Neusschelpen, aandachtspunten voor thuis

Inleiding

Uw kind is opgenomen geweest voor het weghalen van weefsel van de neusschelpen (concho caustiek). Uw kind is nu ver genoeg opgeknapt om weer naar huis te gaan. Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Dit zijn algemene aandachtspunten. Als er specifieke zaken zijn, zal de arts of de verpleegkundige dit met u bespreken voordat u met uw kind naar huis gaat.

Vervoer

Afhankelijk van de situatie van uw kind is het aan te raden dat er iemand bij uw kind achter in de auto gaat zitten. Er is dan altijd iemand die bij uw kind zit als deze extra aandacht nodig heeft.

Pijn

Bij pijn kunt u paracetamol geven, tenzij anders aangegeven. De eerste twee dagen na de operatie adviseren wij om drie à vier keer daags een paracetamol te geven. Hierna kunt u op aangeven van uw kind de paracetamol geven (maximaal vier keer daags).

Activiteiten

Zorg ervoor dat uw kind zich de dag van en de dag na de operatie rustig houdt. Uw kind zal hierna over het algemeen zelf heel goed aangeven wat wel en niet kan. Pas hier de activiteiten op aan. Naar school gaan is geen probleem als u vindt dat dit mogelijk is.

Voeding

Ga verder met heldere dranken als appelsap, water, ranja, heldere bouillon, thee etc. Als uw kind niet misselijk is, kunt u dit uitbreiden met licht verteerbare voeding zoals pap, soep, appelmoes, puree en een boterham. Wacht nog even met koolzuurhoudende drank. Blijft uw kind misselijk of spugen? Geef dan regelmatig kleine beetjes helder drinken. De dag na de operatie mag uw kind weer normaal eten, mits er geen bijzonderheden zijn.

Neusspoelen

Uw kind dient vier à vijf keer per dag de neus te spoelen met een zoutoplossing. Dit wordt gedurende één week gedaan tot de korstjes uit de neus zijn verdwenen of langer als de KNO-arts dit afspreekt.

 

Bereiding zoutoplossing

  • Neem één afgestreken theelepel keukenzout.
  • Los dit op in een kopje water.

 

Neusspoelen

  • Bekijk even wat uw kind een handige methode vindt om de neus te spoelen. Dit kan door de zoutoplossing ergens uit op te snuiven (schaaltje, kopje, hand) of door de zoutoplossing met een klein spuitje voorzichtig in de neus te druppelen/spuiten. Doe dit vier tot vijf maal daags.
  • De zoutoplossing kan weer uit de neus druppelen of via de mond worden uitgespuugd. Sommige kinderen slikken het gewoon in. Dit kan geen kwaad.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u contact opnemen.

  • polikliniek KNO: 088 – 70 67 342
  • afdeling kinderdagbehandeling locatie Bergen op Zoom: 088 – 70 67 565
  • bij geen gehoor afdeling Kind & Jeugd locatie Bergen op Zoom: 088 – 70 67 569

Meer informatie

Bezoek voor algemene informatie ook eens de website van afdeling Kind & Jeugd:

www.braviskindenjeugd.nl

 

07/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?