Laserbehandeling bij nastaar

Inleiding

U heeft een afspraak om door middel van een laser nastaar te behandelen.

Wat is nastaar?

Bij een staaroperatie wordt uw eigen, troebele lens uit het oog verwijderd. De oogarts zet dan een kunstlens in uw oog. Deze kunstlens komt in het heldere "lenszakje" (lenskapsel) van de eigen, verwijderde ooglens. Na de staaroperatie wordt het achterste deel van dit lenskapsel soms wat troebel. Dit heet nastaar.

Wat is een laser?

Een laser is een soort speciale gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden.

Er bestaan verschillende soorten lasers. De lasers verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal.

Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Voorbereiding op de behandeling

U krijgt een zakje met druppels mee. De oogdruppels maken uw pupillen wijder. Op het zakje staat de uitleg.

 

Druppel één uur voor de behandeling uw ogen met beide flesjes. Herhaal dit nog een keer na een half uur met beide flesjes. De volgorde waarin u druppelt, maakt niet uit.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde van het Bravis ziekenhuis.

Uw oog wordt verdoofd door middel van een druppel. Daarna gaat u achter een apparaat zitten en plaatst uw kin in de kinsteun en uw voorhoofd tegen de voorhoofdsteun. U krijgt meestal een vergrootglaasje met speciale gel op het oog. Hier voelt u niets van. De oogarts of physician assistent vraagt u om recht vooruit naar een vast punt te kijken. Hierna volgen als het ware een soort kleine “tikjes” tegen het oog. Deze zijn niet pijnlijk. De behandeling duurt enkele minuten.

Na de behandeling

Na afloop ziet u met het behandelde oog wazig door de wijde pupil. U bent gevoeliger voor licht. Neem daarom een zonnebril mee. U mag na de behandeling niet zelf autorijden omdat u nog wazig ziet.

Complicaties

Complicaties na nastaarbehandeling komen zelden voor.

 

Een veel voorkomende bijwerking van de laserbehandeling is het zien van voorbij drijvende vlekjes na de behandeling. Meestal worden deze vlekken minder storend na de eerste paar dagen tot weken. De meeste mensen hebben hier uiteindelijk geen of nauwelijks last meer van.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde, telefoonnummer: 088 - 70 68 980.

 

02/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?