Lewy body dementie

Lewy body dementie komt minder vaak voor dan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie. In deze folder van het Bravis ziekenhuis vindt u meer informatie.

Inleiding

Lewy body dementie komt minder vaak voor dan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie. Een Lewy body dementie begint vaak met stoornissen in de aandacht. Ook kunnen er visuele hallucinaties zijn, dat betekent dat de persoon dingen ziet die er niet zijn. Het geheugen gaat ook achteruit maar dat is in het begin vaak minder opvallend. Bijkomend probleem is dat mensen met Lewy body dementie vaak erg gevoelig zijn voor de bijwerkingen van de medicijnen tegen hallucinaties.

Oorzaak

Bij Lewy body dementie bevinden zich zogenaamde Lewy bodies in de zenuwcellen van de hersenen. Dit zijn speciale eiwitafzettingen die zich voornamelijk in de hersenschors bevinden.

Verloop

Het verloop van Lewy body dementie is meestal sneller dan bij andere vormen van dementie. De ziekteverschijnselen lijken zowel op die van de ziekte van Alzheimer als de ziekte van Parkinson.

Als eerste vallen kleine veranderingen in het doen en laten op. Vaak is het geheugen nog relatief intact, maar zijn er stoornissen in de aandacht (concentratie) en uitvoerende functies. Dit zorgt ervoor dat mensen met deze ziekte minder snel reageren, vaak afdwalen en moeite hebben met plannen en initiatief nemen. Tussendoor zijn er heldere periodes, waarin men beseft dat er iets aan de hand is. Hierdoor kunnen mensen met Lewy body dementie gefrustreerd en gestrest raken.

In de loop van de tijd worden de fysieke klachten erger. Mensen met Lewy body dementie krijgen last van loopstoornissen, verkrampingen en stijfheid (vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson).

Het ruimtelijk inzicht neemt af, wat bijvoorbeeld leidt tot verminderd richtingsgevoel en het niet goed kunnen inschatten van afstanden. Veel mensen met Lewy body dementie krijgen last van zeer levendige dromen, hallucinaties en wanen. Deze kunnen heel beangstigend zijn.

Ook de gedragsveranderingen worden duidelijker. Bij sommige mensen verandert de persoonlijkheid totaal. Soms worden juist bepaalde karaktertrekken uitvergroot. Voor de meeste mensen geldt dat ze hun emoties minder goed kunnen beheersen. Ze kunnen boos en rusteloos worden.

Behandeling

Helaas is er nog geen medicijn dat Lewy body dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Rivastigmine wordt gebruikt bij de behandeling van Lewy body dementie.

Contact gegevens polikliniek klinische geriatrie

Voor informatie en vragen over Lewy body dementie of andere zaken met betrekking tot ouderdomsklachten en oudere (geriatrische) patiënten kunt u bij ons terecht.

  • Polikliniek geriatrie Bergen op Zoom

Telefoon 088 - 70 67 852

U vindt de polikliniek geriatrie op route 16 op de begane grond.

  • Polikliniek geriatrie Roosendaal

Telefoon  088 – 70 68 152

U vindt de polikliniek geriatrie op route 75 F op de begane grond.

 

08/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?