Gangbeeldanalyse bij kinderen (Video analyse van het looppatroon)

Bij een gangbeeldanalyse wordt het looppatroon van uw kind door middel van video opnames geanalyseerd en beoordeeld door de revalidatiearts en fysiotherapeut van het Bravis ziekenhuis.

Inleiding

Bij een gangbeeldanalyse bekijken we het looppatroon van uw zoon of dochter. We kijken naar de manier waarop hij/zij loopt, wat afwijkend is en wat de oorzaak hiervan is. We beoordelen of een voorziening nodig is  en zo ja welke. Zoals een aangepaste schoen of beenspalk. Indien uw zoon of dochter al een voorziening heeft, wordt gekeken of deze het looppatroon verbeterd.

De gangbeeldanalyse

Uw zoon of dochter loopt in de therapieruimte een aantal keer op en neer. We maken met een videocamera opnames, zowel van het lopen op blote voeten als met schoenen (en eventueel beenspalken) aan. Voor dit onderzoek wordt 1 uur ingepland. 

 

Naast de video analyse wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Zoals een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten van de benen en de spierspanning (eventueel spasticiteit) van de beenspieren. Ook bewegingsvaardigheden, kracht en lichaamshouding kunnen worden bekeken. Dit aanvullende onderzoek duurt 1-2 uur. 

Voorbereiding

  • Bij de video opname is het belangrijk dat de benen en rug goed zichtbaar zijn. We filmen de kinderen bij voorkeur in hun ondergoed. Daarom vragen we om strak zittend ondergoed (onderbroek en hemd) aan te doen voor het onderzoek. 
  • Als uw zoon/dochter een loophulpmiddel, aangepaste schoenen of beenspalken gebruikt, neem deze dan mee. 

Uitslag

Alle onderzoeksgegevens worden opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier. De videobeelden worden geanalyseerd. De revalidatiearts en de (kinder-)fysiotherapeut beoordelen de resultaten van het onderzoek. Ze beschrijven de afwijkingen in het lopen, bedenken of en hoe het lopen verbeterd kan worden, of evalueren de voorziening. 

Voor het bespreken van de uitslag en het advies wordt een afspraak op het spreekuur bij de revalidatiearts gepland, binnen 4-6 weken na de video opname. 

Route

Locatie Bergen op Zoom: U meldt zich bij de balie van de afdeling revalidatie op de 2e verdieping van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, route 23.

Locatie Roosendaal: U vindt de afdeling revalidatie op de begane grond, route 108.

Locatie Mytylschool Roosendaal: U meldt zich bij de balie van de Mytylschool Roosendaal, bereikbaar via de hoofdingang. 

Contact

Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Boerhaaveplein 1

4624 VT Bergen op Zoom

Telefoonnummer 088 70 68 225

 

Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

Telefoonnummer: 088 70 68 225

 

Mytylschool Roosendaal

Gezellelaan 13

4707 CC Roosendaal

Telefoonnummer 0165 558 200

 

poli.revalidatieplanning@bravis.nl

 

03/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?