Slaapregistratie uitgebreid met video (PSG + video)

U bent naar de functieafdeling van het Bravis ziekenhuis verwezen voor een slaapregistratie onderzoek. Tijdens dit onderzoek registreert een apparaat meerdere lichaamsfuncties terwijl u slaapt, zoals uw hersenactiviteit, ademhaling, snurkgeluiden, beenbewegingen, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. In het gesprek met uw arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

In overleg met uw specialist heeft u zich aangemeld voor een onderzoek van uw slaappatroon. Het apparaat registreert tijdens de slaap uw hersenactiviteit, ademhaling, snurkgeluiden, beenbewegingen, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. Ook wordt er een video-opname gemaakt. De aansluiting voor dit onderzoek gebeurt alleen op locatie Roosendaal. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de aanmeldzuil en gaat naar de functieafdeling, route 66. De laborant sluit het registratieapparaat bij u aan.

CPAP-apparaat

Spreekt de arts met u af dat de ademhalingsregistratie plaats moet vinden in combinatie met uw CPAP-apparaat? Dan moet u het gezichtsmasker en de aansluitslang meebrengen!

Voorbereiding

De laborant brengt een aantal banden en sensoren op uw bovenlichaam en onderbenen aan. De banden en sensoren zitten niet prettig op uw blote huid. De laborant brengt ze daarom over uw kleding aan, ook vanuit hygiënisch oogpunt is dit wenselijk.

 • Trek daarom de pyjamajas of het T-shirt met korte mouw waarin u gaat slapen al aan. Ook als u altijd met een ontbloot bovenlichaam slaapt, is het van belang dat u een shirt aantrekt meeneemt. De banden en sensoren kunnen hier overheen bevestigd worden.
 • Draag geen broek met strakke pijpen, een legging of laarzen in verband met de beenelektroden. U kunt uw broek of rok ’s avonds nog vervangen door bijvoorbeeld een pyjamabroek.


De laborant "schuurt" vooraf de plekjes in uw gezicht en op uw hoofd waar elektroden bevestigd worden met een wattenstaafje en scrubgel. Dit is nodig voor een goed contact van uw huid met de elektroden. Rond uw ogen en op uw kin plakt de laborant de elektroden met een plakker vast. U krijgt ook een aantal elektroden in uw haren bevestigd. Deze worden met klei of lijm vastgeplakt.

 • Zorg ervoor dat uw haren zijn gewassen.
 • Gebruik geen haarlak of gel.
 • Laat uw horloge alvast af als u er ’s nachts niet mee slaapt.
 • Gebruik geen nagellak en geen make-up op uw huid. Dit kan de registratie verstoren.  

Het onderzoek

De laborant sluit de volgende sensoren bij u aan:

 • 15 elektroden op uw hoofd/in het gezicht die met klei, lijm of een plakker worden bevestigd;
 • 2 elektroden op de borstkas voor de hartslag;
 • ademhalingsbanden om buik en borst;
 • elektroden op de benen;
 • een zuurstofmeter op een van de vingers;
 • neussensoren voor het meten van de in- en uitgeademde lucht;
 • soms een elektrode op de hals voor het meten van  snurkgeluiden.


De laborant controleert tenslotte of de apparatuur werkt. De laborant zorgt er zoveel mogelijk voor dat de draden niet in de weg zitten als u zich beweegt. Dit alles duurt ongeveer 45 minuten. Tenslotte krijgt u van de laborant een statief en videocamera mee. Deze plaatst u in uw slaapkamer zodat u zichtbaar bent als u slaapt. De laborant geeft u hierover instructies. Daarna mag u naar huis.

Het apparaat start en stopt de meting automatisch. Ook krijgt u een vragenlijst mee om in te vullen. Deze gaat over de nacht van de registratie.

 

IMGP8646

 

Belangrijk

Het apparaat mag niet nat of vochtig worden. Douchen is dus niet mogelijk. U mag na het aansluiten niets meer doen waardoor het apparaat kan beschadigen, zoals intensief bewegen of werken. Houd met het maken van de afspraak daarom rekening met uw privé-afspraken.

Na het onderzoek 

 • De volgende ochtend mag u zelf voorzichtig de ademhalingsbanden en sensoren losmaken en in het meegekregen tasje doen. 
 • De witte plakkers die op de huid zitten, kunt u weggooien.    
 • De draden op uw hoofd lopen door een wit sokje van gaas. U mag de draden die door het sokje lopen doorknippen. Als u de overige sensoren heeft verwijderd mag u met de doorgeknipte draadjes die nog op het hoofd zitten douchen. U kunt u deze draden met warm water los wassen. 
 • U levert het tasje, de videocamera, statief en de door u ingevulde vragenlijst de volgende ochtend tussen 08.00 en 08.30 uur in op de functieafdeling. 
 • Op zaterdag en feestdagen is de functieafdeling gesloten. U levert het tasje, de videocamera, statief en de door u ingevulde vragenlijst dan in de loop van de dag in bij de portier in de centrale hal van het ziekenhuis. 

Na het onderzoek kunt u gewoon uw werk weer doen. 

De uitslag 

De uitslag krijgt u van uw specialist. Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag bij de specialist? Maak dan alsnog een afspraak! 

Vragen 

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de laborant. 

Tot slot

Wilt u uw afspraak verzetten of annuleren? Neem dan minimaal 2 werkdagen voor uw afspraak contact op met het slaapcentrum! De medewerkers zijn tijdens kantoortijden te bereiken op tel.: 088 - 70 68 948. 

 

08/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?