- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- MRSA-bacterie
MRSA-bacterie
Inleiding
Deze folder geeft informatie over wat een MRSA-bacterie is, waarom verpleging in een isolatiekamer nodig is en welke maatregelen er nodig zijn.
Wat is MRSA?
MRSA staat voor Meticilline resistente Staphylococcus aureus. Een Staphylococcus aureus is een normale huid- en slijmvliesbacterie die bij veel gezonde mensen op de huid, in de neus en keel voorkomt. Meticilline resistent wil zeggen dat deze bacteriesoort ongevoelig is voor de antibiotica die over het algemeen in ziekenhuizen worden gebruikt. Een gezond persoon die een MRSA-bacterie bij zich draagt (MRSA drager) is besmet met deze bacterie maar zal niet snel een infectie krijgen. Personen met verminderde weerstand zoals ziekenhuispatiënten krijgen sneller een infectie. Infecties veroorzaakt door een MRSA-bacterie zijn moeilijker te behandelen. Als ziekenhuis zijn wij verplicht MRSA verspreiding te voorkomen.
Onderzoek naar de MRSA-bacterie
U kunt onderzocht worden op de MRSA-bacterie als u:
- Minder dan twee maanden geleden opgenomen geweest bent in een ziekenhuis buiten Nederland.
- U woont of werkt op een bedrijf met mestvarkens, mestkalveren of mestkuikens.
- U als huisgenoot, partner of verzorgende contact heeft met iemand die een MRSA-bacterie bij zich draagt.
Om te onderzoeken of u de MRSA-bacterie heeft, neemt een verpleegkundige met wattenstokken uitstrijkjes van uw neus, keel, anus en eventuele wonden. In het laboratorium wordt onderzocht of de MRSA-bacterie in die uitstrijken zit.
De uitslag
Bent u opgenomen in het ziekenhuis? Dan zijn de uitslagen van de uitstrijken meestal binnen 24 uur bekend. Tot die tijd verblijft u voor de zekerheid op een eenpersoonskamer met sluis.
Zijn de uitstrijken op de polikliniek afgenomen? Dan zijn de uitslagen binnen vijf dagen bekend.
Bent u besmet met de MRSA-bacterie? Dan vertelt uw behandelend arts of de verpleegkundige u dat. Ook vertelt de arts welke maatregelen er verder nodig zijn.
Is de MRSA-bacterie niet gevonden? Dan kan de isolatieverpleging worden opgeheven, tenzij deze isolatie nog om een andere reden voortgezet moet worden.
Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig of mogelijk. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie beslist uw behandelend arts in overleg met de arts-microbioloog of behandeling voor een MRSA besmetting nodig is.
Maatregelen voor MRSA patiënten in het ziekenhuis
In het ziekenhuis zijn de maatregelen rondom MRSA verschillend voor klinische patiënten en poliklinische patiënten.
Bent u als patiënt opgenomen in het ziekenhuis, dan wordt u geïsoleerd verpleegd. Medewerkers en specialisten trekken dan noodzakelijke beschermingsmiddelen aan. Bezoekt u als patiënt de polikliniek, dan zijn er geen extra maatregelen nodig.
Verblijf in een isolatiekamer
Als u in een isolatiekamer ligt, mag u de kamer niet verlaten. Mocht dat toch noodzakelijk zijn voor mobilisatie, dan nemen wij daarvoor maatregelen. De deuren naar de eventuele sluis en gang mogen niet open staan. Bij het betreden van de isolatiekamer trekken medewerkers en specialisten de noodzakelijke beschermingsmiddelen aan. Wij zijn ons ervan bewust dat deze geïsoleerde verpleging voor u niet prettig is, maar alleen op deze manier is het mogelijk andere patiënten of medewerkers tegen een eventuele MRSA besmetting te beschermen.
Signalering in uw dossier
Ter bescherming van medepatiënten en medewerkers wordt, wanneer u bekend bent met dragerschap van MRSA of BRMO, gedurende de besmettelijke periode in uw dossier een signalering ingesteld. Deze signalering zorgt ervoor dat bij een volgende ziekenhuisopname of invasief onderzoek / behandeling de juiste preventieve maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen. Voor uw privacy is deze signalering alleen zichtbaar voor de betrokken medewerkers.
Bezoek
U kunt gerust bezoek ontvangen. Er zijn wel enige beperkingen.
- Bezoek houdt zich aan de voorgeschreven maatregelen.
- Bezoek moet ook de handen desinfecteren bij het weggaan.
- Komt uw bezoek ook voor andere patiënten in het ziekenhuis, dan mogen zij u pas als laatste bezoeken. Daarna moeten zij het ziekenhuis verlaten.
- Verder gelden de normale bezoekregels van maximaal twee bezoekers per patiënt.
Wasgoed
Familie kan uw privéwasgoed, verpakt in een afgesloten plastic tas, mee naar huis nemen. Wij adviseren om het wasgoed thuis zo snel mogelijk te wassen op 60 graden.
MRSA op de kinderafdeling
Ligt uw kind in isolatie met een verdenking op of een bewezen MRSA? Dan mag u als ouder dag en nacht bij uw kind op de kamer blijven. Dan kunt u ook drager van de bacterie zijn of worden. Wij beschouwen u daarom tijdens de isolatieperiode van uw kind ook als mogelijk besmettelijk. U mag daarom geen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten. U kunt wel altijd een verpleegkundige of pedagogisch medewerker om speelgoed uit de speelkamer vragen voor uw kind. Dit speelgoed wordt dan na gebruik gereinigd en gedesinfecteerd.
Ontslag
Als u hersteld bent en uit het ziekenhuis ontslagen wordt, kan het zijn dat de uitslag van het MRSA onderzoek nog niet bekend is. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts op uw eerste controleafspraak. Voor thuis gelden er geen beperkingen. Heeft u een geen controleafspraak en u blijkt toch een MRSA-bacterie te hebben, dan krijgt u bericht via uw huisarts.
Vragen
Als u nog vragen hebt, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of verpleegkundige.
12/23