- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Lipoom
Lipoom
Inleiding
In deze folder vindt u informatie over een lipoom en hoe dat behandeld kan worden. Het kan zijn dat voor u de situatie anders is dan in deze folder staat beschreven.
Een lipoom
Een lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen en wordt ook wel een vetbult genoemd. Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten.
Vaak is er geen behandeling nodig voor een lipoom. Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter. De arts stelt een operatie voor als het lipoom hinderlijk of pijnlijk voor u is.
Ontstaan van lipoom
Over het ontstaan van een lipoom bestaat veel onduidelijkheid.
Wel is zeker dat:
- Het erfelijk bepaald lijkt te zijn.
- Het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
- Het komt meestal op middelbare leeftijd.
- Overgewicht speelt géén rol.
De diagnose
De arts stelt de diagnose meestal door wat u vertelt en lichamelijk onderzoek. Verder onderzoek is soms nodig.
Operatie
De arts maakt een snee over het lipoom en verwijdert het. De huid wordt daarna weer gehecht.
De operatie kan poliklinisch onder lokale verdoving of in dagopname onder narcose op de operatiekamer gebeuren. Dit hangt af van het aantal lipomen en de plaats waar ze zitten.
Nabehandeling
Na de operatie krijgt u een drukkend verband aangelegd. Dit drukverband mag u na 24 uur verwijderen. Daarna is een pleister voldoende.
Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijnklachten hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Haal deze pijnstillers alvast in huis voor de operatie.
U krijgt een afspraak voor een telefonische controle. Is het lipoom opgestuurd voor weefselonderzoek? Dan krijgt u hiervan de uitslag. U herstelt meestal vlot van de operatie en u kunt snel weer uw normale dagelijkse activiteiten doen.
Complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij de operatie van een lipoom de normale kans op complicaties aanwezig zoals:
- nabloeding;
- infectie van de wond;
- er kan een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden: hierdoor is het gevoel rond de wond tijdelijk verstoord.
Wat de doen bij complicaties
Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis.
Contact
De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.
Heeft u dringende problemen die niet kunnen wachten tot de volgende ochtend? Dan kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts.
03/23