Rectoscopie

Inleiding 

Bij een rectoscopie kan een arts de binnenkant van de endeldarm en anus bekijken. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm. Bij het onderzoek maakt de arts gebruik van een kijkinstrument, de rectoscoop. Dit is een metalen buis met een lamp. Het onderzoek vindt plaats op de poliklinische behandelkamer of op de operatiekamer. 

Poliklinisch onderzoek 

De rectoscopie wordt poliklinisch zonder verdoving verricht. Dit onderzoek gebeurt op de poliklinische behandelkamer op locatie Roosendaal. 

Neem een begeleider mee om u na het onderzoek thuis te brengen. U mag zelf niet aan het verkeer deelnemen, omdat u zich na het onderzoek even niet zo lekker kunt voelen. 

 

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en uw gebruikelijke medicijnen innemen. 

Voor pijnstilling achteraf, neemt u één uur vóór het onderzoek twee tabletten Paracetamol van 500 mg in. 

 

Voorbereiding 

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek geen ontlasting  in het laagste gedeelte van uw darm/rectum heeft zitten, zodat de arts alles goed kan inspecteren. 

U krijgt daarom een recept en/of 2 klysma’s met vloeistof mee om te laxeren. Deze vloeistof geeft snel aandrang en meestal na maximaal twee toiletbezoeken, is de werking over. 

 

Het eerste klysma brengt u de avond voor het onderzoek om 20.00 uur via de anus in. 

Het tweede klysma brengt u in ongeveer een à anderhalf uur voordat u naar het ziekenhuis moet vertrekken. 

 

Klysma inbrengen 

  1. Neem een gemakkelijke houding aan op de linkerzijde met opgetrokken knieën. 
  2. Verwijder de beschermdop, terwijl u de flacon rechtop houdt. 
  3. Breng nu de canule voorzichtig langs de sluitspier helemaal in. Knijp de flacon samen tot dit niet verder gaat. Trek de canule volledig terug (houd hierbij de flacon volledig ingeknepen). Er blijft altijd wat restant vloeistof in de flacon. Dit is geen probleem. 
  4. Blijf op de linkerzijde met opgetrokken knieën liggen tot u voldoende aandrang krijgt (meestal na 2-3 minuten). Ga naar toilet en poep goed uit. De flacon gooit u weg.

Klinisch onderzoek onder algehele narcose/ruggenprik op de operatiekamer.

De anesthesioloog spreekt met u af vanaf welk tijdstip u nuchter moet zijn.
Dit is afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek. 

Op de polikliniek chirurgie krijgt u de voorbereiding (klysma) mee naar huis. 

U neemt het klysma op de dag van opname mee naar het ziekenhuis. Op de verpleegafdeling brengt u (of met hulp van de verpleegkundige) een uur voor de behandeling het klysma in de anus. 

De rectoscopie 

Voor het onderzoek ontbloot u uw onderlichaam. U ligt tijdens het onderzoek op een onderzoeksbank met de benen omhoog in steunen of op de zij, afhankelijk van de voorkeur van de arts. De arts brengt de scoop met een verdovend glijmiddel in de darm. Soms blaast  de arts via de scoop wat lucht in de endeldarm. Hierdoor ontplooit de endeldarm zich zodat het weefsel beter zichtbaar is. Dit kan krampen veroorzaken in de buik. Heeft u last van aambeien? Dan kan de arts deze tijdens het onderzoek gelijk afbinden met elastiekjes. Ook kan het voorkomen dat de arts een stukje weefsel (biopt) wegneemt voor onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. 

Na de rectoscopie 

Na het onderzoek (en eventuele behandeling) mag u weer naar huis. Na de behandeling kunt u zich niet lekker voelen. Het kan zijn dat u wat bloed verliest bij de ontlasting. Dit is niet verontrustend zolang het minder lijkt dan een kopje vol. Bij pijnklachten mag u Paracetamol gebruiken. Na een onderzoek onder narcose blijft u nog even op de afdeling Dagverpleging tot u zich weer goed voelt. 

Uitslag 

De arts vertelt u de uitslag direct na het onderzoek. Zo nodig krijgt u een vervolgafspraak. Het duurt ongeveer tien dagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is. 

Route 

U vindt de poliklinische behandelkamer in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal op route 92 op de begane grond. 

Krijgt u het onderzoek onder narcose/ruggenprik?
Dan meldt u zich bij de receptie via de hoofdingang: 

  • locatie Bergen op Zoom op route 75 
  • locatie Roosendaal op route 100 

Verhinderd 

Bent u verhinderd op het afgesproken tijdstip? Geef dit dan tijdig door aan de secretaresse van de polikliniek chirurgie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. 

Complicaties na de rectoscopie 

Krijgt u binnen 60 dagen na het onderzoek of de behandeling problemen die te maken hebben met het onderzoek of de behandeling? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek chirurgie. 

Contact 

De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.

Bij dringende problemen kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp: 

088 - 70 68 889          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom 

Vragen 

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts. 

 

01/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?