Duplex van de slagaderen in de buik

Voorbereiding

Om het vaatonderzoek goed uit te kunnen voeren, vragen wij u het volgende:

  • Draag kleding die u gemakkelijk uit kunt trekken of los kunt maken.
  • Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.
  • Gebruik geen crème of bodylotion op uw buik.
  • Rook niet vlak voor het onderzoek.
  • Breng geen kinderen mee naar het onderzoek. Het kan de concentratie van de vaatlaborant tijdens het onderzoek verstoren.

Het onderzoek

De vaatlaborant vraagt u uw buik bloot te maken. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen en niet praat tijdens het onderzoek. Om goed contact te maken met de huid brengt de vaatlaborant gel aan op uw buik. Dan beweegt de vaatlaborant met een apparaatje (transducer) over uw buik om de bloedvaten zichtbaar te maken. Als de bloedvaten diep liggen kan het nodig zijn dat de vaatlaborant het apparaatje op uw buik drukt. Dit kan vervelend aanvoelen. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit en vangt ze op. Bij het meten van de bloedstroom kunt u het geluid van het bloed (de hartslag) horen.Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer hervatten. Het onderzoek wordt eventueel uitgebreid met het onderzoek van de benen.

De uitslag

De vaatlaborant mag de resultaten van het onderzoek niet met u bespreken.
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend specialist bij uw eerstvolgende poliklinische controle. Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Verhinderd

Kunt u niet op de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan polikliniek chirurgie. De polikliniek chirurgie is tijdens kantooruren te bereiken op 088 - 70 67 368.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren is polikliniek chirurgie te bereiken op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

 

12/23

 

 

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?