Haperende vinger

Inleiding

Deze folder geeft u informatie over de haperende vinger of 'triggerfinger' en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.  

Een haperende vinger

Een haperende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het 1ste  gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er een overbelasting geweest. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.

De behandelingsmogelijkheden bij haperende vinger

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met een injectie of met een operatieve ingreep worden verholpen.

  • Injectie
    Als de hapering niet al te ernstig is, kan met een verdovende en ontstekingsremmende injectie (corticosteroïden) in de peesschede de ontsteking tot rust gebracht worden. Hierna wordt enige rust voorgeschreven.
  • Operatie
    Met een operatie wordt via een kleine snede de peesschede in de lengterichting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. Hierna controleert de arts meteen of de operatie is geslaagd. De huid wordt daarna gehecht. Afhankelijk van de voorkeur van de arts kan de operatie onder bloedleegte worden uitgevoerd. U krijgt dan een soort bloeddrukband rond de bovenarm die tijdens de operatie de bovenarm afknelt. Hierdoor stroomt er tijdelijk geen bloed naar het operatiegebied. De operatie duurt ongeveer 20 minuten en gebeurt poliklinisch onder lokale verdoving.

Na de operatie

Na uitwerking van de verdoving kunt u pijn krijgen. Hiervoor mag u paracetamol gebruiken. Deze koopt u bij apotheek of drogist en wij adviseren u deze pijnstillers voor de operatie alvast in huis te hebben.

Ook vermindert het hooghouden van de hand (boven het hart) de pijnklachten.

Het verband mag u 24 uur na de operatie verwijderen en een kleine pleister plakken.

Daarna mag uw hand weer nat worden onder stromend water. 

Om uw hand zo snel mogelijk weer goed te kunnen gebruiken, adviseren wij u uw hand veel te bewegen. Start hiermee zodra de huid en pezen dit toelaten. Vermijd zware activiteiten gedurende 2 weken. 

Na ongeveer 1 week mogen de hechtingen worden verwijderd. 

Complicaties 

Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties aanwezig zoals een een nabloeding of wondinfectie. Neemt de pijn na de tweede dag toe? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

 

Zeldzame complicaties:

  • Prikkelend of doof gevoel van de vinger
    Een zenuwtakje werkt dan door de operatie tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt vanzelf binnen enkele weken.
  • Posttraumatische dystrofie
    Kenmerken hiervan zijn pijn, zwelling, stijfheid en wisselende verkleuring van de huid. Vooraf kan men niet inschatten of u deze complicatie gaat krijgen. Snelle behandeling van deze complicatie is erg belangrijk.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek van het ziekenhuis.

Contact

De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

Bij dringende problemen kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp: 

088 - 70 68 889          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts.

 

01/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?