Imiquimod crème als behandeling voor CIN

Inleiding

Er is een afwijking van de baarmoedermond bij u geconstateerd. U heeft ervoor gekozen om dit te gaan behandelen met Imiquimod crème, ook wel bekend als Aldara®. Imiquimod crème activeert uw eigen afweer. Dit helpt bij het genezen van afwijkingen die het Humaan Papillomavirus (HPV) veroorzaakt.

 

Uit onderzoek blijkt dat bij 70% van de vrouwen de afwijkingen na de behandeling minder of zelfs verdwenen zijn. Het is ook goed om te weten dat bij 10 tot 15% van de behandelde vrouwen de afwijking kan terugkomen. Dat betekent dat bij 55% van de vrouwen een chirurgische behandeling van de baarmoedermond voorkomen kan worden.

 

In deze folder vindt u gedetailleerde informatie over hoeveel weken u de crème gebruikt, hoe u deze aanbrengt, wat u doet bij eventuele bijwerkingen en wanneer u controles krijgt.

Duur van de behandeling

  • U gebruikt de crème 16 weken.
  • Als u de crème een aantal weken hebt gebruikt, bellen we u om te vragen hoe het gaat.
  • 6 maanden na het starten van de behandeling (dat is 2 maanden nadat u gestopt bent met de crème) komt u naar de polikliniek gynaecologie voor een uitstrijkje en HPV test. De uitslag bepaalt of u opnieuw een onderzoek van uw baarmoederhals nodig heeft. Dit kan een colposcopie zijn, en soms nemen we dan ook een klein stukje weefsel (biopt).

Het gebruik

  • Smeer de Imiquimod crème elke week, minimaal op 3 avonden. Doe dit bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag (of op dinsdag, donderdag en zaterdag).
  • U kunt de crème op verschillende manieren inbrengen in de vagina, bijvoorbeeld middels een tampon, of vaginale applicator of spuitje. Een standaard vaginale applicator is vaak te groot gezien de geringe hoeveelheid crème in een sachet. Wij adviseren gebruik te maken van een 1 ml spuitje. Deze kunt u zelf vullen met imiquimod crème uit het sachet. De inhoud van het sachet kan aan de achterkant in de spuit leeg geknepen worden. Er zal altijd iets crème achterblijven in het spuitje wat niet erg is. Een alternatief zou kunnen zijn om de crème op een tampon te doen en in te brengen.
  • Was uw handen na afloop goed, zodat er geen crème op uw handen achterblijft.
  • Gebruik de crème in de avond voor het slapen. U kunt daarna geen seks hebben vanwege risico op irritatie van de penis. In de ochtend spoelt u de restjes crème weg met de douchekop.
  • Gebruik de dag na het inbrengen van de crème een tampon. Wissel de tampon iedere 4 tot 6 uur. Door de tampon kan de crème niet uit de vagina lopen. Hiermee voorkomt u irritatie van de schaamlippen.
  • Bij menstruatie kan het gebruik van Imiquimod gecontinueerd worden. Gezien het aanbrengen van de Imiquimod 3x per week is, kan zo mogelijk wel rekening gehouden worden met de dagen van hevig menstrueel bloedverlies.

 

Imiquimod inbrengen in de vagina:

https://www.annaziekenhuis.nl/media/j2naor5d/afb-1.jpg?width=650Chirana

Bijwerkingen en complicaties

De meest voorkomende bijwerking is afscheiding uit de vagina, soms ook een beetje pijn of jeuk in de vagina. Ook kan er een beetje vaginaal bloedverlies voorkomen. Of kunnen er klachten aan de buitenzijde van de schaamlippen zijn, zoals roodheid en jeuk. Andere mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn en stijve spieren, moe zijn, hoofdpijn, en een koortsig gevoel.

 

Bijwerkingen worden de eerste 24 uur na gebruik ervaren. Daarna verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij de meeste patiënten is de pijn tijdelijk.

 

Als u heftige bijwerkingen heeft, adviseren we u een gift over te slaan. U kunt de crème dan (blijvend of tijdelijk) 2 maal per week in plaats van 3 maal per week gebruiken (bijvoorbeeld maandag en donderdag).  Soms moet u de crème een hele week niet gebruiken. Neem in zulke gevallen contact op met uw arts.

 

Wat kunt u zelf doen?

Als u pijn heeft of als u griepachtige verschijnselen heeft, adviseren we u:

- paracetamol in te nemen. Neem 3-4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg, totdat u geen klachten meer heeft.

- u kunt daarnaast ook ibuprofen gebruiken. Neem 1 tot 3 keer per dag 400 mg.

Als dat onvoldoende helpt, bel dan met onze polikliniekassistente. Zij zal overleggen met de gynaecoloog om de dosis van Imiquimod te verlagen of tijdelijk te stoppen.

Belangrijk om te weten

  • U mag tijdens de behandeling met Imiquimod niet zwanger worden. U moet daarom anticonceptie gebruiken tijdens de hele periode van de behandeling. Gebruikt u nog géén anticonceptie? Dan kan uw gynaecoloog u adviseren over de mogelijkheden.
  • Imiquimod heeft invloed op de werking van een condoom. Ons advies is daarom om niet alleen een condoom als voorbehoedsmiddel te gebruiken.
  • Gebruik geen Nuva- ring als anticonceptie tijdens de behandeling. Dit omdat niet bekend is of de Nuva-ring goed werkt tijdens het gebruik van Imiquimod in de vagina.
  • Bent u zwanger en/of geeft u borstvoeding? Dan kunt u niet met Imiquimod worden behandeld. Heeft u medicijnen die op het immuunsysteem werken? Ook dan kunt u dit middel soms niet gebruiken. Overleg dit met uw gynaecoloog.
  • Het gebruik van Imiquimod bij CIN afwijkingen (dat is een voorstadium van baarmoederhalskanker) is een ‘off-label indicatie’. Dat betekent dat de crème in eerste instantie niet is ontwikkeld voor CIN afwijkingen. Intussen weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat de crème ook geschikt is voor de behandeling van deze CIN afwijkingen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.     

 

Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het secretariaat van de polikliniek gynaecologie via telefoonnummer 088 - 70 66 600. Kijk op Gynaecologie - Bravis | Bravis voor de actuele bereikbaarheid.  

 

 

 

3/25

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?