Glasvocht- en netvliesoperatie (Vitrectomie)

Wat is glasvocht

Het glasvocht, of glasachtig lichaam, is een gelei die het grootste deel van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies.

Wanneer is een vitrectomie nodig

Er zijn verschillende redenen om een vitrectomie te doen. Voorbeelden van aandoeningen waarvoor een vitrectomie wordt uitgevoerd zijn:

  • netvliesloslating;
  • glasvochtbloeding;
  • glasvochttroebelingen / floaters;
  • maculagat;
  • maculapucker;
  • overig, zoals verwijderen lensresten na gecompliceerde staaroperatie.

Hoe wordt een vitrectomie verricht?

Bij een vitrectomie worden drie kleine openingen gemaakt in de harde oogrok, waardoor het glasvocht wordt verwijderd. Indien er behandeling van het netvlies noodzakelijk is, worden er via deze openingen instrumenten ingebracht om het netvlies te behandelen. Zie afbeelding 1.

 

Afbeelding 1. Schematische weergave van een vitrectomie

Vervangen van het glasvocht

Het glasvocht wordt tijdens de operatie vervangen door een speciale vloeistof. Aan het einde van de operatie wordt het oog gevuld met lucht, gas of olie. De ernst en aard van de oogafwijking bepalen de keuze tussen lucht, gas of olie. De keuze wordt voor de operatie met u besproken. Soms zal de arts tijdens de operatie moeten besluiten van deze keuze af te wijken.

 

Lucht, gas of olie wordt gebruikt om het netvlies na de operatie enige steun te geven. Lucht wordt snel vervangen door vocht dat het oog zelf maakt. Dit duurt enkele dagen. Bij gas duurt dit enkele weken. Zolang er een grote lucht- of gasbel in het oog zit, kunt u weinig zien. Na verloop van tijd merkt u dat u over de gasbel heen kunt kijken en de bel verdwijnt langzaam uit uw oog. Bij gebruik van gas is het meestal nodig dat u gedurende een aantal dagen na de operatie een bepaalde houding aanneemt, bijvoorbeeld de zogenaamde treurhouding bij een maculagat. Zie afbeelding 2.

Â