Mallet finger

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling voor letsel aan uw vinger. Deze aandoening, ook wel mallet finger genoemd, is een letsel van het laatste kootje van de vinger. Door dit letsel kunt u het laatste kootje van uw vinger niet meer actief strekken. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over de aandoening, het eventuele onderzoek en de daaropvolgende behandeling. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw behandeling.

Inleiding

U heeft een letsel opgelopen aan de vinger wat ook wel bekend staat als mallet finger. In deze folder vindt u extra informatie over dit letsel en de behandeling ervan.

Wat is een mallet finger

Een mallet finger is een letsel van het laatste kootje van de vinger. Bij dit letsel scheurt het strekpeesje. Het kan ook zijn dat het strekpeesje zo hard trekt aan het eindkootje dat er een klein stukje bot waar het peesje op vastzit, los scheurt. Door dit letsel kunt u het laatste kootje van uw vinger niet meer actief strekken. Een mallet finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot, waarbij deze ineens buigt. Een klassiek voorbeeld hiervan is het instoppen van beddengoed. Maar ook met sporten kan er een mallet finger ontstaan wanneer er een bal op het gestrekte topje van de vinger komt.

Behandeling van de mallet finger

Het letsel wordt behandeld met een mallet spalkje. Dit spalkje zorgt ervoor dat het eindkootje van uw vinger gestrekt blijft waardoor het peesje (en eventueel het stukje bot) de kans krijgt om te genezen. Dit spalkje wordt meestal afgesproken voor een periode van zes weken. Aan het einde van deze zes weken heeft u weer een afspraak met uw arts die het resultaat van de behandeling beoordeelt.

 

Gedurende deze zes weken dient u het spalkje dag en nacht te dragen. Probeer het spalkje droog te houden door uw hand te beschermen met een plastic handschoen of een plastic zak. De enige reden om het spalkje af te doen, is voor de verzorging van de vinger. Probeert u zo min mogelijk het spalkje zélf af te doen. Tijdens de behandeling met het spalkje is het belangrijk dat u de vinger wel blijft bewegen.

Verzorging van de vinger

Bij de verzorging van de vinger is het belangrijk hier de tijd voor te nemen. Vraag zo mogelijk hulp hierbij. Als uw hand toch per ongeluk nat is geworden, moet u de aangedane vinger op tafel leggen. U schuift het spalkje van uw vinger terwijl u uw vinger op de tafel laat liggen. Nu kunt u uw vinger laten drogen. Hierna schuift u het spalkje voorzichtig weer terug om uw vinger. Probeer hierbij uw vingertop op de tafel te laten steunen. Hierna zet u het spalkje weer vast met de tape. De vingertop mag hierbij absoluut niet gebogen worden. Gebeurt dit wel, dan is de genezing verstoord en begint de behandeling weer van voren af aan. Dit verkleint de kans op een goed herstel.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen aan het personeel in de gipskamer.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 17.00 uur.

Telefoonnummer gipskamer locatie Bergen op Zoom: 088 – 70 67 793.

Telefoonnummer gipskamer locatie Roosendaal: 088 – 70 68 269.

 

06/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?