Liesbreukje, aandachtspunten voor thuis

Uw kind is opgenomen geweest in het Bravis ziekenhuis en geopereerd aan een liesbreukje. Uw kind is nu zo ver opgeknapt dat hij of zij weer naar huis kan. In deze folder vindt u algemene aandachtspunten.

Inleiding

Uw kind is geopereerd aan een liesbreukje en is nu ver genoeg opgeknapt om weer naar huis te gaan. Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Dit zijn algemene aandachtspunten. Als er specifieke zaken zijn, zal de arts of de verpleegkundige dit met u bespreken voordat u met uw kind naar huis gaat.

Vervoer

Afhankelijk van de situatie van uw kind is het aan te raden dat er iemand bij uw kind achter in de auto gaat zitten. Er is dan altijd iemand die bij uw kind zit als deze extra aandacht nodig heeft.

Pijn

Bij pijn kunt u paracetamol geven, tenzij anders aangegeven. De eerste twee dagen na de operatie adviseren wij om drie à vier keer daags een paracetamol te geven. Hierna kunt u op aangeven van uw kind de paracetamol geven (maximaal vier keer daags).

Activiteiten

Uw kind zal over het algemeen zelf heel goed aangeven wat wel en niet kan. Pas hier de activiteiten op aan. Naar school gaan is geen probleem als u vindt dat dit mogelijk is. Wacht met sporten en gymmen tot aan de controle op de polikliniek. Tot aan de controle op de polikliniek mag uw kind ook niet in bad en niet zwemmen.

Voeding

Ga verder met heldere dranken als appelsap, water, ranja, heldere bouillon, thee etc. Als uw kind niet misselijk is, kunt u dit uitbreiden met licht verteerbare voeding zoals pap, soep, appelmoes, puree en een boterham. Wacht nog even met koolzuurhoudende drank. Blijft uw kind misselijk of spugen? Geef dan regelmatig kleine beetjes helder drinken. De dag na de operatie mag uw kind weer normaal eten, mits er geen bijzonderheden zijn.

Wondverzorging

Uw kind heeft een wondje van zo'n twee centimeter in de lies. Meestal is het wondje gehecht met zelf oplosbare hechtingen. Het wondje kan nog wat nabloeden. Op het wondje in de lies zit een pleister. Deze dient u twee dagen te laten zitten. U dient de wond schoon en droog te houden. Zo nodig bij luierkinderen vaker verschonen. Uw kind mag na twee dagen douchen. Na het douchen de wond droog deppen. Er hoeft dan geen pleister meer op, tenzij uw kind dit om een of andere reden wel wil. Als dit het geval is, verwissel dan regelmatig de pleister zodat u de wond kunt controleren. Controleer de wond op roodheid en zwelling.

Is de wond meer pijnlijk en ziet deze rood en gezwollen en heeft uw kind koorts, neem dan contact op met de polikliniek chirurgie, telefoonnummer: 088 – 70 67 368.

Als er niet oplosbare hechtingen in de wond zitten, worden deze tijdens de controle op de polikliniek verwijderd.

Plassen

Als uw kind na de operatie in het ziekenhuis nog niet heeft geplast, dient u dit in de gaten te houden. Heeft uw kind 24 uur na de operatie nog niet geplast, dan dient u contact op te nemen met de polikliniek chirurgie.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis, telefoonnummer: 088 – 70 67 569.

Meer informatie

Bezoek voor algemene informatie ook eens de website van afdeling Kind & Jeugd:

www.braviskindenjeugd.nl

 

07/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?