- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Skeletfoto's bij kinderen
Skeletfoto's bij kinderen
Inleiding
Wij verwachten uw kind bij de afdeling radiologie/medische beeldvorming voor het maken van een serie skeletfoto’s. Uw kind heeft misschien botten gebroken. Met röntgenfoto’s onderzoeken we dat. De kinderarts of chirurg heeft daarom een skeletstatus aangevraagd.
Wat is een skeletstatus
Bij een skeletstatus fotograferen wij alle botten met een röntgenapparaat. De radiodiagnostisch laboranten maken deze foto's. Zij zijn hiervoor opgeleid. In een landelijke richtlijn staat precies welke foto’s gemaakt moeten worden.
Röntgenstraling
Een röntgenfoto is een digitale foto die we maken met röntgenstraling. Hoeveel straling uw kind krijgt tijdens dit onderzoek, kunnen wij van tevoren niet precies zeggen. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw kind. Straling komt ook in de natuur voor. Als u op wintersport gaat of met het vliegtuig reist, krijgt u meer straling dan bij het maken van röntgenfoto's. We zorgen ervoor dat uw kind zo weinig mogelijk straling krijgt.
Voorbereiding op het onderzoek
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Leg uit dat het onderzoek niet pijnlijk is. Zo kan uw kind zich goed voorbereiden op het onderzoek. Dit vermindert de angst bij uw kind.
Trek uw kind kleding aan die gemakkelijk uit en aan kan. Verwijder eventuele sieraden. Verder hoeft u niets voor te bereiden.
Verloop van het onderzoek
- In een kleedkamer kan uw kind zijn of haar kleding uitdoen van het lichaamsdeel waar we een foto van maken. Onderbroek mag aanblijven.
- De laborant(e) zet uw kind in de juiste positie voor de foto, dit kan op de röntgentafel of tegen de wand zijn. Het is belangrijk dat uw kind niet beweegt als we een röntgenfoto maken, zodat de foto goed lukt.
- Van elk lichaamsdeel met botten worden röntgenopnames in twee richtingen gemaakt.
- Het onderzoek is niet pijnlijk. Uw kind kan zich wel minder prettig voelen door de duur van de opnames en de verschillende houdingen.
- De laboranten doen hun best om het onderzoek voor uw kind zo vlot mogelijk te laten verlopen.
- Soms is het fijn als u uw kind kunt helpen als we een foto maken. U krijgt dan een loodschort aan en kunt bij uw kind blijven tijdens de opnames. Als u zwanger bent, mag u niet mee.
- Als de foto's gemaakt zijn, kan uw kind zich weer aankleden. Meestal is het onderzoek dan klaar.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
De laborant(e) bekijkt de foto's. Hij of zij beoordeelt of ze technisch goed zijn en stuurt ze door naar de radioloog. De laborant(e) vertelt wanneer jullie klaar zijn.
Soms is het nodig om eventueel na de foto's of op een ander moment nog aanvullende foto’s te maken.
Dan kan het zijn dat u even in de wachtkamer moet wachten.
De uitslag
De röntgenfoto’s worden beoordeeld door een (kinder)radioloog die hiervoor is opgeleid.
De radioloog maakt een verslag voor de behandelend arts.
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Na 14 dagen zullen wij indien nodig het onderzoek herhalen.
Vragen
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550.
Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.
Locaties
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 44 op de begane grond
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal
Afdeling medische beeldvorming/radiologie, route 70 op de begane grond
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
Telefoonnummer: 088 - 70 68 550
Openingstijden: 08.00 - 17.00 uur
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
7/24