Schildwacht lymfeklier onderzoek bij melanoom

Inleiding

Met uw instemming heeft uw specialist u verwezen om de schildwacht lymfeklier aan te tonen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.

Wat is een schildwacht lymfeklier onderzoek?

Een schildwacht lymfeklier onderzoek is een onderzoek om de eerste lymfeklier aan te tonen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend die korte tijd zwakke straling uitzendt. De nucleair geneeskundige injecteert deze vloeistof op enkele plaatsen net onder de huid rond het melanoom. Als het melanoom al is verwijderd, geeft de nucleair geneeskundige de injecties net naast het litteken. De vloeistof wordt door het lichaam afgevoerd naar de schildwacht lymfeklier toe. Hierdoor is het mogelijk de schildwacht lymfeklier op te zoeken en af te beelden. U ondervindt geen nadelige gevolgen van de radioactiviteit. Die verdwijnt weer snel uit uw lichaam. Het stralingsrisico is verwaarloosbaar klein.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.

Het onderzoek

Een medisch nucleair werker voert het onderzoek uit. Het onderzoek bestaat uit twee delen.

Het eerste deel

De medisch nucleair werker haalt u op. Deze vraagt u het bovenlichaam bloot te maken of de broek uit te doen. Dat is afhankelijk van de plaats waar het melanoom of litteken zich bevindt. U komt op een onderzoekstafel te liggen. De nucleair geneeskundige injecteert de radioactieve vloeistof via enkele injecties net onder de huid naast het melanoom of naast het litteken. Hierna wordt de gammacamera tot vlakbij uw lichaam geplaatst. Gedurende dertig minuten worden er foto’s gemaakt. De medisch nucleair werker vertelt u hoe laat u voor het tweede deel terug moet komen. Dit is ongeveer twee en een half uur later.

Het tweede deel

Eerst vraagt de medisch nucleair werker u weer de nodige kledingstukken uit te trekken. Hierna komt u weer op een onderzoekstafel te liggen. De gammacamera wordt tot vlakbij uw lichaam geplaatst. Er worden enkele foto’s gemaakt. De nucleair geneeskundige markeert de schildwacht lymfeklier met zwarte viltstift op de huid. Deze stip moet op de huid blijven zitten. De chirurg heeft deze markering nodig tijdens de operatie. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Behalve de injecties onder de huid is het onderzoek pijnloos. Het onderzoek duurt inclusief de tussentijd ongeveer drie uur.

Attentie!

Bent u zwanger of denkt u (misschien) zwanger te zijn? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De nucleair geneeskundige bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek moet doorgaan of niet. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit melden. De nucleair geneeskundige geeft u dan advies. Meestal is dat de borstvoeding stoppen, gedurende 24 uur.

Route

U vindt de afdeling nucleaire geneeskunde in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal op route 141 op de eerste verdieping.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550. 

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen. 

 

12/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?