EEG/EEG na slaaponthouding (elektro encefalogram)

Inleiding

Een EEG is een onderzoek, waarbij een laborant de activiteit van de hersenen digitaal vastlegt. Dit gebeurt door de kleine elektrische stroompjes, die in de hersenen aanwezig zijn, te meten via elektroden op uw hoofd.

Voorbereiding

Gebruikt u medicijnen? Deze mag u gewoon innemen, tenzij uw arts hier iets anders over heeft gezegd.

Heeft u een medicijnlijst? Breng deze dan mee. 

Let verder op het volgende: 

  • Was uw haar voor het onderzoek. 
  • Gebruik daarna GEEN cremespoeling, haarlak of gel. De elektroden maken dan beter contact met uw hoofdhuid. 

 

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de aanmeldzuil. Neem daarna plaats in de wachtruimte van de functieafdeling.

Het onderzoek

Een laborant plaatst een soort badmuts op uw hoofd. De muts wordt meestal zittend aangebracht. In de muts zitten elektroden. Een elektrode is een klein zilveren plaatje, dat de laborant voor het onderzoek vult met pasta. De pasta is gemak­kelijk weer uit uw haar te wassen. U krijgt plakkers op uw handen of uw borst om uw hartslag te registreren. Vaak wordener ook plakkers aangebracht voor uw oren en naast en onder uw ogen.

 

Om een goed contact te krijgen krast de laborant een aantal malen met een stompe naald over uw hoofdhuid. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Met kabeltjes is de muts verbonden aan een EEG-toestel. Na deze voorbereidingen begint de laborant met het registreren van het EEG. Tijdens de registratie ligt u op een bed. Er worden video-opnamen gemaakt om eventuele bijzonderheden vast te leggen. Als er niets bijzonders gebeurt, wordt de vide-opname verwijderd. De registratie is volledig pijnloos. 

 

De laborant vertelt u steeds wat er gebeurt. De laborant vraagt u enkele malen uw ogen te openen en te sluiten. Aan het einde van het onderzoek flitst een lamp een groot aantal keer snel achter elkaar. Ook kan de laborant u vragen ongeveer 3 minuten te zuchten. Tijdens een deel van de registratie is de kamer waarin u ligt donker. Probeert u zo rustig en ontspannen mogelijk te blijven liggen. U praat alleen als dat nodig is. De meting duurt minstens 20 minuten en het totale onderzoek duurt ongeveer 40 minuten. Na het onderzoek kunt u uw normale werk weer doen. U mag ook zelf met de auto rijden.

 

EEG na slaaponthouding

Soms is het nodig om een specifiek EEG te doen, namelijk een EEG na slaaponthouding:

  • dit onderzoek vindt plaats om 08.15 uur ’s morgens;
  • vanaf 08.00 uur de dag voorafgaand aan het onderzoek, dus 24 uur achtereen, moet u wakker blijven;
  • u mag geen coffeïnehoudende middelen gebruiken vanaf 00.00 uur de vorige avond;
  • het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur en het is wenselijk dat u een dutje doet tijdens het EEG.

De uitslag

U krijgt de uitslag van de neuroloog. Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Door de laborant worden geen uitslagen gegeven.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de laborant. Of neem tijdens kantoorturen telefonisch contact op met polikliniek neurologie op telefoonnummer 088 - 70 68 535.

 

06/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?