Kinderdagopname

Het belang van voorbereiden

Uw kind komt binnenkort voor een ingreep een dagje naar het ziekenhuis. De opname is in het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom op de kinderdagbehandeling op de 2e verdieping. Dit is een aparte kinderafdeling voor dagbehandeling.

Veel kinderen en ouders vinden een dagopname een ingrijpende gebeurtenis, omdat op deze dag alle handelingen binnen korte tijd plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om uw kind vooraf goed te vertellen wat hem/haar te wachten staat tijdens de opname. Uw kind krijgt zo de kans om met zijn/haar angst te leren omgaan. Wij helpen u en uw kind daar graag bij.

Als ouder kan u uw kind prima voorbereiden omdat u het beste op de hoogte bent van eventuele andere voorstellingen die uw kind heeft over het ziekenhuis. De pedagogische zorg of verpleegkundige van de afdeling Kind & Jeugd kan u advies geven.

 

Het tijdstip waarop u met de voorbereiding begint, hangt af van de behoefte van uw kind. Het ene kind wil graag vroeg van alles weten en zal ook veel vragen stellen, terwijl een ander kind er in eerste instantie niets van wil weten. Soms doet zich spontaan een moment voor waarop u kunt inspelen en anders moet u er even tijd voor vrijmaken.

U kunt samen met uw kind de tas inpakken die meegaat naar het ziekenhuis. Laat uw kind in elk geval zijn/haar knuffel of lievelingsspeelgoed meenemen.

Vertel uw kind op uw manier wat er gaat gebeuren tijdens het verblijf in het ziekenhuis.

Probeer op een eenvoudige manier aan uw kind uit te leggen wat het zal zien, voelen, ruiken en horen. Vertel over het uitkleden, het bed op een kamer met andere kinderen en het naambandje om de pols.

Leg uw kind ook uit wat het betekent om nuchter te zijn en vertel ook dat het narcosekapje een onbekende geur heeft. Let goed op uw woordkeuze. Vooral kleine kinderen kunnen bij bepaalde woorden een ander beeld of gevoel hebben dan oudere kinderen en volwassenen.

Enkele voorbeelden:

Slang = infuusslang of eng beest.

Slaap = lekker in je eigen bed; narcose is een speciale slaap.

Logeren = dat is gezellig; in het ziekenhuis is het niet altijd leuk.

 

Wees eerlijk tegen uw kind over het hebben van ongemak na de ingreep en zeg dat uw kind best mag huilen of even boos mag zijn. Sta echter niet te lang bij dingen stil. Leid uw kind liever af met iets waar hij/zij blij van wordt. Vertel dat u zoveel mogelijk bij uw kind blijft om hem/haar te helpen en dat hij/zij ook weer mee naar huis mag.

Kinderen die goed zijn voorbereid, kunnen evengoed nog angstig zijn of tegenstribbelen. Maar kinderen die niet zijn voorbereid, voelen zich achteraf vaak bedrogen en teleurgesteld in met name de ouders en kunnen soms nog lange tijd achterdochtig blijven.

In de folder 'hoe kun je je kind helpen tijdens een ingreep' leest u tips hoe u uw kind met positief taalgebruik kan helpen en begeleiden tijdens de opname.

FOLDER-HELPEND-TAALGEBRUIK-210421-online.pdf (kindenzorg.nl)

 

Eenmaal weer thuis kan het voorkomen dat uw kind zich anders gedraagt dan vóór de opname.

Enkele voorbeelden:

 • hij/zij wil niet meer alleen zijn;
 • is vijandig tegen u;
 • gedraagt zich aanhankelijker;
 • huilt zonder aanleiding;
 • is weer onzindelijk;
 • is 's nachts bang.

Het verblijf in het ziekenhuis kan hiervoor de aanleiding zijn. Het opnieuw wennen en vertrouwen krijgen in de thuissituatie heeft tijd nodig.

Probeer geduld en begrip op te brengen voor dit gedrag, praat over de opname of benader het onderwerp op een speelse manier. Bij kleine kinderen maakt u gebruik van een dokterssetje, verkleedkleren, poppen of boekjes.

Wat extra aandacht is in deze periode geen overbodige luxe!

 

Tot slot de belangrijkste zaken op een rijtje:

 • Verzamel eerst zelf informatie over de opname voordat u uw kind inlicht. De behandelend arts geeft u mogelijk een folder waarin de medische informatie over de ingreep staat of verwijst u hiervoor naar de Bravis website.
 • Bekijk de voorlichtingspresentatie. Om uw kind goed voor te bereiden op de ingreep kunt u samen met uw kind de voorlichtingspresentatie bekijken op www.braviskindenjeugd.nl. Klik op desbetreffende leeftijd en bekijk dan bij dagopname de foto’s met uitleg.

Belangrijke aandachtspunten voor u als ouders

1. Toestemming geven voor operatie en narcose

Bij kinderen onder de twaalf jaar bent u als ouder verplicht toestemming te geven aan de arts voor het mogen uitvoeren van de operatie. Voor kinderen van twaalf tot zestien jaar moeten zowel u als uw kind toestemming geven. U heeft beiden recht op informatie.

 

2. Voorlichting in het ziekenhuis

Nadat u met uw kind bij de arts bent geweest, bent u met uw kind naar het Opnameplein geweest waar uw kind ingeschreven is en gezien is op het pre-operatieve spreekuur.

Hier werd uw kind kort voorbereid op de ingreep en kreeg u instructies met betrekking tot de medicijnen die uw kind eventueel gebruikt.

 

3. Wat neemt u mee

 • een pyjama en een verschoning voor als er wat bloed op de kleren komt/plasongelukje heeft;
 • luier (indien nodig);
 • sokken;
 • zijn/haar medicijnen;
 • knuffelbeest, leesboekje of geliefd speeltje;
 • tuimelbeker of fles (indien nodig);
 • papieren zakdoekjes;
 • deze folder.

 

Wilt u erop letten dat uw kind:

 • geen sieraden of nagellak draagt;
 • geen rompertje, hemd of maillot draagt;
 • lang haar in twee staartjes draagt.

 

4. Waar moet u opletten

Uw kind moet fit zijn voor de ingreep. Let extra op onderstaande punten:

 • Is uw kind erg verkouden of grieperig?
 • Is uw kind drie weken voorafgaande aan de opnamedag in contact geweest met een van de volgende kinderziekten: bof, mazelen, rode hond of waterpokken?
 • Heeft uw kind een kinderziekte op de dag van de ingreep?
 • Is de temperatuur op de dag van de ingreep 38 graden of hoger?

 

Wanneer een van de genoemde punten het geval is, neem dan zo snel mogelijk contact op met het Opnameplein telefoonnummer 088 – 70 67 989, te bereiken tijdens kantoortijden (van 8.00 – 17.00 uur). De anesthesioloog beslist dan of de operatie door kan gaan. Buiten kantoortijden belt u afdeling Kind & Jeugd, telefoonnummer 088 – 70 67 569. U bespaart uzelf en uw kind mogelijk een onnodig bezoek aan het ziekenhuis. Als de operatie niet kan doorgaan, wordt de behandelend arts geïnformeerd. Een nieuwe afspraak wordt zo spoedig mogelijk gemaakt.

 

5. Nuchterbeleid

Uw kind moet voor de ingreep nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat uw kind niets gegeten of gedronken heeft. Dit is belangrijk om complicaties tijdens de narcose of sedatie te voorkomen. In de folder Nuchterbeleid kinderen tot 16 jaar leest u wat uw kind wel en niet mag eten en drinken voor de ingreep. Lees deze folder goed door en houd u aan de tijden en instructies.

Let op: het is belangrijk om als ouders wél te ontbijten zodat u zich sterk genoeg voelt om uw kind te steunen.

 

6. Dag van de ingreep

Voor de ingreep:

Het is belangrijk dat uw kind 's ochtends in bad of onder de douche is geweest en dat de temperatuur is opgenomen. De verpleegkundige vraagt naar de temperatuur van uw kind tijdens het opnamegesprek.

Uw kind mag geen sieraden aan en geen nagellak of henna hebben.

U meldt zich met uw kind op de afgesproken tijd bij de portier bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Ouders mogen gedurende de gehele opnameduur op de afdeling aanwezig zijn als ze dat wensen.

Overig bezoek zoals familie, broertjes/zusjes is deze dag niet toegestaan.

 

De ingreep:

Uw kind wordt geholpen op de operatieafdeling. Eén van de ouders kan aanwezig zijn bij de inleiding tot de narcose en bij het ontwaken na de ingreep.

Voor uitgebreide informatie hierover verwijzen wij naar het hoofdstuk "Wat vertel ik mijn kind; het verloop van de dagopname".

 

Na de ingreep:

Bij terugkomst op de uitslaapkamer kan uw kind nog een beetje slaperig zijn. Ook kan het zijn dat uw kind nog een buisje (tube) in de keel heeft. Het is mogelijk dat er een infuus in de hand zit. Dit mag er uit als uw kind goed wakker en zich comfortabel voelt. De verpleegkundige geeft aan wanneer uw kind weer mag drinken. (Ook kinderen die met een kapje zijn gaan slapen, krijgen tijdens de narcose vaak een infuus).

Kinderen ervaren soms wat ongemak. Het is mogelijk dat uw kind in overleg met de arts daar medicijnen voor krijgt. Meestal knappen kinderen snel op. Uw kind geeft meestal zelf aan wat hij/zij wil.

 

7. Weer naar huis

De behandelend arts komt als het nodig is 's ochtends of 's middags op de afdeling en beoordeelt de lichamelijke gesteldheid van uw kind. Hij beslist dan of uw kind naar huis kan. U moet zelf voor vervoer naar huis zorgen. Bij voorkeur per auto of taxi. Neem uw kind niet op de fiets of brommer mee naar huis. Neem een handdoek mee in verband met eventueel spugen tijdens de terugreis.

Soms vindt de arts het beter dat uw kind een nachtje blijft. Dit gebeurt dan op de afdeling Kind & Jeugd. Eventueel mag u hier zelf ook overnachten naast uw kind. Informatie hierover krijgt u op de afdeling.

 

8. Pijnbestrijding thuis

De verpleegkundige van de kinderdagbehandeling vertelt u uitgebreid over het te volgen pijnbestrijdingsbeleid. Geef in elk geval nooit aspirine; dit werkt bloedverdunnend en vergroot de kans op nabloedingen.

 

Tot slot

Er is koffie en thee voor u tijdens het verblijf in het ziekenhuis. U kunt lunchen in het restaurant in Bravis Plaza. U kunt hier alleen betalen met pinpas. U mag natuurlijk ook uw lunchpakket van thuis meenemen.

Bij onvoorziene complicaties moet u contact opnemen met uw huisarts. Overdag kunt u ook naar de afdeling kinderdagbehandeling bellen; telefoonnummer 088 – 70 67 565.

 

Wat vertel ik mijn kind?

Het verloop van de dagopname

Binnenkort ga je voor een operatie een dagje naar het ziekenhuis.

Je komt nuchter naar de afdeling. Dit betekent dat je tot een bepaalde tijd mag eten en drinken, daarna niet meer. Op deze manier zorgen we ervoor dat je jezelf zo comfortabel mogelijk voelt na de narcose.

 

Je komt met je vader en/of moeder naar het ziekenhuis en meld je dan eerst bij de portier bij de hoofdingang. De portier vertelt of je door kunt lopen naar de tweede verdieping waar de kinderdagbehandeling is. Hier bel je aan en een verpleegkundige verwelkomt je dan en brengt je naar je 'eigen' kamer.

Op je kamer krijg je een armbandje om je pols met je naam erop. Ook krijg je een (zet)pil.

Dan krijg je nog een operatiehemd aan.

Als de slaapdokter je met een infuus in slaap zal brengen, krijg je een pleister op je handen. Dit verdooft je huid waardoor je het inbrengen van het infuus bijna niet voelt.

Wanneer je aan de beurt bent, dan rijdt de verpleegkundige je met je bed naar de operatieafdeling. Deze is op de eerste verdieping. Alle mensen die hier werken hebben blauwe pakken aan.

Je vader of moeder mag mee om je weg te brengen en mag bij je blijven totdat je slaapt.

Je vader of moeder trekt dan in het halletje bij de operatieafdeling een pak aan over zijn/haar kleding én schoenen heen en krijgt een muts op. Jij krijgt ook een muts op.

Dan ga je in je bed naar de voorbereidingsruimte van de operatieafdeling.

In deze voorbereidingsruimte krijg je plakkers op je borst of rug. Hieraan zitten draadjes die naar een monitor gaan. Dit is een soort televisie waarop de dokter kan zien hoe je hart klopt. Daarna ga je in je bed naar de operatiekamer. Papa of mama is dan nog bij jou.

Dan komt de slaapdokter die je in slaap gaat brengen. Dit doet hij met een kapje of met een infuus.

 

Het kapje gaat zo:

Het kapje gaat over je neus en mond. De slaapdokter vraagt dan of je hierin goed wilt blazen/ademen. Binnen een paar tellen val je dan in slaap. De slaaplucht heeft een onbekende geur, maar gelukkig is het maar even. Je mag zelf ontdekken waar het naar ruikt.

 

Het inbrengen van het infuus gaat zo:

Je hand wordt schoongemaakt. Je krijgt een band om je arm. Dan brengt de slaapdokter het infuus in op de plek waar de pleister heeft gezeten. Dit voel je bijna niet. Na een paar tellen val je in slaap.

 

Je vader/moeder doet de omkleedspullen uit en wacht dan op de kinderdagbehandeling totdat de operatie klaar is.

Als de operatie maar kort duurt, mag je vader/moeder op de gang vlakbij de uitslaapkamer wachten. Dit hoor je van het operatiepersoneel.

Als de operatie klaar is, ga je naar de uitslaapkamer waar je wakker wordt. Ook hier mag je vader/moeder bij je zijn.

Als je wakker wordt, zie je verpleegkundigen van de operatieafdeling en andere mensen die geopereerd zijn. Als je goed wakker bent, komt de verpleegkundige van de kinderdagbehandeling jou en je vader/moeder weer halen en brengt jullie weer naar je kamer op de kinderdagbehandeling.

Als je jezelf goed voelt en de verpleegkundige vindt het goed, mag je weer drinken en wat eten. Je kan namelijk van de narcose wat misselijk zijn. Begin met kleine beetjes.

 

Als verder alles goed gaat, mag je dezelfde dag weer naar huis.

De verpleegkundige vertelt wanneer dat is en neemt de richtlijnen/adviezen voor thuis met je door.

 

We gaan er samen voor zorgen dat de opnamedag van uw kind naar wens verloopt!

 

02/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?