Melanoom, tweede operatie

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de chirurg omdat er bij u een melanoom is weggenomen. Er moet nu op dezelfde plaats meer weefsel worden weggenomen. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw operatie.

Inleiding

U heeft onlangs een operatie ondergaan waarbij een huidafwijking is verwijderd. Uit onderzoek van het weefsel blijkt het een melanoom te zijn. Daarom moet er een tweede operatie gebeuren om op dezelfde plaats meer weefsel weg te nemen.

Waarom een tweede operatie?

In de huid rondom het melanoom kunnen kleine uitzaaiingen ontstaan (kleiner dan 2 cm). Deze uitzaaiingen (satellietuitzaaiingen) zijn met het blote oog niet altijd te zien. Deze satellietuitzaaiingen zitten vaak in de directe omgeving van de tumor. Daarom moet het litteken met extra weefsel rondom worden verwijderd. De dikte van het melanoom bepaalt hoeveel extra weefsel er moet worden weggenomen.

De operatie

De operatie kan poliklinisch of klinisch gebeuren.

  • Poliklinische operatie gebeurt als als er beperkt extra weefsel moet worden weggenomen. U krijgt dan een plaatselijke verdoving.
  • Een klinische operatie gebeurt op de operatiekamer onder algehele narcose of een ruggenprik. Dit is nodig als er veel extra weefsel moet worden weggenomen en er een huidtransplantatie moet plaatsvinden. Soms wordt ook de schildwachtklier verwijderd.


Bloedverdunners en allergieën

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Geef dit dan door aan de chirurg.
Stop alleen met de bloedverdunners na overleg met de chirurg.

Heeft u een allergie voor latex of bepaalde pleisters? Geef dit dan door aan de chirurg.

 

Poliklinische operatie

De operatie gebeurt op de poliklinische operatiekamer en duurt ongeveer 20 minuten. De chirurg of physician assistant (PA) voert de operatie uit. Na de operatie mag u weer naar huis.

U hoeft niet nuchter te zijn .

U bent verplicht een begeleider mee te nemen. U mag na de operatie niet zelf aan het verkeer deelnemen. Heeft u geen chauffeur? Dan moeten wij een nieuwe afspraak voor u maken.


Waar meldt u zich?
U meldt zich op de hoofdlocaties Roosendaal of Bergen op Zoom aan de aanmeldzuil in de polikliniek. Daarna gaat u naar de wachtkamer van de poliklinische operatiekamer. U wordt binnengeroepen zodra u aan de beurt bent.

Bezoekt u de polikliniek Etten-Leur of Steenbergen? Dan meldt u zich bij de receptie in de hal op de begane grond.

 

Na de operatie

Door het wegnemen van weefsel rondom het oude litteken, komt er meer spanning op uw wond.

Daarom is het belangrijk dat u rustig aan doet na de operatie. De wond krijgt zo de kans goed te genezen en u verkleint de kans dat de wond openspringt. De arts vertelt of u het lichaamsdeel mag belasten of niet.

Soms kan de arts de wond niet helemaal sluiten met hechtingen. De wond blijft dan deels open en groeit vanzelf dicht. Dit geeft minder mooie littekens.

 

Houd voor een goede genezing van de wond het verband of de pleister minimaal 2 dagen droog.
U mag niet in bad, zwemmen of in de sauna, totdat de wond mooi dicht is. U mag wel douchen. Dep na het douchen de wond droog .
Gaat de wond bloeden? Verwijder dan het verband. Druk gedurende 10 minuten met een schoon verband op de wond. Dek daarna de wond af met een schoon verband of pleister.

Tegen pijn kunt u Paracetamol gebruiken.

U krijgt de uitslag van het microscopisch onderzoek in een telefonische controle.

 

Klinische operatie

U wordt opgenomen op een verpleegafdeling. De duur van uw verblijf op de verpleegafdeling hangt af van de operatie en uw thuissituatie.

Door het wegnemen van extra veel weefsel is een huidtransplantatie nodig om de wond te sluiten. De chirurg haalt op een ander deel van het lichaam een stukje huid weg.

De schildwachtklierprocedure

Bij melanomen van een bepaalde dikte, wordt de mogelijkheid van de schildwachtklierprocedure met u besproken. Andere namen hiervoor zijn poortwachtklier of sentinel node. De schildwachtklier is de eerste regionale lymfeklier waarin kankercellen terecht komen bij een uitzaaiing. Door de schildwachtklier op te sporen en te onderzoeken kunnen zeer kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren worden ontdekt. De schildwachtklier is op te sporen door toediening van een radioactieve stof vóór de operatie en een blauwe kleurstof tijdens de operatie

 

 

Na verwijdering wordt de schildwachtklier onderzocht door de patholoog. Bij een melanoom op de romp, kunt u zowel een schildwachtklier hebben in uw oksel als in uw lies. Beide worden dan tijdens de operatie verwijderd. Zijn er uitzaaiingen? Dan plant de chirurg met u een vervolgoperatie. De chirurg verwijdert dan alle regionqle lymfeklieren. Is de schildwachtklier ‘schoon’, dan zijn er dus geen uitzaaiingen en is dat niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij 20% van de patiënten na een ‘schone’ schildwachtklier ontstaan later toch nog lymfeklieruitzaaiingen.

 

Na het verwijderen van lymfeklieren in de lies heeft u kans op:

  • wondproblemen;
  • vocht op de operatieplek;
  • lymfeoedeem (behandeling met steunkousen);
  • zenuwschade;
  • functiebeperking;
  • trombosebeen.

 

Na de klinische operatie

Neem voldoende rust en zet weinig tot geen druk op de wond. Dit bevordert een goede wondgenezing.

Bij een operatie aan een been raden we gebruik van rolstoel/krukken aan. Deze huurt u bij een thuiszorgwinkel. De verpleegkundige op de afdeling geeft u leefregels voor thuis (zoals wondverzorging, pijnstilling).

Zonodig kan verpleegkundige thuiszorg inschakelen.

U krijgt een afspraak bij de chirurg op de polikliniek voor de wondzorg en de uitslag van het weefselonderzoek.

Complicaties (algemeen)

Neem contact op met het ziekenhuis als:
• De wond blijft bloeden.
• De wond gaat ontsteken (roodheid van de wond).
• U koorts krijgt.
• Pijnstilling niet helpt.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie.

Contact

De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

 

Heeft u dringende problemen die te maken hebben met de operatie en die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Dan belt u buiten kantooruren met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan uw behandelend chirurg of physician assistant. Of neem contact op met polikliniek chirurgie via 088 - 70 67 368.
Meer informatie vindt u op www.kanker.nl

 

11/23

 

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?