Dupuytren naaldbehandeling

Inleiding

Binnenkort krijgt u een behandeling aan uw hand. In deze folder leest u informatie over de ziekte, de behandeling en de nabehandeling.

Dupuytren

Door een netwerk van bindweefsel krijgt de handpalm en de vingers zijn stevigheid. Bij de ziekte van Dupuytren is er een toename van dit bindweefsel. Hierdoor kunnen er pijnloze bobbels en strengen ontstaan. Soms kan dit verdikte weefsel ook gaan krimpen. De vingers gaan dan langzaam steeds krommer staan.

De oorzaak is niet bekend, maar een gedeelte zit in de genen. Dat betekent dat er een grotere kans is om deze ziekte te krijgen als een direct familielid het heeft.

 

Er is geen genezing voor de ziekte zelf. Maar door een behandeling of operatie is het mogelijk om uw vingers wel weer recht(er) te krijgen. Als het een streng is die de vinger krom houdt, dan is vaak een naaldbehandeling mogelijk. Als het een breder gebied van bindweefsel is, dan is alleen een operatie mogelijk. Er wordt dan bindweefsel verwijderd. Omdat de aanleg voor deze ziekte niet verwijderd kan worden, zullen er vroeger of later

weer nieuwe strengen ontstaan. Het voordeel van een naaldbehandeling is dat er geen wonden gemaakt worden De behandeling en herstel zijn veel sneller dan bij een operatie. Het nadeel is dat de kromstand eerder terugkomt dan bij een operatie.

Klachten

De klachten bestaan meestal uit het  'in de weg’ zitten van de vingers en het niet goed kunnen bewegen van de hand.

De ziekte Dupuytren wordt vastgesteld door een lichamelijk onderzoek en een gesprek met de arts.

 

Voorbereiding voor de behandeling

  • We adviseren u om voordat u naar het ziekenhuis komt twee tabletten paracetamol van 500 mg in te nemen. Deze medicijnen gebruikt u tegen de pijn.
  • Zorg dat u 15 minuten voor de tijd aanwezig bent.
  • Als u bloedverdunners gebruikt geef dit vooraf aan bij de arts. Sommige bloedverdunners moet u voor de operatie staken. Andere bloedverdunners mag u blijven gebruiken. Daarom is overleg met de arts belangrijk.
  • Draag geen sieraden aan uw hand.
  • Gebruik vanaf de dag voor de operatie geen bodylotion of crème meer. Dit is belangrijk om de plaats van de naaldbehandeling goed te kunnen schoonmaken om infecties te voorkomen.

De behandeling

De behandeling vindt poliklinisch plaats. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Na het verdoven van de huid wordt de streng met een naaldje “doorgeprikt”. Dit wordt een aantal keren herhaald. Tot de strengen de vinger niet meer beperken. Er kunnen kleine scheur wondjes ontstaan in de huid. De hand wordt verbonden met een drukkend verband.

Nabehandeling

Direct na de behandeling moet u de vinger (in het verband) al gaan bewegen. Het drukverband mag 24 uur na de behandeling worden verwijderd.

Vanaf dan gaat u vijf keer per dag met uw hand oefenen. Hierbij gaat u even zitten om de oefeningen rustig te kunnen uitvoeren terwijl u naar de hand kijkt.

De oefening bestaat uit het maximaal strekken van de vingers. Het is niet erg dat dit gevoelig is. Zelfs als een wondje open gaat of iets verder open scheurt is dit geen probleem. Dit is geen reden de oefening te stoppen. Na de vingers enkele tellen maximaal gestrekt te hebben, laat u uw hand een tiental seconden rusten. Dit herhaalt u vijf keer per oefen moment.

Als het wondje wat lekt of bloedt, spoelt u dit na het oefenen onder een lauwwarme kraam schoon. Hierna verbindt u de hand met een pleister of een klein verband.

Enkele dagen na de operatie komt u terug op de gipskamer voor wondcontrole en het beoordelen van uw herstel. Tijdens dit bezoek wordt er een spalk gemaakt. De spalk draagt u tot drie maanden na de operatie in de nacht.

Als de korstjes weg zijn, mag u beginnen met smeren/masseren van de wond met litteken crème of crème die u prettig vindt. Het duurt ongeveer vier weken voordat u weer stevig kunt vasthouden en of grijpen.

Complicaties

Bij iedere behandeling of operatie is er een kans op complicaties. Bij deze behandeling komen complicaties zelden voor. Toch is het belangrijk dat u ervan op de hoogte bent.

Mogelijke complicaties zijn:

  • bloeding;
  • wondinfectie;
  • zenuwletsel;
  • langdurige zwelling en stijfheid van de vinger.

Wanneer moet u een arts waarschuwen?

Als u koorts heeft en de hand is rood, dik en pijnlijk moet u eerder contact opnemen met de arts.

Belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek orthopedie: 088 – 70 68 537.

Buiten kantooruren belt u met de spoedeisende hulp:  088 – 70 68 889.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Meer informatie vindt u op de website: www.bravisorthopediekliniek.nl

 

11/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?