Slaapregistratie aansluiten door laborant (PG)

Inleiding 

In overleg met uw specialist heeft u zich aangemeld voor een onderzoek gedurende de slaap. Het apparaat registreert tijdens de slaap uw ademhaling, snurkgeluiden, beenbewegingen, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. In de afsprakenbrief staat op welke locatie de aansluiting gebeurt. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de aanmeldzuil en gaat naar de functieafdeling. De laborant sluit het registratieapparaat bij u aan.
Daarna kunt u naar huis. 

CPAP-apparaat 

Spreekt de arts met u af dat de ademhalingsregistratie plaats moet vinden in combinatie met uw CPAP-apparaat? Dan moet u het gezichtsmasker en de aansluitslang meebrengen als u op het registratieapparaat wordt aangesloten. 

Voorbereiding 

De laborant brengt banden en sensoren over uw kleding aan. De banden en sensoren zitten niet prettig op uw blote huid. De laborant brengt ze daarom over uw kleding aan, ook vanuit hygiënisch oogpunt is dit wenselijk. 

 • Trek daarom de pyjamajas of het T-shirt waarin u gaat slapen al aan. Ook als u altijd met een ontbloot bovenlichaam slaapt, is het van belang dat u een shirt aantrekt of meeneemt. De banden en sensoren kunnen hier overheen bevestigd worden. 
 • Draag geen broek met strakke pijpen, een legging of laarzen in verband met de beenelektroden. U kunt uw broek of rok ’s avonds nog vervangen door bijvoorbeeld een pyjamabroek. 
 • Laat uw horloge alvast af als u er ’s nachts niet mee slaapt. 
 • Gebruik geen nagellak en geen make-up op uw huid. Dit kan de registratie verstoren.

Het onderzoek 

De laborant sluit de volgende sensoren bij u aan: 

 • 3 elektroden op de borstkas voor de hartslag; 
 • ademhalingsbanden om buik en borst; 
 • elektroden op de benen; 
 • zuurstofmeter op een van de vingers; 
 • neussensoren voor het meten van de in- en uitgeademde lucht; 
 • een elektrode op de hals voor het meten van snurkgeluiden. 

Na het aansluiten mag u naar huis. Het apparaat start ’s avonds automatisch om 21.00 uur en gaat de volgende ochtend om 8.00 uur weer uit (in het weekend of feestdag om 9.00 uur). U kunt binnen deze tijden zelf kiezen hoe laat u naar bed gaat en weer opstaat. U krijgt een vragenlijst mee om thuis in te vullen. Deze gaat over de nacht van de registratie.

Belangrijk

Het apparaat mag niet nat of vochtig worden. Douchen is dus niet mogelijk. U mag na het aansluiten niets meer doen waardoor het apparaat kan beschadigen, zoals intensief sporten of werken. Houd met het maken van de afspraak daarom rekening met uw privé-afspraken.

Na het onderzoek 

 • De volgende ochtend mag u zelf voorzichtig de ademhalingsbanden en sensoren los maken en in het meegekregen tasje doen. 
 • De witte plakkers die op de huid zitten, kunt u weggooien.     
 • U levert het tasje met de door u ingevulde vragenlijst de volgende ochtend tussen 08.00 en 08.30 uur op de functieafdeling in (op dezelfde locatie als waar u bent aangesloten). 
 • Op zaterdag en feestdagen is de functieafdeling gesloten. U levert het tasje met de door u ingevulde vragenlijst dan in de loop van de dag in bij de portier in de centrale hal van het ziekenhuis. 

Na het onderzoek kunt u gewoon uw werk weer doen. 

De uitslag 

De uitslag krijgt u van uw specialist. Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag bij de specialist? Maak dan alsnog een afspraak! 

Vragen 

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de laborant. 

Tot slot 

Wilt u uw afspraak verzetten of annuleren? Neem dan minimaal 2 werkdagen voor uw afspraak contact op met het slaapcentrum. De medewerkers zijn tijdens kantoortijden te bereiken op tel.: 088 - 70 68 948. 

 

08/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?