PET-CT scan van het hart

Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis voor een PET-CT scan. Bij een PET-CT scan wordt een afbeelding van het lichaam gemaakt. In uw geval afbeeldingen van het hart. De afbeeldingen worden gemaakt met behulp van twee samengevoegde systemen. Positron Emissie Tomografie (PET) is een techniek om foto's te maken van de stofwisseling. Computer Tomografie (CT) is een techniek om foto's te maken van de anatomie van het lichaam. Voor de PET-CT scan krijgt u een kleine hoeveelheid radioactief gemerkt suiker (F-18 FDG) toegediend. In het gesprek met uw arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder van het Bravis ziekenhuis kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen zodat u zich voor kunt bereiden op het onderzoek.

Inleiding

Met uw instemming heeft uw behandelend specialist u verwezen voor een PET-CT scan. In deze folder kunt u lezen hoe het onderzoek verloopt en welke belangrijke voorbereiding er bij dit onderzoek hoort.

Wat is een PET-CT scan?

Bij een PET-CT scan wordt een afbeelding van het lichaam gemaakt. In uw geval afbeeldingen van het hart. De afbeeldingen worden gemaakt met behulp van twee samengevoegde systemen. Positron Emissie Tomografie (PET) is een techniek om foto’s te maken van de stofwisseling. Computer Tomografie (CT) is een techniek om foto’s te maken van de anatomie van het lichaam. Voor de PET-CT scan krijgt u een kleine hoeveelheid radioactief gemerkt suiker (F-18 FDG) toegediend. Het hart neemt deze stof op. De radioactiviteit zendt korte tijd straling uit die door de camera gemeten wordt. Hierdoor is het mogelijk afwijkende plekken af te beelden. Aan de hand daarvan krijgt de specialist informatie. De radioactiviteit verdwijnt vervolgens snel uit uw lichaam. U ondervindt hiervan geen nadelige gevolgen. Het stralingsrisico is namelijk verwaarloosbaar klein.

Voorbereiding op het onderzoek

  • De avond voor het onderzoek mag u eten, neem een vetarme maaltijd.
  • Op de ochtend van het onderzoek moet u ontbijten. Dit ontbijt moet bestaan uit: een beschuit of een witte boterham met suiker of jam en een glas water of vruchtensap. Eet dit ontbijt vóór 08.00 uur ’s ochtends, daarna mag u alleen vetvrij eten.
  • U mag wel koffie of thee  drinken, alleen zonder melk. Suiker is wel toegestaan.
  • Heeft u diabetes en gebruikt u insuline of tabletten? Neem dan contact op met een medewerker van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. U krijgt dan waarschijnlijk andere adviezen.
  • Andere medicijnen mag u gewoon innemen op de manier zoals u gewend bent.

Het onderzoek

De medisch nucleair werker haalt u uit de wachtkamer op en brengt u naar de voorbereidingsruimte. Hier krijgt u een tablet acipimox en een tablet ascal. Deze medicijnen versterken de opname van het radioactief suiker in het hart. U krijgt na een half uur nog een tablet acipimox. Weer een half uur later krijgt u op de afdeling een lunch. Deze lunch bestaat uit 2 witte boterhammen, een kuipje jam, een doosje vruchtenhagel en een glas vruchtensap. Ook de lunch zorgt ervoor dat het hart straks het radioactieve suiker (FDG) goed opneemt. De tabletten kunnen soms roodheid van de huid en jeuk veroorzaken. Als dat zo is, krijgt u hier iets tegen.

 

In een ader van uw arm wordt een infuus ingebracht. Via het infuus dient de medisch nucleair werker een uur na de lunch de licht radioactieve vloeistof toe. De ingespoten stof heeft geen bijwerkingen. Tijdens het inspuiten ligt u op een bed en u blijft daarna nog een half uur liggen.  Het is belangrijk dat u in de tussentijd zo ontspannen mogelijk op het bed blijft liggen. Gebruik zo weinig mogelijk uw spieren. U mag daarom niet lezen of naar een scherm kijken. Praat zo weinig mogelijk. U mag wel naar muziek of een podcast luisteren.

Neem hiervoor een eigen toestel met oortjes/koptelefoon mee. Op de afdeling staat de radio aan. Vlak voor de scan kunt u het best nog een keer plassen. U mag uw kleding tijdens het onderzoek aanhouden. Draag geen sieraden of metalen voorwerpen.

 

Bij het maken van de scan ligt u op een tafel die door de PET-CT scanner schuift  Dit duurt ongeveer twintig minuten. Tijdens het maken van de scan blijft u zo stil mogelijk liggen. Daarna bent u klaar en mag u gaan. Alles bij elkaar duurt dit onderzoek ongeveer drie uur.

De uitslag

U krijgt de resultaten van dit onderzoek via uw specialist. Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag, neem dan contact op met uw specialist. Ligt u in het ziekenhuis? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Attentie!

Bent u zwanger of denkt u (misschien) zwanger te zijn? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De arts bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek moet doorgaan of niet. Ook als u borstvoeding geeft moet u dit melden. De arts geeft u dan advies. Meestal is dat 24 uur de borstvoeding stoppen.

Route

De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerste verdieping.

Afspraak

U heeft een afspraak voor de PET-CT scan op:

 

                 dag,          -          - _________             

 

Wij verzoeken u zich te melden om                   uur in verband met de voorbereiding op het onderzoek.

 

Het is van groot belang dat u op tijd bent, omdat de radioactieve vloeistof speciaal voor u wordt besteld. Deze stof is zeer kort te gebruiken. Bent u verhinderd? Neem dan uiterlijk 24 uur van tevoren contact op met de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550. 

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen. 

  

09/23

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?