Nuchterbeleid kinderen tot 16 jaar

Uw kind krijgt binnenkort in het Bravis ziekenhuis een operatie of onderzoek onder narcose of sedatie. Voor de operatie of het onderzoek is het belangrijk dat uw kind op tijd nuchter is. Nuchter betekent dat uw kind niets eet of drinkt. Dit is belangrijk om complicaties tijdens de narcose of sedatie te voorkomen. In deze folder leggen wij u uit wat uw kind wel en niet mag drinken voor de operatie.

Inleiding

Uw kind krijgt binnenkort een behandeling of onderzoek onder narcose of sedatie. Voor de behandeling of het onderzoek is het belangrijk dat uw kind op tijd nuchter is. Nuchter betekent dat uw kind niets eet of drinkt. Dit is belangrijk om complicaties tijdens de narcose of sedatie te voorkomen. In deze folder leggen we uit wat uw kind wel en niet mag eten en drinken voor de behandeling.

Twee belangrijke zaken

 • De tijd tussen het eten van voedsel en drinken en de narcose of sedatie noemen we de nuchter tijd. De nuchter tijd moet lang genoeg zijn om veilig narcose of sedatie te kunnen geven.
 • Maar de nuchter tijd mag ook niet te lang zijn. Dit kan het herstel later nadelig beïnvloeden.

 

Als uw kind in een goede lichamelijke conditie is, is de kans op problemen rondom een behandeling kleiner. Ook is de kans groter dat uw kind sneller naar huis mag. Kinderen die voor en na hun behandeling voldoende eten en drinken hebben meer energie en herstellen sneller. Te lang niet eten en drinken kan zorgen voor uitdroging of een te lage bloedsuiker. Maar ook angst en stress kunnen hierdoor toenemen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het herstel. Eet en drink dus zo lang mogelijk als toegestaan voor de behandeling.

 

De natuurlijke reflexen, zoals slikken en hoesten, worden tijdens narcose of sedatie beïnvloed. Deze reflexen zorgen ervoor dat de maaginhoud niet in de longen terecht kan komen. We noemen dat aspiratie. Aspiratie kan een ernstige en soms levensbedreigende longontsteking veroorzaken.

Om deze reden willen we met u afspreken tot welke tijd uw kind nog veilig vast voedsel mag eten, borstvoeding mag krijgen en heldere dranken mag drinken.

 

Samenvattend: voor een narcose of sedatie moet uw kind nuchter zijn, maar niet langer dan nodig.

Nuchterbeleid ingedeeld op leeftijd

Wat zijn de tijden waar u rekening mee moet houden?

 

Baby’s tot 1 jaar:

 • Tot 6 uur voor narcose of sedatie mag uw baby melkproducten, flesvoeding en sondevoeding.
 • Tot 4 uur voor de narcose of sedatie mag u uw baby nog borstvoeding geven.
 • Tot 1 uur voor de narcose of sedatie mag uw baby nog heldere dranken drinken zoals water met aanmaaksiroop. U mag dit nog geven voordat u van thuis vertrekt naar het ziekenhuis.
 • Op de afdeling zal de verpleging uw kind nog wat drinken geven als de tijd het toelaat. De hoeveelheid wordt aangepast aan het gewicht. U geeft zelf niets meer om te voorkomen dat de ingreep wordt uitgesteld.

 

Kinderen vanaf 1 jaar tot 16 jaar:

 • Tot 6 uur voor narcose of sedatie mag uw kind eten en drinken zoals vast voedsel, flesvoeding, sondevoeding en niet-heldere en/of koolzuurhoudende dranken.
 • Tot 4 uur voor narcose of sedatie mag u uw kind nog borstvoeding geven.
 • Tot 1 uur voor narcose of sedatie mag uw kind heldere dranken drinken zoals water met aanmaaksiroop, thee met een schepje suiker en helder sap zonder vruchtvlees en zonder koolzuur. U mag dit nog geven voordat u van thuis vertrekt naar het ziekenhuis.
 • Op de afdeling zal de verpleging uw kind nog wat drinken geven als de tijd het toelaat. De hoeveelheid wordt aangepast aan het gewicht. U geeft zelf niets meer om te voorkomen dat de behandeling wordt uitgesteld.

Aandachtspunten

Wat is vast voedsel?

 • normale maaltijden;
 • crackers, koek of koekjes, snacks en snoepgoed;
 • niet-heldere dranken en/of koolzuurhoudende dranken;
 • melkproducten;
 • sondevoeding.

 

Wat wordt verstaan onder heldere dranken?

We spreken van helder dranken als u er doorheen kunt kijken in een glas. Bijvoorbeeld:

 • water met aanmaaksiroop; 
 • thee met een schepje suiker;
 • helder sap zonder vruchtvlees en zonder koolzuur.

 

Hoe zit het met borstvoeding?

 • Dit zit tussen vast voedsel en heldere drank in en heeft daarom een aparte afspraak.

 

Waarom mag er geen melk in thee zitten?

 • Als er melk in de thee zit blijft dit langer in de maag. Ook al is het maar een klein beetje melk. Dit komt door de vetten in de melk. De maag is dan niet op tijd leeg voor de behandeling. Er is geen verschil tussen vloeibare melk of poedermelk.

 

Is er een verschil tussen algehele narcose en een ruggenprik of andere lokale verdoving?

 • Nee, voor elke vorm van verdoving zijn er dezelfde afspraken. Op de POS-poli spreekt men met u af aan welke tijden u zich moet houden.

 

Hoe voorkomt u een te lange nuchter tijd?

 • Houd u zich aan de afgesproken tijden op de POS-poli voor vast voedsel en drinken.
 • Het is begrijpelijk dat u uw kind liever niet wakker maakt 's nachts om iets te eten of drinken. Zeker de jongste kinderen zijn extra gevoelig voor langere nuchter tijden. We raden u daarom aan uw kind toch 's nachts wat extra’s te geven.
 • Vanaf het moment dat uw kind geen vast voedsel of borstvoeding meer mag krijgen, geeft u ze heldere dranken zoals water met aanmaaksiroop. Het helpt uw kind zich minder hongerig te voelen en de bloedsuiker blijft op peil.
 • Zodra uw kind in het ziekenhuis aankomt zal de verpleging beslissen of uw kind nog wat mag drinken en wat uw kind mag drinken. U mag zelf niets meer geven. Zorg ook dat uw kind niet zelf iets pakt zonder dat de verpleging het goed vindt. Als uw kind toch wat drinkt, is er een risico dat de behandeling wordt uitgesteld.

 

Wat als ik mijn kind liever geen suikerhoudende dranken geef?

 • Wij begrijpen dat u thuis afspraken over voeding heeft gemaakt. Toch zijn er goede redenen waarom uw kind voor een behandeling onder narcose suikerhoudende heldere dranken moet drinken. De suiker in de drank geeft uw kind energie. Uw kind voelt zich daardoor minder hongerig. Hierdoor heeft uw kind minder stress en angst. En het voorkomt een te lage bloedsuiker. Ook zijn suikerhoudende heldere dranken sneller uit de maag dan bijvoorbeeld water zonder ranja.

 

Welke uitzonderingen zijn er?

 • Als uw kind suikerziekte of een stofwisselingsstoornis heeft, kan het nodig zijn de nuchter tijden aan te passen of andere voorzorgsmaatregelen te nemen. Meld dit altijd op de POS-poli.
 • Voor sommige behandelingen gelden afwijkende regels. De behandelaar zal u dit altijd zelf vertellen. Bijvoorbeeld bij een darmonderzoek is het belangrijk dat de darm helemaal schoon is, anders ziet de behandelaar niets. De nuchter tijden zullen daardoor anders (langer) zijn.

 

Ik heb moeite om zelf te eten terwijl mijn kind niets mag.

 • Hoewel we begrijpen dat niet ieder kind goed begrijpt dat het tijdelijk niets mag eten of drinken, is het belangrijk dat u zelf niet nuchter bent. Als u als ouder niets eet of drinkt, kunt u tijdens het begeleiden van uw kind niet lekker worden. Dit komt vaak door het gebrek aan energie of een lage bloedsuiker. Eet dus voor vertrek naar het ziekenhuis voldoende. Doe dit eventueel uit het zicht van uw kind of voordat u uw kind wakker maakt.

 

Hoe weet u welke tijden u moet aanhouden?

 • Bureau opname en planning regelt wanneer uw kind wordt opgenomen en zij geven u bij de afspraak door wat de verwachte tijd van operatie of opname zal zijn. Dit zijn de tijden waar u zich aan moet houden.
 • Bij opname in het ziekenhuis mag u uw kind niets meer geven. Als het behandelprogramma uitloopt, geeft de verpleging uw kind wat extra's in overleg met het behandelend team.

 

Heeft u na het lezen van deze folder toch nog vragen? Stel ze gerust tijdens uw bezoek op de POS-poli. U kunt eventueel ook op een later moment contact opnemen met de POS-poli.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met 088 - 70 67 989.

 

02/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?