Implantatie hartritme monitor

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de cardioloog voor uw hartklachten. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over de implantatie van de hartritme monitor (Reveal). Deze folder geeft u aanvullende informatie.

Inleiding 

U bent onder behandeling bij de cardioloog vanwege hartklachten. Om uw hartritme te registreren en te bewaken kan de cardioloog in uw borst een hartritmemonitor inbrengen. De implanteerbare hartritmemonitor noemt men ook wel een ILR (Implanteerbare Loop Recorder). De hartritmemonitor is een apparaat dat automatisch of handmatig informatie over de elektrische activiteit van het hart registreert op een hartfilm. De hartritmemonitor bewaakt uw hartritme continu. Bij de hartritmemonitor hoort een afstandsbediening waarmee u zelf een hartfilm kunt starten. 

Voorbereiding

  • Bloedverdunners moeten mogelijk stoppen voor de ingreep. Overleg dit met uw cardioloog.
  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling medische beeldvorming.
  • U mag na de ingreep niet zelf naar huis rijden. Regel dus van tevoren vervoer. 

Het inbrengen van de hartritme monitor

De pacemaker technicus voert eerst een meting uit om de juiste plaats voor de hartritmemonitor te bepalen. De cardioloog maakt een opening links in het bovenste deel van uw borst en plaatst de hartritmemonitor onder de huid. De cardioloog sluit de wond met enkele hechtingen. Het inbrengen van de hartritmemonitor duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De pacemaker technicus geeft u na het inbrengen nog wat uitleg en voert een laatste controle uit. Daarna mag u naar huis. 

Adviezen

Na het inbrengen van de hartritmemonitor kunt u lichte pijn en zwelling voelen op de plaats waar de hartritmemonitor is geïmplanteerd. Dat is tijdelijk. Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen.

Voor een goede genezing van de wond adviseren wij u het volgende:

  • Houd de hechtingen de eerste drie dagen droog. Daarna mag u zelf de pleister verschonen. Als de wond helemaal dicht is, kan de pleister eraf. 
  • Laat de hechtingen na tien dagen door de huisarts verwijderen. 

Complicaties 

Neem contact op met het ziekenhuis als: 

  • u koorts krijgt;
  • de pijn of zwelling na vier of vijf dagen erger wordt;
  • de wond gaat bloeden. 

Op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u met de pacemaker technicus, telefoonnummer 088 – 70 68 485 of polikliniek cardiologie 088 – 70 68 466. 

Vervolgcontrole 

Na het inbrengen van de hartritmemonitor maakt de pacemaker technicus met u een afspraak voor een vervolgcontrole. Tijdens de controle beoordeelt de pacemaker technicus de gegevens over uw hartritme. Het is mogelijk om een thuismonitor in bruikleen mee naar huis te nemen. De vervolgcontrole kan dan thuis plaatsvinden. U sluit de thuismonitor aan op de telefoonaansluiting. De thuismonitor zendt de gegevens van de hartritmemonitor door naar het ziekenhuis. U heeft dan alleen op afspraak telefonisch contact met de pacemaker technicus. Heeft u geen thuismonitor? Dan heeft u elke twee tot drie maanden een afspraak op de Pacemaker polikliniek.

Gebruik van de afstandsbediening

Draag de bijgeleverde afstandsbediening altijd bij u. Voelt u weer dezelfde klachten als waarvoor de cardioloog de hartritmemonitor bij u heeft ingebracht? Activeer dan binnen vijf minuten de hartritmemonitor met de afstandsbediening. De pacemaker technicus kan dan aan de registratie zien of er een directe relatie is tussen uw klachten en een hartritmestoornis. De hartritmemonitor registreert automatisch een eventuele daling van het hartritme of een geleidingstoornis.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet de hartritmemonitor geïmplanteerd blijven? 

Uw cardioloog bepaalt hoe lang u de hartritmemonitor moet dragen. De batterijen van de hartritmemonitor gaan drie jaar mee. 

Wat gebeurt er als de oorzaak van mijn klachten niet gerelateerd is aan mijn hartritme? 

Als blijkt dat u geen hartritmestoornissen heeft, onderzoekt uw cardioloog andere mogelijke oorzaken, of verwijst u door naar een andere specialist. 

Kan ik een MRI-procedure ondergaan na implantatie van een hartritmemonitor? 

Een MRI onderzoek is alleen toegestaan als bij u een hartritmemonitor van Medtronic geïmplanteerd is. Overleg dit altijd met uw behandelend specialist. 

Zijn er zaken die mijn familie en vrienden moeten weten? 

Zij moeten weten hoe ze de afstandsbediening moeten gebruiken. 

Vragen 

Heeft u nog vragen?

Stel ze dan gerust aan de pacemaker technicus 088 – 70 68 485 of polikliniek cardiologie 088 – 70 68 466

 

12/21

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?