Lymfescintigrafie van de benen

Inleiding

U bent door uw behandelend specialist naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde doorverwezen voor een lymfescintigrafie. Een medisch nucleair werker begeleidt u tijdens dit onderzoek. Het onderzoek bestaat uit twee delen.

Wat is een lymfescintigrafie?

Een lymfescintigrafie is een onderzoek waarbij foto’s worden gemaakt van de lymfevaten en lymfeklieren. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactiviteit toegediend onder de huid tussen de tenen. De lymfevaten en lymfeklieren voeren de vloeistof af. Hierdoor is het mogelijk deze af te beelden. Aan de hand hiervan krijgt de specialist informatie over de lymfeklieren en het transport van lymfe (= weefselvocht) uit uw benen. De specialist kan ook eventuele afwijkingen vaststellen. De radioactiviteit verdwijnt daarna weer snel uit uw lichaam. Het stralingsrisico is verwaarloosbaar klein.

Voorbereiding

Draagt u elastische steunkousen? Trek deze niet aan op de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. 

Eerste deel

U ligt op een onderzoektafel en de medisch nucleair werker geeft in elke voet twee injecties met radioactieve vloeistof. Direct hierna worden foto’s gemaakt van uw voeten, liezen en benen. Intussen wordt u gevraagd gedurende dertig minuten regelmatig met de tenen te bewegen.

Dit deel duurt ongeveer vijftig minuten. Hierna mag u voor een uur weggaan. Loop in de tussentijd zoveel mogelijk.

Tweede deel

Bij terugkomst meldt u zich weer en neemt u plaats in wachtkamer 2. Deze wachtkamer is alleen bestemd voor mensen die ingespoten zijn met een radioactieve vloeistof.

U ligt op de onderzoekstafel en er worden weer foto's ge­maakt van uw liezen en benen. Dit duurt ongeveer dertig minuten.

 

Hierna is het onderzoek klaar en mag u weggaan. Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 2,5 uur. Behalve de injecties is het onderzoek pijnloos.

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw specialist bij uw eerstvolgende afspraak. Ligt u in het ziekenhuis? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Attentie!

Bent u (misschien) zwanger? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De arts bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding? Meld dit dan. De arts geeft u dan advies. Meestal is dat 24 uur de borstvoeding stoppen.

Route

De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerst verdieping.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

10/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?