Flowmetrie (urinestraalmeting)

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog. Binnenkort vindt bij u een flowmetrie (urinestraalmeting) plaats. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of u met een vlotte, krachtige straal kunt plassen, om te meten hoeveel u plast en of u de blaas helemaal leeg plast. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de flowmetrie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

Binnenkort vindt bij u een flowmetrie (urinestraalmeting) plaats. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of u met een vlotte, krachtige straal kunt plassen, om te meten hoeveel u plast en of u de blaas helemaal leeg plast.

De voorbereiding op het onderzoek

Voor het onderzoek is het nodig dat u zich met een volle blaas op de afgesproken tijd op de polikliniek Urologie meldt. Drink twee uur voor het onderzoek ongeveer twee glazen water en houdt uw plas op. Krijgt u tijdens het wachten last van de volle blaas? Meld dit dan aan de baliemedewerker. De straalmeting kan dan eventueel tussendoor plaatsvinden.

Tijdens het onderzoek

In een toiletruimte staat een speciaal toilet dat aangesloten is op een computer. U gaat op dit toilet zitten en plast de blaas goed leeg. De computer berekent de hoeveelheid urine per seconde. De assistente geeft u aanwijzingen wat de juiste plashouding is.

Duur van het onderzoek

De flowmetrie duurt ongeveer vijf minuten.

Na het onderzoek

Na het plassen onderzoekt de assistente met een bladderscan (echoapparaat) of er nog urine in de blaas zit. Zij brengt eerst wat gel op uw onderbuik aan en beweegt daarna de taster over uw onderbuik. De bladderscan geeft op een schermpje aan wat de inhoud van de blaas is. Het onderzoek is onschadelijk, pijnloos en snel.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 68 272.

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

  • 088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
  • 088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

05/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?