Echogeleide punctie of drainage

Inleiding

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie voor een echogeleide punctie of drainage.

Hiertoe behoren de volgende onderzoeken:

  • Een cytologische punctie: het opzuigen van weefselcellen met een dunne naald.
  • Een histologische biopsie: het weghalen van een klein reepje weefsel met een iets dikkere naald.
  • Een drainage: het inbrengen van een slangetje om lichaamsvloeistoffen weg te laten lopen.

Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een laborant medische beeldvorming of doktersassistente.

Voorbereiding op het onderzoek

  • Gebruikt u bloedverdunners of heeft u een stollingsprobleem? Dan moet u dit melden aan uw arts. Het kan nodig zijn dat de arts deze medicijnen aanpast.

  • Voor een aantal onderzoeken is het noodzakelijk om de stollingswaarden in uw bloed te controleren. Van uw arts of bij het maken van de afspraak, hoort u of dit nodig is.
  • Verricht de radioloog bij u een punctie van de lever, een nier of een ander inwendig orgaan? Dan wordt u opgenomen voor een dag- of langere opname, hier zal bij u ter voorbereiding op het onderzoek bloed worden geprikt. U mag drie uur van tevoren niets meer eten, drinken of roken. Een medewerker van het patiëntenvervoer brengt u met een bed naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie.
  • Voor andere soorten puncties is geen voorbereiding nodig. U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie van de afdeling medische beeldvorming/radiologie. De laborant medische beeldvorming of doktersassistente haalt u op in de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Familie of andere begeleiders blijven in de wachtkamer wachten.

Belangrijk

  • Als u diabetes heeft en hiervoor insuline gebruikt en hierover vragen heeft in combinatie met de voorbereiding van het onderzoek, neem dan enkele dagen voordat u begint met de voorbereiding contact op met uw diabetesverpleegkundige. Gebruikt u diabetes tabletten en heeft u hierover vragen in combinatie met de voorbereiding van het onderzoek, neem dan enkele dagen voordat u begint met de voorbereiding contact op met de (huis)arts die deze tabletten heeft voorgeschreven.
  • Soms is het voor het onderzoek nodig dat u uw sieraden af doet. Laat waardevolle spullen daarom liever thuis zodat u ze niet kwijtraakt.

Verloop van het onderzoek

U wordt opgehaald uit de wachtkamer door een laborant medische beeldvorming of een doktersassistente, die u begeleidt naar de kleedruimte. Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel zult u een deel van uw kleding moeten uitdoen. Dames moeten meestal ook de bh uittrekken.

De laborant medische beeldvorming of de doktersassistente zal u uitleg geven over het onderzoek.

De radioloog zoekt met behulp van het echoapparaat nauwkeurig de plaats van de punctie op. Hij markeert deze plaats soms met een stift.

Bij een cytologische punctie zuigt de radioloog via een dunne naald cellen op. Er wordt soms meerdere keren geprikt. Hiervoor is meestal geen verdoving nodig. De verdovingsprik is vaak gevoeliger dan de punctie zelf.

Bij een histologische biopsie gebruikt de radioloog een iets dikkere naald. Daar krijgt u wel een plaatselijke verdoving voor. De radioloog maakt een klein sneetje van enkele millimeters in de huid en neemt vervolgens met een holle naald een reepje weefsel weg. Op het moment dat de radioloog het weefsel wegneemt, hoort u een “klak”. De radioloog neemt meestal één- of tweemaal een biopt.

Bij een drainage brengt de radioloog (na plaatselijke verdoving) via een holle naald een slangetje in. Door dit slangetje kan vloeistof wegstromen. Het slangetje blijft meestal enige dagen zitten.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan er een blauwe plek ontstaan. Om de kans hierop te verminderen wordt het wondje een tijdje afgedrukt. Daarna krijgt u een pleister op het wondje.

Bent u opgenomen? Dan wordt u terug naar de verpleegafdeling gebracht. Hier verblijft u minimaal enkele uren onder toezicht waarbij de verpleegkundige een aantal controles uitvoert.

Bent u niet opgenomen? Dan zijn deze controles niet nodig en kunt u gewoon naar huis.

De uitslag

Van de resultaten van het onderzoek maakt de radioloog een verslag. Dit verslag gaat binnen enkele werkdagen naar de arts die u heeft verwezen voor het onderzoek.

Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts. Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is 088 - 70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met het betreffende secretariaat.

Vragen

Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.

 

Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550.

Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.

Uw afspraak

U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming/radiologie op de volgende locatie:

O Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1

    Medische beeldvorming/radiologie, route 44 begane grond

 

O Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal, Boerhaavelaan 25

    Medische beeldvorming/radiologie, route 70 begane grond

 

Op _______________dag, ____ - ____ 20 ___ om ______uur.

 

Voor dit onderzoek moet u altijd een afspraak maken.

Melden

Meldt u zich voor het onderzoek aan de balie van de afdeling medische beeldvorming/radiologie, of bij de verpleegafdeling als u wordt opgenomen.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming/radiologie via onderstaand telefoonnummer.

Locaties afdeling medische beeldvorming/radiologie, echografie

Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom

Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond

Boerhaaveplein 1

4624 VT Bergen op Zoom

 

Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal

Afdeling medische beeldvorming/radiologie route 70 op de begane grond

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

 

Telefoonnummer: 088 - 70 68 550

Openingstijden: 08.15 – 16.45 uur

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of de laborant medische beeldvorming. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

7/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?