- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Neutropene koorts na chemotherapie
Neutropene koorts na chemotherapie
Wat is neutropene koorts na chemotherapie?
Een tekort aan witte bloedcellen heet neutropenie. Witte bloedcellen hebben de taak om bacteriën en virussen op te sporen en te vernietigen. De aanmaak van witte bloedcellen is verstoord door uw behandeling met chemotherapie. Hierdoor heeft u een verminderde weerstand waardoor u meer kans heeft op een besmetting door bacteriën of virussen. Dit kan koorts en/of een rillerig gevoel veroorzaken, ofwel neutropene koorts.
Â
Omdat u neutropene koorts heeft, verblijft u bij voorkeur op een eenpersoonskamer. Het doel is dat u zo min mogelijk in aanraking komt met ziekteverwekkers van anderen. Dit is belangrijk omdat u een lage weerstand heeft. Daarom worden extra beschermende maatregelen genomen. In deze folder wordt toegelicht wat deze beschermende maatregelen inhouden.
Maatregelen voor de patiënt
De volgende beschermende maatregelen zullen worden toegepast tijdens de opname, zolang u een tekort heeft aan witte bloedcellen in combinatie met koorts.
- Bij voorkeur verblijft u op een eenpersoonskamer om zo min mogelijk in aanraking te komen met ziekteverwekkers van anderen. De deuren mogen open blijven.
- De meest belangrijke maatregel is het toepassen van goede hygiëne.
- Handen wassen bij zichtbaar vuil, na toiletgang en na niezen, snuiten van de neus of hoesten.
- Â Handen desinfecteren bij terugkomst op de kamer.
- Dagelijks lichaams- en mondverzorging indien haalbaar.
- U mag de gangen van de afdeling betreden, zolang u niet op een andere patiëntenkamer en in de huiskamer komt of de afdeling verlaat.
- Tijdens uw opname mogen bij voorkeur geen planten of bloemen op de kamer aanwezig zijn.
- Er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden ten aanzien van uw wasgoed.
Maatregelen voor de bezoekers
De volgende beschermende maatregelen zijn voor bezoekers van toepassing.
- Zolang u een tekort aan witte bloedcellen in combinatie met koorts heeft, mag u enkel bezoek krijgen van personen die zelf geen infectie bij zich dragen.
- Direct contact met u als patiënt dient te worden vermeden, bijvoorbeeld een kus of knuffel.
- Wanneer u als bezoeker last heeft van een koortslip of verkoudheid, dient u eerst te overleggen met de verpleegkundige. U dient een mondkapje te gebruiken.
- Tijdens het bezoek is een goede handhygiëne van belang.
- Â Handen wassen: bij zichtbaar vuil.
- Desinfecteren: altijd bij binnenkomst.
- Wanneer de bezoekers bij meerdere patiënten op bezoek gaan, dienen zij als eerste bij u op bezoek te komen.
Verderop in de folder staan de basisregels ten aanzien van handhygiëne voor u als patiënt en bezoekers toegelicht.
Opheffen beschermende maatregelen
Tijdens opname zal middels bloedonderzoek getest worden of het aantal witte bloedcellen stijgt. Afhankelijk van de uitslag kan de arts besluiten de maatregelen op te heffen.
Handhygiëne
Een goede handhygiëne met behulp van desinfectans is tijdens uw opname met neutropene koorts van belang. Goede handhygiëne geldt voor zowel uzelf, bezoekers en personeel. In onderstaande afbeelding worden de stappen van handhygiëne weergegeven.