Fototherapie thuis

In het gesprek met de behandelend arts heb je al informatie ontvangen over geelzucht bij je pasgeboren baby. In deze folder kun je de mondelinge informatie van onze zorgverleners op het gemak nalezen.

Inleiding

'Fototherapie thuis' is een behandeling voor geelzucht bij je baby die je thuis gaat uitvoeren.

Samen met de kinderarts heb je besloten om je baby thuis fototherapie te geven. Dit betekent dat je baby thuis verder behandeld wordt. Om ervoor te zorgen dat de behandeling goed verloopt, geven wij je hier meer informatie.

 

Je krijgt een BiliCocoon mee naar huis. De BiliCocoon is een soort matras die blauw licht afgeeft. Het licht wordt hierbij via een klein kastje door middel van een glasvezel naar het matras geleid. Dit blauwe licht helpt om de galkleurstof (bilirubine) in het bloed van je baby sneller af te breken.

Voordeel van deze behandeling is dat het gezin bij elkaar blijft en je baby in het eigen bedje wordt behandeld. Ook de borstvoeding en dagelijkse verzorging kunnen gewoon doorgaan.

Hoe installeer je de BiliCocoon?

In het ziekenhuis heb je geoefend de BiliCocoon te gebruiken.Op de instructiekaart (met foto’s) en het instructiefilmpje kun je zien hoe de BiliCocoon te installeren. 

Het instructiefilmpje kun je vinden op Youtube, en op de website: bravismoederenkindcentrum en de Patient Journey App

 

Werkwijze thuis

 • Als je thuis komt met je baby, leg je de BiliCocoon in het bedje van je baby. 
 • Je kunt een laken of hoeslaken over de BiliCocoon leggen en het bedje opmaken met dekens. 
 • Eventueel kun je een kruik in het bedje leggen als je baby een lage temperatuur heeft.

Meestal is dit niet nodig, we zien vaak dat kinderen het warm hebben in de BiliCocoon. Je baby kan daardoor zelfs een beetje gaan transpireren. In dat geval kun je de BiliCocoon openen, zodat je baby kan afkoelen. Het is dan niet nodig om een deken over je baby te leggen. De kraamhulp kan je helpen om thuis de temperatuur te reguleren. 

 

Belangrijk 

 • Gebruik altijd een geaard stopcontact om de apparatuur aan te sluiten.
 • Plaats de lichtbron van de Bilicocoon nooit direct naast een radiator en dek de lichtbron nooit af met een doek.

 • Zorg dat er nooit een knik of ernstige buiging in de glasvezelkabel tussen de lamp en het matje komt, ook niet bij het opbergen van de apparatuur.   
 • De BiliCocoon is aangesloten op een klok. Deze klok zal op 99 uren worden gezet op het moment dat je naar huis gaat. Zodra de klok is afgelopen, zal de lamp van de BiliCocoon uitgaan. Het is belangrijk in de gaten te houden of de lamp nog brandt. 

In het ziekenhuis krijg je instructies over hoe de klok weer op 99 uren te zetten. Let op dat het lichtsnoer niet losgekoppeld wordt van de lamp. Als dat wel gebeurt, houd er dan rekening mee dat de onderdelen warm zijn. 

 

De BiliCocoon mag alleen thuis worden gebruikt. Mocht je plannen hebben deze elders te gebruiken, dan altijd overleggen met een medewerker van unit Groen van het Moeder & Kindcentrum.

Voor de behandeling

 • Je baby mag alleen een luier aanhouden. Op die manier komt er zoveel mogelijk huid in contact met het blauwe licht.

 • Omdat het licht van de BiliCocoon fel is, moet je je baby een brilletje opzetten. Dit brilletje beschermt de ogen van je baby.

 • Let er op om zelf ook zo min mogelijk in het licht te kijken.

Tijdens de behandeling

Hoe vaak leg je je baby in de BiliCocoon?

 • Het is belangrijk dat je baby zo veel mogelijk uur per dag in de BiliCocoon ligt. Dus ook ’s nachts of wanneer je je baby voedt.
 • Je baby mag af en toe wel uit de BiliCocoon, bijvoorbeeld om in bad te gaan. Gebruik in het water geen bodylotion of olie, ook niet na het baden. De lampen kunnen dan huidirritatie veroorzaken.

 

Hoeveel dagen ligt je baby gemiddeld in de BiliCocoon?

We behandelen je baby tot de bilirubine in het bloed voldoende gedaald is. Aantal dagen van behandeling hangt af van de leeftijd, het gewicht en hoe het met je baby gaat.

 

Bijwerkingen?

Door de fototherapie kan je baby een lichtere verkleuring van de huid krijgen. Dit is normaal.

Het ontstaat doordat op deze plek de bilirubine sneller uit de huid verdwijnt door de BiliCocoon. Na afloop van de fototherapie verdwijnt de gele verkleuring langzaam helemaal uit de huid.

 

Hoe onderhoudt je de BiliCocoon?

Als de BiliCocoon vies is, mag je dit met een vochtig doekje afnemen.

De hoes van de BiliCocoon kan vervangen worden. Je krijgt twee hoezen mee naar huis. Als het nodig is, kun je meer hoezen ophalen bij unit Groen, Moeder & Kindcentrum.

Controle

Wanneer je baby thuis fototherapie krijgt, wordt iedere dag bloed bij je baby afgenomen. Zo houden we de hoeveelheid galkleurstof (bilirubine) in het bloed in de gaten, totdat het bilirubinegehalte laag genoeg is.

Een medewerker van Diagnovum komt hiervoor bij je thuis. Diagnovum is te bereiken op het volgende telefoonnummer: 088 - 00 75 400.

Meestal wordt na het stoppen van de behandeling nogmaals bloed wordt afgenomen. Dit doen we om te zien of het bilirubinegehalte voldoende laag blijft.

Na de behandeling

 • De kinderarts besluit wanneer de behandeling definitief gestopt mag worden.
 • Breng de BiliCocoon zo snel mogelijk terug naar de couveuse-unit van het Moeder & Kindcentrum. Een andere baby kan er dan gebruik van maken!
 • Zowel jij als de verpleegkundige tekenen voor afgifte en ontvangst van het apparaat.

Wat is hyperbilirubinemie (geelzucht)?

Lees voor meer informatie de folder 'Je baby ziet geel (hyperbilirubinemie)'.

Contact

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met Bravis Moeder & Kindcentrum, couveuse-unit Groen. Telefoonnummer: 088-7066630

 

Bravis Moeder & Kindcentrum

Boerhaavelaan 1 (ingang Van Swietenlaan)

4624 VT Bergen op Zoom

 

Op werkdagen (8:00 - 17:00) kan je ook bellen naar 088 - 70 66 600.

 

E-mailadres: moeder&kindcentrum@bravis.nl

 

3/21

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?