Longventilatie scintigrafie

Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis voor een longventilatie scintigrafie. Bij een longventilatie scintigrafie worden afbeeldingen gemaakt van uw longen. In het gesprek met uw arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder van het Bravis ziekenhuis kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen zodat u zich voor kunt bereiden op het onderzoek.

Inleiding

U bent door uw behandelend specialist naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde verwezen voor een longventilatie scintigrafie. Een medisch nucleair werker begeleidt u tijdens dit onderzoek.

Wat is een longventilatie scintigrafie?

Een longventilatie scintigrafie is een onderzoek waarbij foto’s worden gemaakt van de longen. U ademt door een kapje waar radioactief gas gemengd met gewone lucht uitkomt. Deze radioactieve lucht komt in de longen, zodat ze kunnen worden afgebeeld. Aan de hand hiervan krijgt de specialist informatie over de luchtdoorstroming van de longen. De radioactiviteit verdwijnt daarna weer snel uit uw lichaam. Het stralingsrisico is verwaarloosbaar klein.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Waarschijnlijk heeft u al een longperfusie scintigrafie gehad. Dit is een onderzoek naar de doorbloeding van uw longen. De foto’s van de luchtdoorstroming van de longen zijn een aanvulling op dat onderzoek.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Er worden één tot vier foto’s in verschillende richtingen gemaakt. Meestal zit u hierbij op een krukje vlak voor de camera. U houdt een kapje voor uw mond. Uit dit kapje komt radioactief gas en gewone lucht. Het is belangrijk dat u het kapje goed aandrukt, zodat er geen lucht langs het kapje gaat. U kunt normaal ademen door het kapje. Als het nodig is, vraagt de medisch nucleair werker u extra diep in de ademen. Eén foto maken duurt enkele minuten. Totaal duurt het onderzoek ongeveer een kwartier. Hierna is het onderzoek klaar en mag u weggaan.

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw specialist bij uw eerst volgende afspraak. Ligt u in het ziekenhuis? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Attentie!

Bent u (misschien) zwanger? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De arts bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek door kan gaan.

Route

De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerst verdieping.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen

 

06/20

 

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?