Duplex van de slagaderen in de benen

Voor u is afspraak voor een onderzoek van de slagaderen in uw benen gemaakt. Het onderzoek gebeurt op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en waar u vooraf rekening mee moet houden. Dan kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U heeft een afspraak op de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis voor een onderzoek van de bloedvaten in de benen. Met het vaatonderzoek kijken we hoe uw bloedvaten in de benen werken en of het bloed goed stroomt.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, vragen wij u het volgende:

 • Zorg dat u uw onderlichaam makkelijk kunt ontbloten.
 • Draag een korte ruime onderbroek.
 • Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.
 • Gebruik geen crème of bodylotion op uw benen
 • Rook niet vlak voor het onderzoek.
 • Breng geen kinderen mee naar het onderzoek. Het kan de concentratie van de vaatlaborant tijdens het onderzoek verstoren.
 • Laat steunkousen en/of zwachtels (indien mogelijk) uit.
  Krijgt u dagelijks nieuwe zwachtels of schoon verband om de benen? Neemt u dan contact op met de instantie die dit bij u komt doen. Zij kunnen deze dan na het onderzoek bij u thuis opnieuw aanbrengen.
  Heeft u aansluitend aan het onderzoek een afspraak bij de specialist in het ziekenhuis?  Breng dan de steunkousen en/of zwachtels mee naar het ziekenhuis.

Het onderzoek

De vaatlaborant vraagt u uw benen bloot te maken. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel.  De vaatlaborant vraagt u tijdens het onderzoek te draaien op uw rug, buik en/of zij. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek ontspannen bent en rustig blijft liggen.

Om goed contact te maken met de huid brengt de vaatlaborant gel op uw benen aan. Dan beweegt de vaatlaborant met een apparaatje (transducer) over uw benen om de bloedvaten zichtbaar te maken. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit en vangt ze op. Bij het meten van de bloedstroom kunt u het geluid van het bloed (de hartslag) horen. Het onderzoek doet geen pijn en duurt ongeveer een half uur. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer doen.

De uitslag

De vaatlaborant mag de resultaten van het onderzoek niet met u bespreken.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist bij uw eerstvolgende poliklinische controle.
Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Verhinderd

Kunt u niet op de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan polikliniek chirurgie. De polikliniek chirurgie is tijdens kantooruren te bereiken op 088 - 70 67 368.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren is polikliniek chirurgie te bereiken op 088 - 70 67 368.

 

12/23

 

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?