OCT onderzoek

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling bij de oogarts. U krijgt binnenkort een OCT onderzoek (Optical Coherence Tomography). Tijdens dit onderzoek komt er een infrarode lichtbundel door de pupil op het netvlies. Deze lichtbundel maakt verschillende foto’s (scans) van de dwarsdoorsnede van het netvlies. Afwijkingen aan het netvlies worden zo nauwkeurig in beeld gebracht. In het gesprek met uw behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Wat is een OCT onderzoek

De afkorting OCT staat voor Optical Coherence Tomography. Tijdens dit onderzoek komt er een infrarode lichtbundel door de pupil op het netvlies. Deze lichtbundel maakt verschillende foto’s (scans) van de dwarsdoorsnede van het netvlies. Afwijkingen aan het netvlies worden zo nauwkeurig in beeld gebracht. Het doel van dit onderzoek is het stellen van een diagnose en/of het vervolgen van netvlies- en oogzenuwafwijkingen. In deze gevallen wordt het onderzoek vaak meerdere malen herhaald.

Wie krijgt er een OCT onderzoek

Er zijn vele aandoeningen van het netvlies die leiden tot een minder gezichtsvermogen. De uitslag van de scans geven aan waar precies de afwijking zit in het netvlies. Zo kan de oogarts het behandeltraject bepalen.

 

De meest voorkomende redenen voor een OCT onderzoek zijn:

  • aandoeningen aan de macula (gele vlek);
  • maculagat (gat in de gele vlek);
  • maculapucker (plooivorming);
  • maculadegeneratie natte of droge vorm (veroudering);
  • macula oedeem (vocht);
  • glaucoom (afwijkingen aan de oogzenuw).

Voorbereiding

Om een goede scan te kunnen maken, is het nodig om de pupillen met oogdruppels te vergroten. U krijgt een zakje met druppels mee. De oogdruppels maken uw pupillen groter. Op het zakje staat de uitleg.

 

Druppel één uur voor het onderzoek uw ogen met beide flesjes. Herhaal dit nog een keer na een half uur met beide flesjes. De volgorde waarin u druppelt, maakt niet uit.

 

Na het onderzoek ziet u nog wazig door de grote pupil. U bent gevoeliger voor licht. Neem daarom een zonnebril mee. U mag na het onderzoek niet zelf autorijden omdat u nog wazig ziet.

Het onderzoek

Het OCT onderzoek is pijnloos en duurt een aantal minuten. Tijdens het onderzoek kijkt u met één oog naar één vast punt. De assistente geeft u uitleg. Tijdens het voorbereiden van de scan mag u gewoon knipperen. Tijdens het scannen moet u de ogen even openhouden. De assistente geeft dit duidelijk aan.

Na het onderzoek

U krijgt de uitslag van de arts persoonlijk, per brief of telefonisch afhankelijk van wat de arts met u heeft afgesproken. Bij twijfel kunt u dit navragen aan de assistente.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.

De polikliniek is op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 -70 68 980.

 

01/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?