breng geen kinderen mee naar het onderzoek. Het kan de concentratie van de vaatlaborant tijdens het onderzoek verstoren.

Het onderzoek

De vaatlaborant vraagt u uw hals bloot te maken. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen en niet praat tijdens het onderzoek. Om goed contact te maken met de huid brengt de vaatlaborant gel aan op uw hals. Dan beweegt de vaatlaborant met een apparaatje (transducer) over uw hals heen om de bloedvaten zichtbaar te maken. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit en vangt ze op. Bij het meten van de bloeddoorstroming hoort u de opgevangen signalen. De vaatlaborant onderzoekt altijd beide kanten van de hals.
Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer een half uur. U kunt duizelig zijn als u daarna opstaat. Doe dat dus rustig aan.Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer hervatten.

De uitslag

De vaatlaborant mag de resultaten van het onderzoek niet met u bespreken.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist bij uw eerstvolgende poliklinische controle.
Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Verhinderd

Kunt u niet op de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan polikliniek chirurgie. De polikliniek chirurgie is tijdens kantooruren te bereiken op 088 - 70 67 368.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren is polikliniek chirurgie te bereiken op 088 - 70 67 368.

 

12/23  

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?