- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Implantatie hartritme monitor
Implantatie hartritme monitor
Inleiding
U bent onder behandeling bij de cardioloog vanwege hartklachten. Om uw hartritme te registreren en te bewaken kan de cardioloog in uw borst een hartritme monitor inbrengen. De implanteerbare hartritme monitor noemt men ook wel een ILR (Implanteerbare Loop Recorder). De hartritme monitor is een apparaat dat de elektrische activiteit van het hart registreert op een hartfilm. De hartritme monitor bewaakt uw hartritme continu. Bij de hartritme monitor hoort een afstandsbediening waarmee u zelf een hartfilm kunt starten.
Voorbereiding
- Bloedverdunners moeten mogelijk stoppen voor de ingreep. Overleg dit met uw cardioloog.
- U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling medische beeldvorming.
Het inbrengen van de hartritme monitor
De pacemaker technicus voert eerst een meting uit om de juiste plaats voor de hartritme monitor te bepalen. De cardioloog maakt een opening links in het bovenste deel van uw borst en plaatst de hartritme monitor onder de huid. De cardioloog sluit de wond met enkele hechtingen. Het inbrengen van de hartritme monitor duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De pacemaker technicus geeft u na het inbrengen nog wat uitleg en voert een laatste controle uit. Daarna mag u naar huis. Let op: U mag niet zelf naar huis rijden.
Adviezen
Na het inbrengen van de hartritme monitor kunt u lichte pijn en zwelling voelen op de plaats waar de hartritme monitor is geïmplanteerd. Dat is tijdelijk. Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen.
Voor een goede genezing van de wond adviseren wij u het volgende:
- Houd de hechtingen de eerste drie dagen droog. Daarna mag u zelf de pleister verschonen. Als de wond helemaal dicht is, kan de pleister eraf.
- Laat de hechtingen na tien dagen door de huisarts verwijderen.
Complicaties
Neem contact op met het ziekenhuis als:
- u koorts krijgt;
- de pijn of zwelling na vier of vijf dagen erger wordt;
- de wond gaat bloeden.
Op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u met de pacemaker technicus, telefoonnummer 088 – 70 68 485 of polikliniek cardiologie 088 – 70 68 466.
Vervolgcontrole
Na het inbrengen van de hartritme monitor maakt de pacemaker technicus met u een afspraak voor een vervolgcontrole. Tijdens de controle beoordeelt de pacemaker technicus de gegevens over uw hartritme. Het is mogelijk om een thuismonitor in bruikleen mee naar huis te nemen. De vervolgcontrole kan dan thuis plaatsvinden. U sluit de thuismonitor aan op de telefoonaansluiting. De thuismonitor zendt de gegevens van de hartritme monitor door naar het ziekenhuis. U heeft dan alleen op afspraak telefonisch contact met de pacemaker technicus. Heeft u geen thuismonitor? Dan heeft u elke twee tot drie maanden een afspraak op de Pacemaker polikliniek.
Gebruik van de afstandsbediening
Draag de bijgeleverde afstandsbediening altijd bij u. Voelt u weer dezelfde klachten als waarvoor de cardioloog de hartritme monitor bij u heeft ingebracht? Activeer dan binnen vijf minuten de hartritme monitor met de afstandsbediening. De pacemaker technicus kan dan aan de registratie zien of er een directe relatie is tussen uw klachten en een hartritmestoornis. De hartritme monitor registreert automatisch een eventuele daling van het hartritme of een geleidingstoornis.
Veelgestelde vragen
Hoe lang moet de hartritme monitor geïmplanteerd blijven?
Uw cardioloog bepaalt hoe lang u de hartritme monitor moet dragen. De batterijen van de hartritme monitor gaan drie jaar mee.
Wat gebeurt er als de oorzaak van mijn klachten niet gerelateerd is aan mijn hartritme?
Als blijkt dat u geen hartritme stoornissen heeft, onderzoekt uw cardioloog andere mogelijke oorzaken, of verwijst u door naar een andere specialist.
Kan ik een MRI-procedure ondergaan na implantatie van een hartritmemonitor?
Een MRI onderzoek is alleen toegestaan als bij u een hartritme monitor van Medtronic geïmplanteerd is. Overleg dit altijd met uw behandelend specialist.
Zijn er zaken die mijn familie en vrienden moeten weten?
Zij moeten weten hoe ze de afstandsbediening moeten gebruiken.
Vragen
Heeft u nog vragen?
Stel ze dan gerust aan de pacemaker technicus 088 – 70 68 485 of polikliniek cardiologie 088 – 70 68 466
08/24