Isolatieverpleging

-

Inleiding

U bent zojuist opgenomen in een isolatiekamer. Isolatie betekent “apart van anderen”.

Het geïsoleerd verplegen kan noodzakelijk zijn omdat:

  • U (mogelijk) een bepaalde besmettelijke bacterie of virus bij zich draagt, die niet verspreid mag worden naar andere patiënten en medewerkers (bronisolatie).
  • U weinig of geen weerstand heeft, waardoor u extra bevattelijk bent voor besmettelijke ziekten (beschermende isolatie).

Verblijf in een isolatiekamer

U mag de kamer niet alleen verlaten. Mocht dat toch noodzakelijk zijn voor mobilisatie, dan nemen wij daarvoor maatregelen. De deuren naar de eventuele sluis en gang mogen niet openstaan. Bij een beschermende isolatie kunnen de maatregelen iets anders zijn, afhankelijk van uw situatie. Afhankelijk van de reden van uw isolatie trekken medewerkers en specialisten bij het betreden van de isolatiekamer de noodzakelijke beschermingsmiddelen aan.

Onderzoek

Soms kan onderzoek nodig zijn om te bepalen of u een bacterie of virus nog bij u draagt. Afhankelijk van de uitslag en uw situatie besluit uw behandelend arts of uw isolatie kan worden opgeheven of nog van kracht moet blijven.

Bezoek

Omdat bacteriën en virussen via verschillende manieren kunnen worden overgedragen, is het belangrijk dat ook uw bezoek de voorgeschreven beschermingsmiddelen draagt en bij vertrek de handen desinfecteert. Bij het dragen van een beschermend masker is het belangrijk dat deze goed aansluit op het gezicht, zodat alle ingeademde lucht door dit masker gaat.

 

Krijgt u bezoek van mensen die ook bij andere patiënten in het ziekenhuis op bezoek willen gaan? Let dan goed op het volgende:

  • Bent u besmet? Dan moet het bezoek u als laatste bezoeken voordat zij het ziekenhuis verlaten.
  • Ligt u in beschermende isolatie? Dan moet het bezoek u als eerste bezoeken en daarna pas andere patiënten.

Wasgoed

Familie kan uw privé wasgoed mee naar huis nemen, verpakt in een afgesloten plastic zak.

Wij adviseren om het wasgoed thuis zo snel mogelijk in de wasmachine te wassen op 60 graden.

Ontslag

In sommige gevallen is het mogelijk dat u uit het ziekenhuis ontslagen wordt terwijl de uitslag van het onderzoek nog niet bekend is. U krijgt deze dan van uw behandelend arts op uw eerste polikliniekafspraak. Maatregelen voor thuis zijn afhankelijk van uw situatie. Uw arts of verpleegkundige zal u hierover informeren.

Wij zijn ons ervan bewust dat geïsoleerde verpleging voor u niet prettig is, maar alleen op deze manier is het mogelijk om besmetting van uzelf en andere patiënten of medewerkers te voorkomen.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundigen van de afdeling. Zij staan u graag te woord.

 

12/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?