- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Galwegdrainage (PTC)
Galwegdrainage (PTC)
Inleiding
U bent door uw arts verwezen voor een PTC/galwegdrainage.
Op de afdeling medische beeldvorming/radiologie wordt de procedure door een interventieradioloog gedaan.
PTC staat voor ‘percutaan transhepatisch cholangiogram’. Dit betekent: het afbeelden van de galwegen, waarbij toegang via de huid is verkregen. Door middel van contrastvloeistof kunnen we aantonen of de afvloed van de gal wordt tegengehouden. Als dit het geval is kunnen we de klachten die daarbij horen verhelpen door een drain of een stent te plaatsen, zodat de gal kan aflopen naar buiten of naar de dunne darm.
Voor deze behandeling wordt u opgenomen in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom. U kunt hiervoor zelf geen afspraak maken. Het opnameplein neemt contact met u op om een afspraakdatum door te geven. Omdat de behandeling onder diepe sedatie (slaap) plaatsvindt blijft u de nacht erna in het ziekenhuis.
Voorbereiding
De behandeling kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens de behandeling de inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt.
Nuchterbeleid
Het nuchter zijn houdt in:
- Tot 6 uur vóór de opname: vast voedsel, niet-heldere en/of koolzuurhoudende dranken, melkproducten en sondevoeding.
- Tot 2 uur vóór de opname: Alleen heldere vloeistoffen: Alleen heldere vloeistoffen: water eventueel met aanmaaksiroop, thee, zwarte koffie eventueel met suiker, helder sap zonder vruchtvlees. Maximaal 400 ml.
Zie voor meer informatie de folder sedatie van de afdeling anesthesiologie.
Belangrijk
- Bent u zwanger? Meld dit dan voor de procedure aan de laborant medische beeldvorming, ook als u het niet helemaal zeker weet. Sommige onderzoeken kunnen schadelijk zijn, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. U vindt hierover meer informatie in de folder Röntgenstralen en zwangerschap.
- Contrastvloeistof kan een allergische reactie en/of een onaangename bijwerking veroorzaken. Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen of andere medicijnen? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Meld dit voor de behandeling ook aan de laborant medische beeldvorming.
- Bloedverdunners: Als u bloedverdunnende middelen (o.a. Sintrom, Marcoumar, Ascal, Aspirine) gebruikt, moet u dit melden aan uw behandelend arts. U krijgt te horen of u ze gewoon mag innemen of dat het nodig is uw bloedverdunners tijdelijk te stoppen of overbruggingstherapie en INR controle toe te passen.
Diabetes mellitus (suikerziekte): Als u diabeet bent, neemt u contact op met uw diabetesverpleegkundige of behandelend arts. Belangrijk is om voor de start van de voorbereiding (dieet) te overleggen of u de hoeveelheid insuline of andere diabetesmedicatie (tijdelijk) moet aanpassen. Graag op de dag van opname uw diabetesmedicatie meenemen naar het ziekenhuis.
Let op: een glucosemeter kan verstoord raken door de röntgenstraling en niet betrouwbaar meer zijn.
- Orale anticonceptie
Als u orale anticonceptie (de pil) gebruikt, is deze voor de rest van de cyclus onbetrouwbaar.
- Pre-hydratie: bij afwijkende bloeduitslagen/nierfunctie krijgt u voor het onderzoek een infuus om de nieren te spoelen. Dit infuus mag enkele uren na het onderzoek eruit.
Voor de procedure is het nodig dat u al uw sieraden (inclusief piercings) afdoet. Laat waardevolle spullen daarom liever thuis zodat u ze niet kwijtraakt.
Verloop
- Op de verpleegafdeling wordt bij u een infuusnaaldje ingebracht. Via het infuus wordt een slaapmiddel toegediend.
- U krijgt een operatiejasje aan. Sieraden dienen uitgedaan te worden. Daarna wordt u naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie gebracht.
- Zorg dat u voor de procedure goed heeft uitgeplast.
De totale duur van de procedure (voorbereiding, procedure en nazorg) is afhankelijk van meerdere factoren. De procedure duurt gemiddeld 60 – 90 minuten.
Voor de procedure neemt u plaats op de onderzoekstafel. De sedationist (degene die u in slaap brengt) sluit u aan op de bewakingsapparatuur.
Een interventieradioloog voert de behandeling uit en wordt daarbij geassisteerd door twee laboranten medische beeldvorming. Eén van de laboranten legt de procedure nog een keer uit en neemt met u nog enkele vragen door (o.a. geboortedatum, medicatie, allergieën).
U komt op een onderzoekstafel te liggen. De bovenbuik wordt gedeeltelijk ontsmet met een desinfectiemiddel. Daarna wordt er een steriel laken over u heen gelegd om infecties te voorkomen. Vervolgens wordt u in diepe slaap gebracht, zodat u weinig merkt van de behandeling.
De radioloog zal eerst met behulp van echografie de galwegen opzoeken en de aanprikplaats bepalen om vervolgens plaatselijk te verdoven. Hierna wordt de galweg aangeprikt om vervolgens een sheath (hol buisje) te plaatsen. Vervolgens wordt een dunne geleidedraad met katheter (slangetje) in de galweg geschoven naar de dunne darm. De radioloog kan op een beeldscherm zien waar de katheter zich bevindt. Tijdens de procedure wordt contrastvloeistof ingespoten waardoor de galwegen zichtbaar gemaakt kunnen worden op de röntgenopnames. Het kan zijn dat er een drain (slangetje) in de galwegen achter gelaten wordt of een stent (metalen buisje) wordt geplaatst.
Aan het eind van de procedure wordt als er een drain geplaatst is, het slangetje gefixeerd op de huid. Bij het plaatsen van alleen een stent wordt het wondje afgeplakt met een pleister.
Na de procedure
U wordt op de afdeling medische beeldvorming/radiologie wakker gemaakt en terug in uw bed geplaatst. De sedationist brengt u naar de uitslaapkamer waar u ongeveer één uur verblijft. Als de controles van uw bloeddruk en ademhaling goed zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. De arts bepaalt of en wanneer u weer mag eten en drinken en of u de volgende dag naar huis kunt gaan.
Complicaties
Uw behandelend arts bespreekt met u voor de ingreep de kans op complicaties. Bij het plaatsen van een galwegdrain is er een kleine kans op een complicatie. Complicaties die kunnen voorkomen zijn:
- Bloeding;
- Gallekkage;
- Klaplong;
- Koorts.
Uitslag
U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550.
Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.
Uw afspraak
U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming/radiologie op de volgende locatie:
Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1, route 44, begane grond
Op ___________dag, ___-___- 20___ om ______uur.
Melden
Meldt u zich voor de procedure op de afdeling dagopname.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het opnameplein. Zij zullen het doorgeven aan de afdeling medische beeldvorming/radiologie en in overleg een nieuwe datum met u afspreken.
Locatie afdeling medische beeldvorming/radiologie
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Telefoonnummer: 088 –70 68 550
Openingstijden: 8.15 - 16.45 uur
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek uw probleem niet op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
7/24