Plas-observatie poliklinisch, TWOC

Inleiding

Kortgeleden bent u met een verblijfskatheter uit het ziekenhuis naar huis gegaan. Of u heeft een katheter op de polikliniek gekregen. De arts heeft met u besproken wanneer deze katheter er weer uit mag. Als de katheter er uit is gehaald, wordt er een plas-observatie uitgevoerd. Dit wordt ook wel TWOC (Trial Without Catheter) genoemd. Er wordt dan gekeken hoe het plassen gaat als de katheter eruit is gehaald.

De arts heeft samen met u besproken wanneer de katheter verwijderd mag worden. Wanneer deze verwijderd mag worden hangt af van uw medische voorgeschiedenis. Maar ook hoe erg de plasklachten waren voordat u de katheter kreeg. Daarnaast wordt er ook gekeken hoe vol de blaas was bij het plaatsen van de katheter. De arts zal beslissen of de observatie op de polikliniek kan gebeuren of dat u een dag in het ziekenhuis moet blijven. Op de polikliniek wordt gekeken naar hoe goed u zelf kunt plassen en of uw blaas voldoende leeg raakt.

Poliklinisch

Op de afgesproken dag en tijdstip wordt door de huisarts / thuiszorg of op de polikliniek de katheter bij u verwijderd. Daarna kunt u weer naar huis en in de namiddag terug komt op de polikliniek. Het is belangrijk dat u gedurende de dag goed drinkt. Dit wil zeggen dat u met regelmaat wat extra drinkt. Maar ga dit niet forceren.  Belangrijk is om elk uur 1 tot 2 glazen te drinken. Drink niet teveel koffie of zwarte thee. Dit kan namelijk een prikkeling van de blaas geven. Deze prikkeling heeft weer invloed op het op gang brengen van het plassen. Als u aandrang krijgt om te plassen, mag u gewoon plassen.

Wanneer het plassen niet goed gaat

Soms kan het voorkomen dat het plassen niet meteen lukt, zelfs als er veel urine in de blaas zit. In overleg met uw arts kan besloten worden om een katheter opnieuw in te brengen of het eenmalig leegmaken van de blaas door middel van een katheter. Als het plassen niet voldoende op gang komt, kan er besloten worden om u weer met een katheter naar huis te laten gaan.

Ook kan het zijn dat de urologieverpleegkundige u aanleert hoe u zelf de blaas kan legen. Dit noemen we zelfkatheterisatie.

Problemen

Door het langer dragen van de katheter kan het zijn dat de blaas en urinebuis wat geïrriteerd zijn. Daarom kunt u na het verwijderen van de katheter een branderig gevoel in de plasbuis hebben. U mag hiervoor een paracetamol innemen om dit wat te verminderen. Deze klachten kunnen verder geen kwaad en kunnen nog tot enkele dagen na het verwijderen van de katheter blijven.

Daarnaast kan het zijn dat u ongewild wat urine verliest (incontinentie). Dit komt doordat de blaas weer opnieuw op gang moet komen. Meestal is dit met een aantal dagen weer verminderd. Als het nodig is kunt u gebruik maken van opvangmateriaal (incontinentiemateriaal). Dit kunt u zelf halen bij de drogisterij, apotheek of supermarkt. Helaas wordt dit bij kortdurend gebruik soms niet vergoed door de zorgverzekering en zult u het daarom soms zelf moeten betalen. De urologieverpleegkundige kan u hierbij helpen.

Ziekte of verhindering

Kan u door ziekte of een andere reden niet naar uw afspraak komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.

 

De polikliniek urologie is telefonisch bereikbaar op: 088 – 70 68 272.

Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek. Urologie | Bravis 

 

07/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?