Methylprednisolonkuur bij MS

U heeft MS ( Multiple Sclerose) en bent hiervoor bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling. De neuroloog heeft u een methylprednisolonkuur voorgeschreven en heeft u uitgelegd waarom u deze kuur krijgt. Methylprednisolon is voor patiënten die veel aanvallen (scubs) hebben. Het kan ervoor zorgen dat de aanval korter duurt. In deze folder kunt u de informatie van de arts rustig nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de kuur.

Inleiding

Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling dagopname voor een methylprednisolonkuur. Deze kuur wordt gegeven aan patiënten met Multiple Sclerose (MS) die veel aanvallen (schubs) hebben. Methylprednisolon kan ervoor zorgen dat de aanval korter duurt. De kuur heeft geen invloed op het uiteindelijke verloop van MS. Het effect van de kuur kan per keer verschillen en is meestal merkbaar tot maximaal 10 weken na de kuur.

Wat is een methylprednisolonkuur?

Methylprednisolon is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon). Corticosteroïden zijn medicijnen die ontstekingen in het lichaam afremmen. Methylprednisolon remt de ontstekingsreactie in het centrale zenuwstelsel. Methylprednisolon wordt via een infuus gegeven. De kuur duurt 3 dagen en elke dag bent u hiervoor ongeveer 2 tot 3 uur opgenomen in het ziekenhuis. Nadat de methylprednisolon is ingelopen, gaat u weer naar huis.

Voorbereiding

 • Breng een recent medicatieoverzicht mee. Dit vraagt u op bij uw apotheek.

 • Gebruikt u thuis speciale hulpmiddelen? Breng deze dan mee.

 • Draag bij voorkeur gemakkelijke bovenkleding voor het inbrengen van het infuus.

De opname

De verpleegkundige van de afdeling dagopname brengt u naar de kamer en stelt u daar een aantal vragen. 

Voor elke kuur wordt uw bloeddruk, hartslag en temperatuur gecontroleerd. De verpleegkundige brengt een infuus in. Nadat de methylprednisolon is ingelopen, koppelt de verpleegkundige het infuussysteem af. Het plastic hulsje blijft in uw arm zitten. Dit plastic hulsje blijft meestal de hele kuur zitten. 

Bijwerkingen

De meeste patiënten verdragen de methylprednisolonkuur goed.

Er kunnen wel bijwerkingen optreden zoals:

 • rare smaak tijdens inlopen van het infuus;

 • slapeloosheid;

 • gejaagdheid;

 • stemmingswisselingen;

 • rood gezicht (blozen);

 • vocht vasthouden;

 • maagklachten;

 • hartkloppingen;

 • ontregeling van de bloedsuikers.

 

Heeft u klachten tijdens het inlopen van het infuus? Meld dit dan aan de verpleegkundige.

Het kan zijn dat u zich na de kuur tijdelijk wat meer vermoeid voelt en wat last heeft van de bijwerkingen.

 

Krijgt u thuis hevige klachten?

Neem dan tijdens kantooruren contact u dan met de polikliniek neurologie, telefoonnummer: 088-70 68 535. Buiten kantooruren belt u naar de afdeling spoedeisende hulp van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, telefoonnummer: 088-70 67 302.

Controle afspraak

Aan het eind van de kuur krijgt u een afspraak voor een poliklinische controle over ongeveer 10 weken bij de neuroloog. Tijdens deze afspraak bespreekt de neuroloog het effect van de kuur met u.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Mail deze dan naar de MS-verpleegkundigen: MSverpleegkundige@bravis.nl

 

02/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?