- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Galzuur resorptie test (SeHCAT)
Galzuur resorptie test (SeHCAT)
Inleiding
Met uw instemming heeft uw specialist u verwezen voor een galzuur resorptie (SeHCAT) test. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
Wat is een SeHCAT test?
Een SeHCAT test is een onderzoek waarbij informatie wordt verkregen over de galzuurstofwisseling in het lichaam. SeHCAT is de afkorting voor de scheikundige verbinding van radioactieve stof met galzuren. Deze radioactieve stof zendt korte tijd zwakke straling uit. Zo kan de concentratie galzuur in het lichaam worden gemeten. U ondervindt geen nadelige gevolgen van de radioactiviteit. Die verdwijnt weer snel uit uw lichaam. Het stralingsrisico is verwaarloosbaar klein.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek moet u 2 keer komen. De eerste keer moet u nuchter zijn. U mag niets eten of drinken vanaf 22.00 uur op de avond voor het onderzoek.
Een week later moet u terug komen, maar dan hoeft u niet nuchter te zijn.
U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
Het onderzoek
Dag 1
Een medisch nucleair werker voert het onderzoek uit. U krijgt een licht radioactieve capsule. U krijgt op de afdeling drinken waarmee u de capsule in moet nemen. Daarna krijgt u een bekertje nutridrink om meteen op te drinken. Hierna kunt u gaan. U mag de afdeling verlaten. U mag ook in de wachtkamer blijven wachten als u dat liever wilt. U wordt 3 uur later op de afdeling terug verwacht. Het tijdstip spreekt de medisch nucleair werker met u af. In de tussentijd mag u niet eten of drinken. Het is de bedoeling dat u eventuele ontlasting ophoudt. Na de foto’s kunt u weer gewoon naar het toilet gaan. Plassen mag in deze 3 uur tussentijd wèl.
Op het afgesproken tijdstip haalt de medisch nucleair werker u weer op. U wordt gevraagd uw bovenlichaam bloot te maken en u komt op een onderzoekstafel te liggen. Er worden gedurende ongeveer een kwartier enkele metingen verricht. Er worden foto’s gemaakt als u op de rug ligt en als u op de buik ligt. Er wordt met viltstift op uw rug een stip getekend en een op uw buik. Deze stippen zijn nodig om de volgende week de foto’s op dezelfde manier te kunnen maken. U kunt zich in de tussentijd gewoon wassen. Als de stippen vervagen, kunt u deze gewoon weer bijtekenen.
Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 3½ uur. Hierna mag u weer gaan. U mag weer gewoon eten en drinken.
De medisch nucleair werker spreekt met u de tijd af voor het onderzoek een week later.
Dag 2
Op het afgesproken tijdstip kunt u zich weer melden bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. De medisch nucleair werker haalt u op. De metingen gebeuren op precies dezelfde manier als de eerste keer. Hiervoor hoeft u dus niet nuchter te zijn. Het maken van de foto’s duurt ook weer ongeveer een kwartier. Hierna is het onderzoek helemaal afgerond en mag u gaan.
De uitslag
U krijgt de uitslag van uw arts bij uw eerstvolgende polikliniekbezoek. Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.
Attentie!
Bent u zwanger of denkt u (misschien) zwanger te zijn? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De arts bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek moet doorgaan of niet. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit melden. De arts geeft u dan advies. Meestal is dat 24 uur de borstvoeding stoppen.
Route
De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerste verdieping. De afdeling is het best bereikbaar via de hoofdingang.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan secretariaat medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde op 088 - 70 68 550. Kijk op Nucleaire geneeskunde - Bravis | Bravis voor de actuele bereikbaarheid.
Vragen
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app. U ontvangt binnen één werkdag een reactie.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het secretariaat medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde op 088 – 70 68 550. Kijk op Nucleaire geneeskunde - Bravis | Bravis voor de actuele bereikbaarheid.
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
09/24