Rectosigmoidscopie met voorbereiding Pleinvue

Patienteninformatie Scopiecentrum

Inleiding

U bent door uw behandelend arts verwezen voor een rectosigmoidoscopie met voorbereiding Pleinvue®.

Dit is een onderzoek (endoscopie) van de endeldarm en een gedeelte van de dikke darm.

Dit onderzoek wordt gedaan door een MDL (Maag-Darm-Lever) arts, internist of endoscopist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de rectosigmoidscopie. Het onderzoek wordt uitgevoerd op het scopiecentrum locatie Roosendaal of op locatie Bergen op Zoom van het Bravis ziekenhuis.

Rectosigmoidoscopie

Dit is een onderzoek naar het functioneren van de endeldarm en een gedeelte van de dikke darm. Met behulp van een endoscoop (dit is een buigzame slang met camera) wordt een gedeelte van uw dikke darm bekeken. De endoscoop wordt via de anus ingebracht en voorzichtig doorgeschoven tot het gewenste deel van de darm bekeken is. Op deze manier kan de arts bepaalde afwijkingen zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes en/of poliepen opsporen. Indien nodig kan de arts via de endoscoop kleine ingrepen uitvoeren, zoals het wegnemen van kleine stukjes weefsel (dit noemen we een biopt). Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Het onderzoek vindt in de regel plaats zonder sedatie. Alleen in uitzondering en altijd in overleg met uw behandelend arts wordt er sedatie gegeven, dit moet vooraf geregeld zijn.

Wat van belang is

Om een goed beeld te krijgen tijdens het onderzoek moet uw dikke darm helemaal schoon zijn. Daarom krijgt u een recept voor het laxeermiddel Pleinvue® mee. Haal deze tijdig op bij uw apotheek of de apotheek van het ziekenhuis. Zie voor de inname het schema in deze folder onder het kopje “voorbereiding”.

Medicatie

IJzertabletten

Als u ijzertabletten gebruikt, moet u 1 week vóór het onderzoek stoppen met het innemen van deze medicijnen. IJzertabletten kleuren de ontlasting zwart waardoor de darmwand moeilijker te reinigen is.

Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte):

Indien u diabeet bent, dient u contact op te nemen met uw diabetesverpleegkundige of behandelend arts voor aanvang van de voorbereiding (dieet) om te overleggen of u de hoeveelheid insuline of andere diabetesmedicatie (tijdelijk) moet aanpassen.

Let op: bepaal tijdens de voorbereiding frequent uw bloedglucosewaarden.

 

Bloedverdunners:

Als u bloedverdunners gebruikt, dient u dit tijdens uw afspraak op het spreekuur aan te geven. Tijdens dat spreekuur krijgt u te horen of het nodig is uw bloedverdunners tijdelijk te stoppen en vanaf wanneer.

Wanneer u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met uw behandelend arts over stoppen, overbruggingstherapie en INR controle.

 

Orale anticonceptie:

Als u orale anticonceptie gebruikt, is deze voor de rest van de cyclus onbetrouwbaar.

Dieet voor het onderzoek

De darmen moeten schoon zijn voor het onderzoek. Eet daarom gedurende een week voor het onderzoek geen producten waar pitten of zaden in zitten, zoals kiwi’s, druiven met pitten, bramen, aardbeien, tomaten en brood of koekjes met zaden en /of pitjes.

Verder mag u 3 dagen voor het onderzoek alleen wit brood eten.

Tips voor het onderzoek

Blijf in beweging tijdens de voorbereiding om de ontlasting goed op gang te krijgen.

Draag comfortabele warme kleding omdat u het tijdens het voorbereiden koud kunt krijgen.

Neem eventueel extra ondergoed mee naar het ziekenhuis.

 

 

 

Voorbereiding dag voor het onderzoek: 

  • In de ochtend maakt u het grote zakje dosis 1 Pleinvue klaar. U leegt dit zakje in een lege kan en voegt 500 ml water toe. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost. Dit kan ongeveer 8 minuten duren. 
  • Na bereiding kunt u de oplossing 24 uur beneden 25°C bewaren in de koelkast. De oplossing dient te worden afgedekt.
  • Ontbijt: u mag gewoon ontbijten.
  • Lunch: u mag een lichte maaltijd nemen, geen salade of volkorenproducten. Daarna mag u niets meer eten tot na het onderzoek.
  • U mag alleen nog heldere vloeistoffen drinken, bijvoorbeeld water (met of zonder smaak), sportdrank, heldere appelsap, heldere gezeefde bouillon, heldere kruiden- of vruchtenthee.
  • Drink geen: koffie, zwarte thee, rode vruchtensappen, troebele vruchtensappen, koolzuurhoudende dranken en geen melkproducten.
  • Om 18.00 uur start u met de inname van Pleinvue dosis 1. Giet de oplossing in een glas.
  • Drink Pleinvue dosis 1 (500ml) samen met tenminste 1 liter heldere vloeistof en neem minimaal 1½  uur de tijd.
  • Drink de Pleinvue oplossing rustig met kleine slokjes en wissel af met slokjes van de toegestane heldere vloeistoffen. Dit verkleint de kans op misselijkheid. Indien nodig, kunt u het drinken van Pleinvue kort onderbreken en de behandeling hervatten wanneer een vol gevoel of eventuele misselijkheid verdwenen zijn.
  • U mag gedurende de avond nog extra heldere vloeistoffen drinken.

 

Voorbereiding voor de volgende dag:

  • Bereid aan het eind van de dag dosis 2 Pleinvue. Dosis 2 bestaat uit 2 zakjes en bevat een fruitdranksmaak. Los deze 2 zakjes weer op in 500 milliliter water. Roer tot het poeder is opgelost. Dit kan ongeveer 8 minuten duren. Ook deze oplossing kan na bereiding afgedekt 24 uur in de koelkast worden bewaard.

 

Voorbereiding dag van het onderzoek als het onderzoek in de ochtend plaatsvindt:

  • Op de dag van het onderzoek mag u niets meer eten. 
  • Start met een warm kopje thee 
  • Om 5.00 uur start u met de inname van Pleinvue dosis 2. 
  • Drink Pleinvue  dosis 2 tegelijkertijd met tenminste 1 liter heldere vloeistof en neem hier minimaal 1½ uur de tijd voor. 
  • Drink de Pleinvue-oplossing rustig met kleine slokjes en wissel af met slokjes van de  toegestane heldere vloeistoffen. Dit verkleint de kans op misselijkheid. 
  • Indien nodig, kunt u het drinken van Pleinvue kort onderbreken en de behandeling hervatten wanneer een vol gevoel of eventuele misselijkheid verdwenen zijn. 
  • Tot 2 uur vóór het onderzoek mag u nog extra heldere vloeistoffen drinken tot max. 400ml. 
  • Daarna mag u niets meer drinken. 

 

Dag van onderzoek als het onderzoek in de middag plaatsvindt: 

  • Op de dag van het onderzoek mag u niets meer eten.  
  • Start met een warm kopje thee  
  • Om 9.00 uur start u met de inname van Pleinvue dosis 2. 
  • Drink Pleinvue dosis 2 tegelijkertijd met tenminste 1 liter heldere vloeistof en neem hier minimaal 1½ uur de tijd voor.  
  • Drink de Pleinvue-oplossing rustig met kleine slokjes en wissel af met slokjes van de toegestane heldere vloeistoffen. Dit verkleint de kans op misselijkheid.  
  • Indien nodig, kunt u het drinken van Pleinvue kort onderbreken en de behandeling hervatten wanneer een vol gevoel of eventuele misselijkheid verdwenen zijn.  
  • Tot 2 uur vóór het onderzoek mag u nog extra heldere vloeistoffen drinken tot max. 400ml. 
  • Daarna mag u niets meer drinken. 

 

Ontlasting na het gebruik van laxeermiddel

De ontlasting in de vorm van diarree ontstaat over het algemeen na ongeveer twee tot drie uur na de inname van de Pleinvue®. De ontlasting na het gebruik van de Pleinvue® moet er uiteindelijk helder (mag de kleur van lichte thee hebben) uitzien. Is de ontlasting nog troebel? Drink dan nog meer. En neem bij twijfel gerust contact op met het scopiecentrum

Doordat u vaak naar het toilet moet kan de anus geïrriteerd raken. Gebruik hiertegen geen vaseline.

 Ook kunt u last krijgen van darmkrampen (een opgezet gevoel in de buik en buikpijn) en misselijkheid. Het beste is om rustig af te wachten totdat de klachten vanzelf overgaan. Ook hoofdpijn en een ‘licht’ gevoel in het hoofd zijn veel voorkomende bijwerkingen. Bij flauwte mag u een tablet druivensuiker/dextrose nemen.

Voorbereiding op het onderzoek MET sedatie (kalmerend middel)

Het uitvoeren van het onderzoek met een kalmerend middel is niet vanzelfsprekend, mocht er noodzaak hiervoor zijn zal de arts dit met u bespreken en moet u rekening houden met onderstaande voorschriften:

Trek ruimzittende bovenkleding aan en verwijder nagellak van tenminste 1 vinger.

In de voorbereidingsruimte neemt de verpleegkundige een vragenlijst met u door en word u aangesloten aan de bewakingsapparatuur, u krijgt een infuusnaaldje wat dient voor de toediening van het roesje op de behandelkamer

Belangrijke regels indien het onderzoek MET sedatie heeft plaatsgevonden

-          Regel vooraf vervoer en begeleiding naar huis, u mag niet zelf aan het verkeer deelnemen.

-          U moet zich na het onderzoek op de scopieafdeling op laten halen door een begeleider

-          Doe het rustig aan, het sedatie middel heeft 24 uur nodig om volledig uitgewerkt te zijn. Houd hier rekening mee ivm met uw reactievermogen.

-          Bestuur geen voertuig of machine en ga niet werken.

-          Neem geen belangrijke beslissingen (bv finaciële transacties).

-          Eet en drink licht verteerbare voedingsmiddelen en gebruik geen alcohol.

-          Er dient een volwassenen tot de volgende ochtend bij u thuis te zijn.

Het onderzoek

Een endoscopie verpleegkundige begeleidt u vóór, tijdens en na het onderzoek. U wordt  ontvangen op de voorbereidings ruimte waar u in een bed plaats kan nemen, u krijgt een speciale scopiebroek aan en u wordt in het bed naar de onderzoekskamer gereden. Vlak voor het onderzoek komt het endoscopieteam (endoscopist en endoscopieverpleegkundigen) op de behandelkamer samen, om aan de hand van een lijst een aantal gegevens met u te controleren, dit heet een time-out procedure.

Tijdens het onderzoek ligt u met opgetrokken knieën op uw linkerzijde De endoscoop wordt voorzichtig ingebracht via uw anus in de endeldarm. Daarna wordt de endoscoop langzaam opgeschoven. Het kan nodig zijn dat de verpleegkundige even op de buik duwt. Tijdens het onderzoek kan u worden gevraagd of u op uw rug of rechterzijde wilt gaan liggen. Het verder invoeren van de endoscoop kan een drukkend gevoel of krampen in de buik veroorzaken. Door de lucht die via de scoop in de darm wordt geblazen, is het normaal dat u tijdens het onderzoek winden moet laten., vaak wordt de druk in de buik daardoor minder, en doordat de darm volledig schoon is zijn deze winden reukloos

 

Volgens de norm van de landelijke werkgroep infectie preventie (WIP) dragen de endoscopieassistentes en de arts op de behandelkamer een schort en handschoenen. Dit wordt gedaan uit hygiënisch oogpunt en om kruisinfectie van zowel patiënt als assistentes te voorkomen.

Na het onderzoek

U mag gewoon eten en drinken, op de scopiecentrum krijgt u na het onderzoek iets te eten en thee/koffie.

Een  opgeblazen gevoel en winderigheid is normaal.

U mag meteen naar huis, tenzij het onderzoek met sedatie heeft plaatsgevonden, dan verblijft u nog ongeveer 1 uur op de uitslaapkamer

De uitslag

Na het onderzoek krijgt u in het kort te horen of er iets bijzonders te zien was. De uitvoerende arts geeft zijn bevindingen digitaal door aan de verwijzende arts.

U maakt zelf een afspraak bij de verwijzende arts om de uitslag van het onderzoek te bespreken. Als er biopten zijn afgenomen, maak dan minimaal een week later een afspraak bij uw verwijzende arts.

Eventuele bij -of nawerkingen

Na het onderzoek is het mogelijk dat u pijnklachten ervaart, meestal als gevolg van darmkrampen door de ingeblazen lucht. Deze klachten nemen snel af, als u de lucht laat ontsnappen, dus winden laten of lucht opboert. Over het algemeen is een rectosigmoidoscopie een veilig onderzoek en complicaties komen gelukkig zelden voor, maar wij willen u hierover wel informeren. Door het verwijderen van poliepen kan een bloeding optreden. Een dergelijke bloeding kan direct tijdens de behandeling optreden, maar ook tot 14 dagen daarna. Dit stopt meestal spontaan. Soms kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn of moet  er een nieuwe scopie worden gedaan om de bloeding te behandelen Door het onderzoek kan een beschadiging (perforatie) van de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, als er veel uitstulpingen (divertikels) zijn, of als er sprake is van een vernauwing of na het verwijderen van een poliep. Er treedt dan ernstige buikpijn op, met later ook koorts.

Complicaties

Complicaties doen zich zelden voor.

Krijgt u toch ernstige buikpijn, bloedverlies bij de ontlasting of koorts?

 

Neem dan direct contact op met het scopiecentrum: 088-7068450    

       

Buiten de  kantooruren kan u ons bereiken via :

De Spoedeisende Hulp locatie Roosendaal          088 – 70 68 889

De Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom  088 – 70 67 302

Overige belangrijke zaken

Taalbarrière

Als er sprake is van een (te verwachten) taalbarrière, gaan wij ervan uit dat de patiënt zelf zorgt draagt voor de oplossing hiervoor.

 

Pacemaker of ICD

Heeft u een ICD-kastje of een pacemaker? Meldt u dit dan aan uw behandelend arts.

 

Neurostimulator

Heeft u een neurostimulator? Dan dient u de afstandbediening hiervoor mee te nemen naar het onderzoek. Het kan zijn dat het voor het onderzoek nodig is om deze even stop te zetten.

 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Meldt u dit vooraf aan uw behandelend arts.

 

Vragen

Heeft u nog vragen over de endoscopie?

Stel ze gerust aan een medewerker van het scopiecentrum, bereikbaar tijdens kantooruren op tel. 088 -70 68 450.

Verhinderd

Bent u verhinderd op het moment van de afspraak?

Geef dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur van tevoren) door aan het secretariaat van het scopiecentrum, tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 450.

Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Zonodig kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u ion ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in eerste plaats met degene die u daarvoor verantwoordelijk acht, bijvoorbeeld de arts, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige.

Lost dit gesprek uw probleem niet op dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

02/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?