- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Haarnestcyste
Haarnestcyste
Inleiding
Deze folder geeft u informatie over een haarnestcyste (sinus pilonidalis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
Haarnestcyste?
Een haarnestcyste zit meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid.
In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren die door de huid heen geprikt zijn, waarna de open verbinding is ontstaan. In de cyste ontstaat gemakkelijk een ontsteking. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. Een zware beharing bij de bilspleet en slechte hygiëne waardoor de huid week wordt, kunnen het ontstaan van een haarnestcyste bevorderen. Boven het veertigste levensjaar komt een haarnestcyste eigenlijk niet meer voor.
Behandelingsmogelijkheden
Bij een haarnestcyste met klachten wordt vaak besloten tot een operatie. De chirurg verwijdert dan de haarnestcyste. De chirurg bepaalt afhankelijk van de grootte en plaats van de haarnestcyste en in overleg met de patiënt welke ingreep er noodzakelijk is:
Operatie met laserbehandeling;
Operatie met (gedeeltelijk) openlaten van de wond.
Medicatie en allergieën
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een allergie voor medicatie, latex, jodium en/of pleisters? Geef dit dan voor de operatie door bij uw afspraak met de chirurg.
Operatie met laserbehandeling
De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose in dagopname. De operatie duurt ongeveer 30 minuten en u mag dezelfde dag weer naar huis mits u niet alleen bent. Zorg ervoor dat een volwassene tot de volgende ochtend bij u thuis kan zijn.
Bij de operatie worden eerst alle haren in het gebied verwijderd. Ook zal de holte in de huid worden schoongemaakt. Dan brengt de chirurg via een gangetje in de huid een laserdraad tot in de holte. De laserdraad geeft een gecontroleerde energie (hitte) af en de chirurg trekt de draad langzaam naar buiten. Met deze behandeling sluit de holte en het gangetje zich binnen ongeveer 6 weken.
Voordelen van laserbehandeling:
Chirurg hoeft geen wond te maken.
Kans op complicaties is klein.
U kunt uw dagelijkse bezigheden weer snel hervatten.
Deze behandeling is relatief nieuw. Dus de resultaten op langere termijn zijn nog niet bekend.
Wondverzorging thuis na laserbehandeling
Tijdens de operatie zijn er een of meerdere kleine gangetjes gemaakt waardoor de laserdraad is ingebracht. Deze gangetjes moet u openhouden, zodat al het wond- en ontstekingsvocht eruit kan.
Werkwijze:
U spoelt met de douchekop 2 x daags deze gangetjes goed uit.
Daarna gaat u met een roestvrij stalen wattenstaafje in de gangetjes (herhaal dit 2 tot 3 x).
Het is belangrijk dat de wondjes open blijven en van binnenuit dichtgroeien. Bij goede wondgenezing worden de wondjes steeds minder diep.Spoel vervolgens de wondjes met lauw water met het monoject spuitje (kromme spuitmond).
U kunt in uw onderbroek een maandverbandje leggen om het eventuele wondvocht op te vangen.
De wattenstaafjes (0,2 mm) en het monoject spuitje kunt u zonder recept kopen bij de apotheek (worden niet vergoed!).
Let OP : Kunt u dit niet zelf doen en heeft u niemand voor de wondzorg? Meld dit dan bij uw opname op de verpleegafdeling. De verpleging kan dan voor ontslag regelen dat er voor de wondzorg thuiszorg wordt ingeschakeld.
Operatie met (gedeeltelijk) openlaten van de wond
De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose. De operatie duurt ongeveer 30 minuten en u mag dezelfde dag weer naar huis, mits u niet alleen bent. Zorg ervoor dat een volwassene tot de volgende ochtend bij u thuis kan zijn.
Tijdens de operatie wordt de haarnestcyste, samen met eventueel nog in de holte aanwezige haren, verwijderd,
Zorgvuldig verwijdert de arts al het dode weefsel. Meestal laat men de wond wijd open. Soms worden er een aantal hechtingen geplaatst. Een enkele keer wordt de wond wel helemaal gesloten.
Wordt de wond opengelaten? Dan wordt deze opgevuld met speciale gazen (Kerlix gazen). Dit zijn gazen met een krachtige antibacteriële werking. De nabehandeling met deze Kerlix gazen gaat net zo lang door tot de wond vanzelf steeds verder dicht groeit. Dit kan tot wel enkele weken duren.
Bij een opengelaten wond, zult u na de operatie zeker bij zitten en op de rug liggen wat ongemak en pijn hebben.
U krijgt bij ontslag een recept voor pijnstillers en deze Kerlix gazen mee en instructies hoe u de wond thuis moet verzorgen.
Wondverzorging thuis met speciale gazen (Kerlix gazen)
Spoel het wondgebied 1 tot 2 x daags liefst onder de douche schoon.
Maak de wond en de omliggende huid droog,
Vouw de vier hoeken van het Kerlix gaas naar buiten.
Breng het Kerlix gaas met een pincet of wattenstaafje in de wond tot u de bodem raakt.
Knip het teveel aan Kerlix gaas af en gooi dit weg.
U kunt een inlegkruisje of maandverband gebruiken in uw onderbroek.
Let OP : Kunt u dit niet zelf doen en heeft u niemand voor de wondzorg? Meld dit dan bij uw opname op de verpleegafdeling. De verpleging kan dan voor ontslag regelen dat er voor de wondzorg thuiszorg wordt ingeschakeld.
Ontharen
U start na de operatie met het ontharen van de wondranden en de omgeving van de wondjes. Met het ontharen voorkomt u dat haartjes in het wondje groeien. Dit doet u minimaal 1 x per week!
Voor het ontharen adviseren wij ontharingscrème te gebruiken. Op termijn kan definitief weglaseren van de haren uit het operatiegebied worden overwogen. Dit gebeurt in speciale klinieken. Vraag bij uw zorgverzekering na of dit wordt vergoed.
Ontslag
U krijgt een afspraak mee voor de poliklinische controle bij de arts en de wond- en decubitusconsulent.
U krijgt uitleg over de wondverzorging thuis.
Is speciale thuiszorg (gezinszorg of wijkverpleging) nodig? Dan wordt dat vanuit het ziekenhuis geregeld.
U krijgt ook zo nodig een recept voor pijnstilling en verbandmateriaal voor thuis.
Complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig:
wondinfectie (koorts);
recidief: dit wil zeggen dat de haarnestcyste terugkomt;
wond blijft lang of hevig bloeden (een beetje bloed- en/of vochtverlies direct na de operatie is normaal en niet ernstig);
- vorming van wild vlees. Meestal kan dit door het aanstippen met een speciale stift worden verholpen.
Wat te doen bij complicaties
Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis.
Contact
De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.
Bij dringende problemen kunt u buitenkantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts.
Tot slot
Heeft u vragen heeft over de wondgenezing en/of wondbehandeling? Neem dan telefonisch contact op met de de wond-en decubitusconsulenten. Zij zijn elke werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00 tot 13.30 uur:
Locatie Bergen op Zoom: tel. 088 - 70 66 201
- Locatie Roosendaal: tel. 088 - 70 68 830
Of mail naar het gezamenlijk mailadres wond.decubitus@bravis.nl
10/22