- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Schildklierscintigrafie
Schildklierscintigrafie
Inleiding
Uw behandelend specialist heeft u doorverwezen voor een schildklierscintigrafie. Een medisch nucleair werker begeleidt u tijdens dit onderzoek. U wordt op twee opeenvolgende dagen in het ziekenhuis verwacht. De eerste dag voor het innemen van een capsule, de tweede dag voor het maken van de foto. De onderzoeken vinden plaats op de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
Wat is een schildklierscintigrafie?
De schildklier is een orgaan dat voor in de hals zit. Het heeft een belangrijke functie bij de controle van de stofwisseling. Een schildklierscintigrafie is een onderzoek waarbij een foto wordt gemaakt van de schildklier. Ook de werking van de schildklier wordt berekend aan de hand van de foto. U krijgt een geringe hoeveelheid radioactiviteit toegediend door middel van een capsule die u inslikt. De schildklier neemt deze radioactiviteit op. De radioactieve stof zendt korte tijd zwakke straling uit. Hierdoor is het mogelijk de schildklier af te beelden. Bepaalde afwijkingen kunnen worden vastgesteld en de specialist krijgt aan de hand daarvan informatie over de werking van de schildklier. De radioactiviteit verdwijnt weer snel uit uw lichaam. U ondervindt hiervan geen nadelige gevolgen. Het stralingsrisico is namelijk verwaarloosbaar klein.
Voorbereiding
Ter voorbereiding op het onderzoek krijgt u een vragenlijst. Vul de vragenlijst in en neem deze op de dag van het onderzoek mee naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
Gebruikt u schildkliermedicijnen (strumazol, carbimazol, PTU, thyrax)? Dan moet u daar in overleg met uw specialist voor het onderzoek mee stoppen. Neem bij twijfel contact op met het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
U kunt ’s ochtends gewoon ontbijten. Het is verder toegestaan een lichte lunch te gebruiken bijvoorbeeld een boterham met een kopje thee. Heeft u diabetes? Dan kunt u normaal uw dieet volgen. Wij verwachten u de eerste dag ’s middags vanaf 13.30 uur op de afdeling. De tweede dag mag u normaal eten en verwachten wij u tussen 13.00 en 16.00 uur.
Het onderzoek
Eerste dag
De afspraak voor dit onderzoek is al van tevoren gemaakt. Bij binnenkomst op de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde meldt u zich bij de receptioniste die de noodzakelijke gegevens van u verwerkt. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer, waarna de medisch nucleair werker u ophaalt voor het onderzoek.
De medisch nucleair werker geeft u een capsule die u met een slokje water doorslikt. Dit duurt allemaal minder dan vijf minuten. U krijgt dan te horen wanneer u de volgende dag precies wordt verwacht voor het maken van de foto. Hierna mag u gaan. Na anderhalf uur mag u weer gewoon eten en drinken.
Tweede dag
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich weer en neemt u in de wachtkamer plaats. De medisch nucleair werker komt u daarna ophalen.
Er wordt een foto van de schildklier gemaakt met een gammacamera. Eventuele halssieraden moet u afdoen. De kleding mag u aanhouden. De gammacamera wordt vlak boven de hals geplaatst, terwijl u op een onderzoektafel ligt.
Tijdens dit onderzoek voelt de nucleair geneeskundige even aan uw schildklier. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer twintig minuten. Na afloop mag u direct weggaan.
Het maken van de foto is pijnloos.
De uitslag
U krijgt de uitslag van uw specialist bij uw eerstvolgend polikliniekbezoek. Ligt u in het ziekenhuis? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.
Attentie!
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De arts bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek moet doorgaan of niet. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit melden. De arts geeft u dan advies. Meestal is dat 24 uur de borstvoeding stoppen.
Route
De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerste verdieping. De afdeling is het best bereikbaar via de hoofdingang.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550.
Vragen
Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, de teamleider van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
11/23