Röntgenstralen en zwangerschap

Inleiding

Bij een röntgenonderzoek wordt straling gebruikt. Iedereen staat dagelijks bloot aan zeer kleine hoeveelheden straling uit de aardbodem en het heelal, maar ook uit bijvoorbeeld bouwmaterialen als gips en beton. In hooggelegen en bergachtige gebieden is er meer straling. De gebruikte hoeveelheid straling bij röntgenonderzoeken is minimaal. De ontvangen röntgenstraling (dosis) van een gewone röntgenfoto van hart en longen komt bijvoorbeeld overeen met de dosis die iemand ontvangt tijdens een vliegreis naar bijvoorbeeld Amerika. Een röntgenonderzoek is bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto of het maken van een CT-scan.

Zwangere vrouwen

Een ongeboren baby is extra gevoelig voor röntgenstraling, omdat de weefsels van de baby snel groeien. Daarom wordt bij een (mogelijk) zwangere vrouw extra goed gekeken of het echt noodzakelijk is om een röntgenonderzoek te doen.

  • Is het bij een zwangere vrouw noodzakelijk om een onderzoek te doen van een gebied van het lichaam, waarbij de röntgenstralen niet in de buurt van haar buik komen, zoals een foto van longen, ledematen of hoofd? Dan kan het onderzoek zonder meer plaatsvinden. Er komen dan vrijwel geen röntgenstralen in de onderbuik bij de baby terecht.
  • Is het noodzakelijk om een onderzoek te doen, waarbij de bundel van de röntgenstralen wel rechtstreeks in de onderbuik valt, zoals een foto van buik, heup, bekken of onderrug? Dan wordt dit onderzoek tijdens de zwangerschap of een mogelijke zwangerschap in principe niet gemaakt. Er wordt dan eerst gekeken of het onderzoek kan worden uitgesteld tot na de zwangerschap.

Is uitstel niet mogelijk? Dan wordt gekeken of een onderzoek gedaan kan worden zonder röntgenstralen, zoals een echo of een MRI. Als ook dat niet mogelijk is en wanneer het voor de gezondheid van de vrouw absoluut noodzakelijk is om onderzoek te doen, dan wordt bij het onderzoek de hoeveelheid straling zoveel mogelijk beperkt. De nadelen voor de baby zijn dan minimaal.

Mogelijke zwangerschap

Moet een vrouw in de vruchtbare leeftijd een röntgenonderzoek krijgen waarbij de baarmoeder direct in de stralenbundel komt, zoals een foto van buik, bekken, onderrug of bijvoorbeeld een dikke-darmonderzoek of een CT-scan van de buik? Dan moet het eerst zeker zijn dat er geen zwangerschap bestaat.

U moet een mogelijke zwangerschap zelf melden, maar ook het personeel op de afdeling medische beeldvorming/radiologie let daarop.

Als niet duidelijk is of de vrouw zwanger is, wordt het onderzoek uitgesteld tot daarover zekerheid bestaat. Is uitstel onverantwoord? Dan wordt de vrouw behandeld alsof zij zwanger is.

Begeleiders

Bij oudere en hulpbehoevende patiënten of bij kinderen kan het wenselijk zijn dat familie of een andere begeleider bij het onderzoek aanwezig is. Bent u begeleider en (mogelijk) zwanger? Dan mag u niet als begeleider bij het onderzoek aanwezig zijn. Zorg dan voor een andere begeleider.

Veiligheid

Op de afdeling medische beeldvorming/radiologie doen wij er alles aan om veilig met röntgenstralen om te gaan.

  • Gebruik van een minimale hoeveelheid straling bij onderzoeken.
  • Afschermen van kamers door lood in de muren.
  • Bijscholing van personeel.
  • Regelmatige controle van de apparatuur.

Vragen

Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.

 

Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550.

Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.

 

7/28

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?