Roken en afwijkend uitstrijkje

Wij adviseren u te stoppen met roken. Roken is een grote risicofactor voor het krijgen van baarmoederhalskanker. Roken beïnvloedt namelijk het immuunsysteem. Hierdoor kan het Humaan Papilloma Virus (HPV), de veroorzaker van baarmoederhalskanker, niet goed door het lichaam opgeruimd worden.

Risico

Veel vrouwen zijn zich niet bewust van het risico dat hun rookgedrag geeft op aanhoudende HPV (Humaan Papilloma Virus) infecties, afwijkende uitstrijkjes (PAP uitslag) en baarmoederhalskanker.

Vrouwen die afwijkende uitstrijkjes hebben en HPV-positief zijn, worden geadviseerd om te stoppen met roken.

Uitleg

In Nederland raakt 80% van de vrouwen op een moment in hun leven besmet met een HPV-virus. Het grootste deel van deze infecties wordt door het lichaam zelf opgeruimd. Echter bij een klein deel van de vrouwen houdt de infectie aan en dit kan leiden tot CIN (Cervicale intra-epitheliale neoplasie) afwijkende cellen.

 

Als dit niet behandeld wordt, kan dit zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Het lichaam maakt normaal antistoffen aan tegen de HPV-infectie. Bij vrouwen die roken gaat het aanmaken van antistoffen moeilijker zodat het lichaam de infectie niet goed kan opruimen.

 

Roken geeft ongeveer twee keer zoveel kans op een CIN of baarmoederhalskanker. Na het stoppen met roken vermindert deze kans weer.

Advies

Stop met roken en zorg goed voor je lichaam. 

Zorggroep West-Brabant kan je daarbij helpen en begeleiding geven bij het stoppen met roken.

www.zorggroepwestbrabant.nl/stoppenmetroken 

Vragen

Op werkdagen kun je contact opnemen met de polikliniek verpleegkundige gynaecologie.  

Telefoonnummer: 088-70 66 600

 

12/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?