Duplex van de slagaderen en/of aderen in de armen

Voor u is afspraak voor een onderzoek van de bloedvaten in uw armen gemaakt. Het onderzoek gebeurt op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en waar u vooraf rekening mee moet houden. Dan kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U heeft een afspraak op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis voor een onderzoek van de bloedvaten in uw armen. Met het vaatonderzoek kijken we hoe uw bloedvaten in armen werken en of het bloed goed stroomt.

Voorbereiding

Om het vaatonderzoek goed uit te kunnen voeren, vragen wij u het volgende:

  • Draag een hemd of t shirt met korte mouwen.
  • Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.
  • Gebruik geen crème of bodylotion op uw armen.
  • Rook niet vlak voor het onderzoek.
  • Breng geen kinderen mee naar het onderzoek. Het kan de concentratie van de vaatlaborant tijdens het onderzoek verstoren.
  • Laat ringen, armbanden en/of horloge uit.

Het onderzoek 

De vaatlaborant vraagt u uw hals en armen bloot te maken. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug of zit u op een onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen of zitten tijdens het onderzoek. Om goed contact te maken met de huid brengt de vaatlaborant gel aan op uw armen. Dan beweegt de vaatlaborant met een apparaatje (transducer) over uw armen om de bloedvaten te bekijken. Het apparaatje stuurt geluidsgolven uit en vangt ze weer op. Bij het meten van de bloedstroom kunt u het geluid van het bloed (de hartslag) horen.


De specialist vraagt meestal extra onderzoek aan.
Het onderzoek wordt dan uitgebreid met:

Onderzoek slagaderen
De vaatlaborant vraagt u tijdens het onderzoek uw armen anders te leggen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten per arm. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer doen.

Onderzoek aderen

De vaatlaborant knijpt zachtjes in uw armen. Daardoor gaat het bloed in uw armen sneller stromen. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten per arm. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer doen.

Onderzoek pré-shunt

Dit onderzoek is om te beoordelen of uw bloedvaten geschikt zijn voor het aanleggen van een dialyseshunt. Dit is een verbinding onder de huid tussen een slagader en een ader. Tijdens het onderzoek krijgt u een bepaalde
tijd een strakke bloeddrukband om de bovenarm. Dit onderzoek duurt ongeveer 3 kwartier per arm. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer doen.

uitslag

De vaatlaborant mag de resultaten van het onderzoek niet met u bespreken.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist bij uw eerstvolgende poliklinische controle.
Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Verhinderd

Kunt u niet op de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan polikliniek chirurgie. De polikliniek chirurgie is tijdens kantooruren te bereiken op 088 - 70 67 368.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren is polikliniek chirurgie te bereiken op 088 - 70 67 368.
 

12/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?