- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Spataderbehandeling: Endoveneuze laser therapie(EVLT)
Spataderbehandeling: Endoveneuze laser therapie(EVLT)
Wat is een EVLT behandeling
EVLT staat voor Endoveneuze Laser Therapie.
Met deze methode wordt een dunne laserdraad in de spatader gebracht die vervolgens de spatader van binnenuit dicht lasert. De laserbehandeling helpt vooral bij grotere spataderen in het boven- en onderbeen.
Voorbereidingen
Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw arts of u hier tijdelijk mee moet stoppen.
Op de dag van de behandeling kunt u uw benen beter niet insmeren met crème of lotion. Door de crème plakken de pleisters niet goed en het kan de kous aantasten. Draag ruime schoenen en gemakkelijke kleding. U krijgt na de behandeling een therapeutische elastische kous om uw been. Deelname aan het verkeer is de dag van de behandeling niet toegestaan. Wij adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.
U hoeft niet nuchter te zijn voor deze behandeling.
Neem schoon ondergoed mee. Uw ondergoed kan namelijk nat worden!
Behandeling
De laserbehandeling vindt plaats op de poliklinische behandelkamer. De arts of physician assistant voert de laserbehandeling uit. Met een echo onderzoek wordt eerst het bloedvat in beeld gebracht. Na een plaatselijke verdoving wordt via een kleine incisie (snede) in de huid een dunne laserdraad in het bloedvat gebracht. Als de laser goed zit, krijgt u nog een aantal inspuitingen langs de ader. Dit is een verdovingsvloeistof en werkt ook als bescherming voor de weefsels die om de spatader heen liggen. Met behulp van het laserlicht wordt de ader dicht gelaserd. Uit voorzorg krijgt iedereen een laserbril op.
De behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Direct na de behandeling krijgt u een elastische kous aan. Daarna is het belangrijk zo snel mogelijk te gaan lopen.
Adviezen voor na de behandeling
- Draag de therapeutische elastische kous de eerste 24 uur na de operatie dag en nacht. Belangrijk is hierbij dat de kous niet opgerold zit. Dit geeft namelijk extra druk en een afklemmend gevoel. Na deze 24 uur mag u de kous op geleide van klachten dragen of uitlaten.
- U heeft één klein wondje net onder de knie of op de kuit met een pleister en evt. verband. Dit mag u na 24 uur samen met de kous eraf halen.
Het kan zijn dat het wondje of de kleine prikgaatjes op het been bloederig vocht nalekken. Dit komt door het ingespoten verdovingsvocht tijdens de ingreep en is geen reden tot ongerustheid en stopt vanzelf.
- Blijf in beweging, probeer regelmatig een wandelingetje te maken en vermijd lang staan en zitten.
- De meest gehoorde klacht na deze techniek is dat u een paar dagen na de ingreep een stijf, stram been kunt krijgen (een gevoel van spierpijn). Het weefsel rondom de behandelde stamader is geïrriteerd en de huid kan plaatselijk wat rood zijn. Van belang is daarom om in beweging te blijven. Zo nodig mag u hiervoor paracetamol innemen.
- Ook kan er een bloeduitstorting zichtbaar en voelbaar zijn. Dit hoort erbij en uw lichaam ruimt deze vanzelf op.
- De eerste 2 weken mag u niet te sporten. Neem geen warm bad en ga niet naar de sauna. Door de warmte ontspannen de aderen waardoor ze te veel verwijden. Wandelen is uiteraard goed voor u.
Resultaat
Na enkele weken heeft een een telefonisch afspraak. Met u wordt het resultaat van de laserbehandeling besproken. Dan wordt ook met u overlegd of verdere behandeling nodig is. Een groot voordeel van deze ingreep is dat het geen littekens veroorzaakt.
Complicaties
Complicaties komen bij deze techniek gelukkig zelden voor.
Complicaties die na elke ingreep (dus ook bij laserbehandeling) kunnen voorkomen zijn:
- bloedingen;
- infecties;
- gevoelloosheid;
- trombose;
- slechte wondgenezing;
- allergische reactie.
Neem zeker contact op als:
- Uw been (boven- en/of onderbeen) dik, rood, pijnlijk is.
- U kortademig bent.
Een specifieke complicatie bij endoveneuze lasertherapie is een huidbeschadiging door de verhitting in het bloedvat door de laser. Door zorgvuldig vooronderzoek en precieze behandeling, is dit risico echter klein.
Wat te doen bij complicaties
Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis tijdens kantooruren op 088 - 70 67 368
Buiten kantooruren kunt u tot 1 week na uw behandeling bellen met de spoedeisende hulp 088 - 70 67 302.
Tot slot
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan horen wij dat graag van u.