ECT (ElektroConvulsieTherapie)

Inleiding

U heeft een gesprek gehad met de arts over de mogelijkheden van ECT (ElektroConvulsieTherapie).  Onder narcose krijgen de hersenen een impuls door een korte stroomstoot. Mensen met een ernstige depressie kunnen zich hierdoor beter gaan voelen, of zelfs helemaal herstellen.

U leest in deze folder wanneer u in aanmerking komt voor ECT, hoe de behandeling gaat, welke risico’s er zijn en welke bijwerkingen u kunt verwachten.

Toestemming

De behandeling start pas als u daar zelf toestemming voor geeft. U doet dit via een toestemmingsformulier. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Dit heeft geen ongunstige gevolgen voor uw verdere behandeling.

Redenen voor ECT

De psychiater meldt u aan voor ECT als uw depressie niet op de normale therapieën reageert zoals medicijnen en/of gesprekstherapie. Als uw situatie zeer ernstig en levensbedreigend is, kan dit zelfs een reden zijn voor een spoedaanmelding. U kunt niet uzelf aanmelden, de huisarts ook niet.

Opname 

Voor een behandeling met ECT wordt u opgenomen op de PAAZ van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom. Tijdens deze opname is er ook een lichamelijk vooronderzoek door de anesthesioloog via de pre-operatieve screening.

De behandeling

De behandeling is twee keer per week onder narcose op de operatiekamer. De verpleegkundige van de afdeling brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. Deze verpleegkundige blijft tijdens de gehele behandeling bij u.

U krijgt een kleine infuusnaald in uw arm voor de narcose. Verder krijgt u plakkers op de borst om uw hart te controleren, een bloeddrukmeter om uw arm en een zuurstofmetertje aan een vinger. Op uw hoofd zitten plakkers voor de behandeling en de controle van uw hersenen.

 

Bij de behandeling zijn de volgende mensen aanwezig: psychiater, anesthesioloog, anesthesieverpleegkundige en de verpleegkundige van de PAAZ. Als u onder narcose bent, krijgt u medicijnen die uw spieren verslappen. De anesthesioloog doet de narcose en bewaakt uw bloeddruk en hartslag.

Daarna wekt de psychiater een epileptische aanval op door een elektrische stroomstoot. Deze aanval duurt 30 seconden tot 1 minuut. Omdat uw spieren verslapt zijn, zijn er geen nadelige gevolgen voor uw lichaam. De spierverslapping werkt ongeveer 10 minuten. U komt langzaam weer bij uit de narcose. We houden u nog even in de gaten op de uitslaapkamer. Daarna gaat u terug naar de afdeling.

Aantal behandelingen

Tijdens de behandeling beoordelen we de ernst van de depressie door onder andere vragenlijsten. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is voor iedereen anders. De meeste mensen hebben zes tot twaalf behandelingen nodig. Soms zijn meer behandelingen nodig. Uw arts bespreekt dit met u. Sommige mensen krijgen na afronding van de ECT een terugval in de depressie die niet op medicatie reageert. In dat geval kan het nodig zijn dat u gedurende een langere periode ECT krijgt.

Voorzorgsmaatregelen

Uit onderzoek blijkt dat ECT een uiterst veilige behandeling is. Maar geen enkele behandeling onder narcose is vrij van risico’s. Zo is er een zeer klein risico op een allergische reactie op de narcose, hoge bloeddruk of problemen met het hartritme.

 

We nemen de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Voordat u mee mag doen met de behandeling onderzoekt de anesthesioloog u. Deze bekijkt of de behandeling in uw situatie veilig is. Het onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek, een hartfilmpje en eventueel een röntgenfoto van hart en longen. Als het nodig is, kijken ook andere specialisten mee.
  • Een zwak gebit kan tijdens de behandeling beschadigd raken. Om uw gebit te beschermen, krijgt u een rubberen beschermkapje in de mond.
  • Het is belangrijk dat u voor of tijdens de opname uw medicijnen afbouwt. Sommige medicijnen zoals slaapmedicatie en kalmeringstabletten zorgen ervoor dat de behandeling moeilijker verloopt. Het afbouwen kan soms erg moeilijk zijn. Dit is bijvoorbeeld als u moet stoppen met medicijnen zoals Oxazepam, Diazepam en Xanax. Sommige patiënten knappen juist op door het stoppen van de medicijnen. Na een geslaagde ECT is een nabehandeling met medicijnen vaak nodig om te zorgen dat u in de toekomst niet terugvalt.
  • De behandeling is onder narcose. U moet hiervoor nuchter zijn. Wanneer u de behandeling in de ochtend heeft, mag u de nacht ervoor vanaf 24.00 uur niets meer eten, drinken of roken. Wanneer de behandeling 's middags is, dan mag u in de ochtend nog een licht ontbijt hebben.
  • U wordt voorbereid zoals gebruikelijk is voor een behandeling onder narcose.
  • U draagt een operatiehemd.
  • U draagt geen make-up, gezichtscrème, nagellak of haargel. Eventuele sieraden, piercings en prothesen moeten uit.
  • Voor de behandeling vragen wij u om goed uit te plassen.

Mogelijke bijwerkingen

In het algemeen verdragen mensen ECT goed. U kunt na een behandeling wel wat hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of lichte verwardheid hebben. Deze klachten gaan vanzelf over. Als u wilt, krijgt u een pijnstiller of iets tegen de misselijkheid. De verwardheid gaat vanzelf over, meestal binnen 1 uur.

Sommige patiënten hebben na de behandeling tijdelijk last van geheugenverlies. Dit gaat met name over dingen die pas gebeurd zijn. Het kan dus zijn dat u zich achteraf een deel van de behandeling niet meer herinnert. Of dit gebeurt, hangt onder andere af van het aantal behandelingen die u krijgt en uw gevoeligheid voor geheugenverlies. Als de ECT klaar is, verdwijnen de geheugenstoornissen meestal binnen enkele weken of maanden. Soms duurt het langer.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u terug naar uw verwijzend arts.

Kosten

De ziektekostenverzekering betaalt de kosten van de ECT.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan uw psychiater.

 

08/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?