Neotigason

Inleiding

Neotigason helpt in hoge doseringen bij sommige huidziekten. Maar Neotigason veroorzaakt ook ernstige bijwerkingen. Hieronder leest u daarover meer.

Bijwerkingen

Tijdens de behandeling kunt u last krijgen van bijwerkingen. Soms al vóórdat u een verbetering opmerkt. Laat u hierdoor niet ontmoedigen! De meeste bijwerkingen hebben te maken met de dosis. Bij een hogere dosis krijgt u meer bijwerkingen. De bijwerkingen verdwijnen spoedig nadat de dosis is verlaagd. Over het algemeen is het niet nodig om met de behandeling te stoppen vanwege de bijwerkingen.

 

Veel voorkomende bijwerkingen

  • Droge lippen

Dit is een van de meest hinderlijke bijwerkingen. Vrijwel alle patiënten hebben er in meer of mindere mate last vast. Een vette lippenzalf of -stift helpt. Die moet u dan wel vaak gebruiken.

  • Droge huid en slijmvliezen

De huid kan gaan schilferen of vervellen. Vooral de huid van handpalmen en voetzolen. Een vette crème of zalf helpt. De slijmvliezen van de neus kunnen droog worden. Korstjes in de neus kunnen kleine neusbloedingen veroorzaken. Deze droogheid kunt u verminderen door regelmatig een dunne laag crème aan te brengen.

  • Irritatie van de ogen

Een verminderde traanproductie veroorzaakt deze irritatie. Vooral mensen met contactlenzen kunnen hier last van hebben. Oogdruppels helpen meestal.

  • Wondjes aan de huid

De hoornlaag, de bovenste laag van de opperhuid, wordt tijdelijk dunner door gebruik van Neotigason. De huid is gevoeliger en er kunnen kleine wondjes ontstaan. Gebruik zo nodig papieren pleisters. Deze plakken niet zo sterk aan de huid en zijn gemakkelijker te verwijderen.

  • Zongevoeligheid

Patiënten die Neotigason gebruiken verbranden iets eerder. Vermijd blootstelling aan fel zonlicht. Of gebruik een goede anti-zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 15.

  • Haaruitval

Na vier tot acht weken kan het haar sterker uitvallen. Dit kan hinderlijk zijn, maar is tijdelijk. Na het stoppen van de therapie herstelt de haargroei zich weer. Niet iedereen heeft last van deze bijwerking!

 

Minder vaak voorkomende bijwerkingen

  • Het vet- en cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Neotigason kan het vet- en/of het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Bloedonderzoek is dan regelmatig nodig om het gehalte te controleren. Soms is een vetarm dieet, eventueel gecombineerd met medicijnen, nodig. Het is vrijwel nooit nodig om de behandeling met Neotigason om deze reden te stoppen.
  • Na jarenlang gebruik van Neotigason kunnen botafwijkingen ontstaan. Om eventuele problemen op dit gebied op tijd te signaleren, moet u van tijd tot tijd röntgenfoto’s laten maken. Meld klachten over botten of gewrichten aan uw behandelend arts. Bij kinderen kan Neotigason de lengtegroei remmen. Als kinderen Neotigason gaan gebruiken, controleert de arts de lengtegroei nauwkeurig.
  • Zelden raken de leverfuncties gestoord door gebruik van Neotigason. Dit kan in een vroeg stadium worden opgespoord door middel van regelmatig bloedonderzoek. Krijgt u last van extreme moeheid en/of geelzucht? Neem dan is zo snel mogelijk contact op met uw arts.

 

Belangrijk voor vrouwen

  • Neotigason kan ernstige misvormingen aan de ongeboren vrucht veroorzaken. Vrouwen mogen het daarom in principe niet gebruiken in de vruchtbare leeftijd. In goed overleg met de arts kan van deze regel worden afgeweken. In dat geval moet u de volgende voorzorgen nemen:
    • U mag niet zwanger worden. Ook niet in de eerste twee jaar nadat u met de behandeling bent gestopt. In deze periode moet u zorgen voor een betrouwbare anticonceptiemethode.

 

  • Gebruikt u “de pil”? Begin daar dan mee minimaal een maand vóór u met de behandeling met Neotigason begint. Anticonceptiepillen met een lage dosering progesteron zijn niet geschikt in combinatie met Neotigason.

 

  • De arts kan u vragen vóór de behandeling een zwangerschapstest te (laten) doen om er zeker van te zijn dat u niet zwanger bent.

 

  • Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u toch zwanger wordt of denkt te zijn tijdens behandeling. Ook in de eerste twee jaar nadat u met Neotigason bent gestopt.

 

  • Moedermelk neemt Neotigason op. Tijdens gebruik van Neotigason mag u geen borstvoeding geven.
  • Neotigason beïnvloedt de vruchtbaarheid bij vrouwen niet.
  • Vrouwen in de vruchtbare leeftijd mogen geen alcohol gebruiken in combinatie met Neotigason. Zelfs tot twee maanden nadat u met Neotigason bent gestopt. Alcohol verhoogt het risico op misvormingen aan een ongeboren vrucht.

Belangrijk voor mannen

  • Neotigason beschadigt de zaadcellen niet. De kans op aangeboren afwijkingen bij een kind is dus niet verhoogd.
  • De behandeling met Neotigason beïnvloedt de vruchtbaarheid bij mannen niet.

Belangrijk voor bloeddonors

U mag geen bloed geven tijdens de behandeling met Neotigason. U mag pas bloed geven een jaar nadat u met de behandeling bent gestopt.

Neotigason in combinatie met andere medicijnen

Vertel uw arts altijd precies wat voor andere medicijnen u gebruikt. Meestal kunnen deze medicijnen zonder problemen met Neotigason gecombineerd worden. Gebruik geen vitaminepreparaten die meer dan 4000-5000 internationale eenheden (LE.) vitamine A bevatten. Gelijktijdig gebruik van methotrexaat of een antibioticum uit de tetracyclinegroep (tetracycline, doxycycline, minocycline) is ook niet toegestaan.

Neotigason in combinatie met alcohol

Beperkt gebruik van alcohol kan geen kwaad. De lever breekt alcohol af. Lever en nieren breken samen Neotigason af. Overmatig drankgebruik kan de lever overbelasten.

Invloed op de rijvaardigheid

U wordt niet suf van Neotigason. Wel kan het gezichtsvermogen ‘s nachts wat verminderen. Daar kunt u ook last van hebben als u in tunnels rijdt.

Gebruiksaanwijzing en dosering

U moet tijdens de maaltijd de Neotigason-capsules innemen. De opname van Neotigason via de darmwand in het bloed verloopt beter samen met wat vette voeding. Een normale maaltijd voldoet aan deze voorwaarde.

 

De dagelijkse dosering is afhankelijk van de huidziekte en verschilt van patiënt tot patiënt. De dosis wordt meestal regelmatig bijgesteld, afhankelijk van de toestand van de huid en het optreden van bijwerkingen.

 

Bewaar de capsules, net zoals andere geneesmiddelen, op een veilige, droge plaats, buiten het bereik van kinderen. Bewaar ze in de oorspronkelijke verpakking. De werking van de capsules vermindert als ze aan licht worden blootgesteld.

Wat kunt u van de behandeling verwachten?

Het resultaat van de behandeling hangt af van een aantal factoren, zoals de aard en de ernst van de huidziekte. de dosering, het al dan niet optreden van bijwerkingen. De gevoeligheid verschilt van patiënt tot patiënt. Meestal treedt de eerste verbetering pas in de tweede of derde week op. Het 'maximale' resultaat kunt u pas na twee tot drie maanden verwachten. Bij psoriasis geeft Neotigason bij ongeveer 70% van de patiënten een goed resultaat. Bij vormen van psoriasis waarbij pustels gevormd worden, werkt het middel nog beter. Een optimaal resultaat ontstaat als Neotigason gecombineerd wordt met lokale behandelingen en/of lichttherapie (PUVA of UVB). Dan kan de dosis Neotigason zo laag mogelijk zijn en treden er minder bijwerkingen op.

Conclusie

Neotigason is een zogenaamde 'systemische' behandeling. Dit wil zeggen dat u het middel via de mond inneemt. Het is zeer effectief. Het is wel een 'zwaarder' middel dan een zalf of een crème. Neotigason is dan ook vooral bedoeld voor patiënten met ernstige huidafwijkingen. In verband met (mogelijke) bijwerkingen is regelmatige en nauwkeurige controle door een (huid)arts erg belangrijk.

 

Voor iedere patiënt afzonderlijk maakt de arts een zorgvuldige afweging:

  • Is behandeling met Neotigason (nog) nodig?
  • Is het resultaat voldoende?
  • Zijn de bijwerkingen acceptabel?
  • Is de dosering optimaal?'

 

Als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, is Neotigason een relatief veilige en zeer effectieve behandelingsmogelijkheid voor patiënten met ernstige psoriasis of andere verhoorningsstoornissen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen.

De polikliniek dermatologie/Dermateam is op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 - 17.00 uur.

Telefoonnummer 088 – 70 67 374.

 

Bij spoed na 17.00 uur en in het weekend: Bravis ziekenhuis 088 – 70 68 000.

 

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat ook graag van u.

 

7/21

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?