Milde cognitieve stoornis (Mild cognitive impairement MCI)

Inleiding

Mild Cognitive Impairment’ (MCI) betekent ‘milde cognitieve stoornis’. Dat wil zeggen dat iemand problemen heeft met het geheugen of een andere hersenfunctie. In tegenstelling tot iemand met een dementie, kan men met een MCI nog zo goed als normaal functioneren in het dagelijks leven. MCI kan een voorstadium van dementie zijn, maar dit hoeft niet.

Bij een MCI zijn de problemen ernstiger dan op basis van de leeftijd verwacht mag worden. Maar mensen met een MCI functioneren nagenoeg normaal in het dagelijks leven. Dit in tegenstelling tot mensen met een diagnose dementie. Wel lopen mensen met een MCI een verhoogd risico op het krijgen van een dementie. Dit is meestal de ziekte van Alzheimer.

Klachten

Mensen met een MCI hebben vaak last van geheugenproblemen. Maar ze kunnen ook moeite hebben met het overzicht houden, of het uitvoeren van handelingen. De klachten zijn minder ernstig dan bij dementie. Vaak vergeet iemand de details van een gebeurtenis of handeling, terwijl mensen met dementie de hele gebeurtenis vergeten. Mensen met een MCI vergeten bijvoorbeeld een plaatsnaam of afspraak. Ze herinneren zich nog wel dat ze ergens geweest zijn, of herinneren zich de afspraak als ze erop gewezen worden. Mensen met dementie vergeten de hele gebeurtenis of afspraak.

MCI en dementie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met MCI een hoger risico hebben om na enkele jaren dementie te krijgen. Dit is meestal de ziekte van Alzheimer. Bij ongeveer 44% van de mensen worden de klachten ernstiger en kan binnen 5 jaar dementie worden vastgesteld. Bij de overigen blijven de klachten stabiel, of de klachten verdwijnen helemaal..

Behandeling en oorzaken

MCI kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak niet duidelijk. Er bestaan geen medicijnen voor. Het is belangrijk om te letten op risicofactoren zoals vitaminetekort, (verkeerd) medicijngebruik, depressie, burn-out of schildklierproblemen. MCI kan een voorstadium zijn van de ziekte van Alzheimer, maar kan ook ontstaan door psychologische problemen zoals een depressie of burn-out. Daarom is het van belang regelmatig voor controle terug te komen bij een gespecialiseerd verpleegkundige of arts.

Vragen

Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel uw vraag dan via de BeterDichtbij app.

 

De polikliniek Geriatrie is telefonisch bereikbaar op: 088- 70 67 852.

Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek Geriatrie.

 

08/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?